Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG (VIDEO)

U sjedištu nacionalnog javnog servisa u Podgorici, večeras je svečano otvorena postavka koja će biti dio Muzeja Radio i Televizije Crne Gore. Svečanost je upriličena povodom proslave 75 godina Radija Crne Gore i 55 godina Televizije Crne Gore.

Objavljeno: 11. 11. 2019 - 19:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

Postavka ima više stotina eksponata, a njeni autori su Marina Čelebić i Vladislav Ivanović.

Postavku je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako  večerašnji događaj ima posebno značenje - tim prije jer postavka vjerno svjedoči ne samo o hronologiji rada javnog servisa, već i o istorijatu radija i televizije u Crnoj Gori.

O značaju medija kroz vrijeme nije potrebno detaljnije govoriti. Prvo radio, a potom i televizija – od Volujice do danas – za čovjeka sa naših prostora imali su posebnu težinu. A takva je i postavka pred nama – zanimljiva, raznorodna, a prije svega vjerno hronološko svjedočanstvo iskoraka, trendova, a time i razvoja medija. Od 1944. godine i Radija Cetinje, preko 1949. i Radija Titograd, sve do 1964. i Televizije Crne Gore, a kasnije i uspostavljanja čitave mreže lokalnih radijskih i televizijskih stanica, stvarana je impozantna baza podataka i predmeta, koja ovom postavkom dobija svojevrstan prezenterski okvir. I otud je ona potencijalno polazište za svako buduće istraživanje vezano za oblast medija.  Ujedno, planirani muzej Radio Televizije Crne Gore omogućiće i uvid u razvoj našeg političkog života, ekonomije, kulture i sporta, jer sve što će u njemu moći da se vidi predstavlja nezaobilaznu značenjsku, a nerijetko i prekretničku tačku u hronologiji naše novije istorije - naglasio je on.

Urednica programskog arhiva u RTCG Snežana Rakonjac istakla je kako je ideja o uspostavljanju muzeja javnog servisa potekla prije gotovo deset godina.

Naša ideja vodilja bila je da sačuvamo od zaborava, trajno zaštitimo i prezentujemo dio vrijednog nasljeđa nastalog tokom višedecenijskog rada dva najstarija elektronska medija u Crnoj Gori, ali i da u godini jubileja i na ovaj način iskažemo poštovanje i zahvalnost svima koji su stvarali istoriju naše kuće, a time i medijsku istoriju naše države - naglasila je ona.

Kako je kazala Rakonjac, postavku čine eksponati počev od onih koji podsjećaju na 1904. godinu i prvu bežičnu štaciju na Voluijici.

rtcg2

U zbirci tehničkih uređaja, koja svjedoči o čestim tehnološkim mijenama i specifičnostima radija i televizije kao fenomena 20. Vijeka, izloženi su i mikrofoni i kamere pred kojima su stajali učesnici Mojkovačke bitke, heroji Drugog svjetskog rata, udarnici, državnici, naučnici, filmske zvijezde i naši sugrađani iz svih krajeva Crne Gore. Sa druge strane ovih uređaja bila je brojna stvaralačka porodica različitih profesionalnih profila koja je tokom 75 radijskih i 55 televizijskih godina iz dana u dan bilježila život i istoriju Crne Gore - dodala je ona.

Dio postavke su i fotografije, programska hronologija i drugi zapisi, a kako je naglašeno na večerašnjem otvaranju - dio tog materijala spašen je zahvaljujući angažmanu brojnih institucija, prevashodno Ministarstva kulture i Crnogorske kinoteke.

 

Komentari: 4

Beach goer

12. 11. 2019 - 02:15

Taj zakon nije o kruvu, mlijeku olit bilo sto drugo no da pokaze da vlada brine da ljudi dodju na poso odmorni i ispavani sljedeci dan. Kapis?
drago

12. 11. 2019 - 05:44

Bez SMOTA nista ,vojnika svih rezima.I on bi trebao da dobije muzej
Vazda

12. 11. 2019 - 09:16

je ,a posebno u Niksicu bilo cuvene pizme.Narocito od onih kojima je jedini izlazak u svijet bio odlazak u JNA.Da im se to u zivotu nije dogodilo isli bi najdalje do Krupca na biciklu.Poni.A inace o svakom bitnom svjetskom pitanju imaju odgovor u rukavu.Samo da Vam je znati kakvi su to likovi.Strava i uzas.
Niko Markov

12. 11. 2019 - 09:30

Taman je RTC za muzej, prenos na TV-u izgleda kao da je iz 1978...
Novi komentar