Krši li se zakon o neradnoj nedjelji?

Umjesto u prodavnice po hljeb na benzinske pumpe: Kad se zakon izvrgne ruglu

Redovi kupaca koji u benzinskim pumpama čekaju  hljeb ili mlijeko– slika Crne Gore nakon što je  trgovinama zabranjeno da rade nedjeljom. Cijene su naravno znatno više nego u trgovinama.  Da li se na ovaj način krši zakon ili se samo radi o dosjetljivosti trgovaca?
Objavljeno: 12. 11. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Da li se krši zakon?

Na policama benzinskih pumpi tako se sada može naći jestivo ulje, mlijeko, makaroni, šećer, so, hljeb, paštete…

Zvanično, kako kažu nadležni,  ne krše zakon. Iz Uprave za bezbjednosti hrane objašnjavaju da se u prodavnicama unutar benzinskih pumpi  može  prodavati roba za koju objekat ispunjava propisane uslove, te poštuje principe dobre higijenske prakse.

pumpe-1

“Uprava za bezbjednost hrane registruje između ostalog i objekte za maloprodaju hrane. Ovako registrovani objekti mogu biti i benzinske pumpe, ukoliko posjeduju objekte u kojima stavljaju na tržište hranu i ukoliko posjeduju rješenje o upisu u registar registrovanih objekata za hranu Uprave. U registar Uprave za bezbjednost hrane upisan je veliki broj benzinskih pumpi, koje imaju i objekte za prodaju hrane na malo” kazala je Portalu Analitika direktorica Vesna Daković.

vesna-dakovic

Iz tržišne inspekcije su naveli  za naš portal da shodno zakonu kontrolišu objekte , te da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Novčane kazne za kršenje zakona kreću se od 1.000 do 10.000 eura za pravna lica, za fizička lica od 200 do 500 eura i za preduzetnike od 300 do 3.000 eura.

Uskoro inicijativa za izmjenu zakona: U Sindikatu, međutim, misle drugačije. Tvrde da se na taj način krši zakon, ali i da benzinske pumpe nijesu jedine.

“Osim pumpi, koje su već pominjane, u trćnom centru Mall od Montenegro na spratu nedjeljom rade male trgovine.  Tako se stvara nelojalna konkurencija, ali i mogućnost za crno tržište, što nikako nije bio cilj donošenja ovog zakona”, ističe za naš portal Vesna Milonjić Aleksić iz Unije Slobodnih Sindikata.

Naša sagovornica je najavila i da će Unija Slobodnih Sindikata uskoro podnijeti inicijativu za izmjenu zakona.

 “Svaki zakon treba da se potvrdi u praksi, a mi smo primjetili da trebaju da se urade neke izmjene kako bi zakon bio što bolji i prilagodljiviji. Naprimjer, smatramo da ne trebaju da rade sve apoteke, cvjećare, kiosci, pumpe nedjeljom.. Mogu da postoje dežurni objekti koji će raditi i gdje će građani kupovati namirnice, ukoliko je nužno. Mora se poštovati rad i pravo radnika na odmor, a trebamo jačati i porodicu, koja taj dan treba da iskoristi za zajednički odmor”, kaže ona.

I u kompaniji Voli, najvećem trgovinskom lancu u našoj zemlji, smatraju da se krši zakon kada benzinske pumpe prodaju sve namirnice .

“Očekujemo reakciju nadležnih  instucija i da se na benzinskim pumpama nedjeljom prodaja svede isključivo na točenje goriva.”, istakla je PR menadžerka ove kompanije Olivera Šuškavčević.

Navela je da u kompaniji “Voli” nije došlo do smanjenja prometa.

“Potrošači su se prilagodili i obezbjeđuju potrebne namirnice u danima uoči nedjelje”, kaže ona.

Da se izuzeci preciznije definišu: Da se zakon ne primjenjuje baš kako treba, trgovci su uvidjeli vrlo brzo. Na sastanku u Ministarstvu ekonomije su tražili da se izuzeci preciznije definišu, kao i da se ograniče vlasnici benzinskih pumpi da ne mogu od svojih prodavnica praviti megamarkete široke potrošnje.

pumpa1

No dobili su odgovor da nije nezakoniti prodavati namirnice na benziskim pumpama, ali i da ako takvo ponašanje postane praksa, biće prinuđeni ograničiti broj onih koji će raditi nedjeljom – i to na one koje se nalaze na magistralnim i regionalnim putevima, kako ne bi zloupotrebljavali zakon.

Pitanje je samo ima li toga zakona koji se kod nas ne može izvrgnuti ruglu.

foto: internet/Portal Analitika/Antena M

Komentari: 42

Peśo

12. 11. 2019 - 00:30

Sad se može primijetiti pokušaj trgovačkog lobija da obesmisli ovaj zakon. Stalni pritisak da se zatvore i benziske pumpe je pritisak na Vladu da vrate i nedelju kao radni dan. Jer su gubici preveliki po dokazivanju poslodavaca. Sve benzinske pumpe u Crnoj Gori nemaju promet koliko jedna oveća prodavnica hrane. SRAMOTA niko ne pominje radnike...
Nasiha

12. 11. 2019 - 08:35

Niko za radnike ne haje..samo promet. Predlažem i krevete da donesu u markete.
gost

12. 11. 2019 - 08:49

I ja mislim da je to u pitanju. Pa po svijetu na pumpama mozes da uzmes i sendvice ali i da doruckujes, a kamoli da kupis veknu hljeba! Uostalom, pekarice rade, u cemu je problem?! U SAD u apotekama mozete kupovat sokove, hljeb i sl. To sto kod nas to nije praksa, ne znaci da nije moguce. Imamo jos jedan kontra primjer - sendvici su se vazda kupovali u kioscima brze hrane ili picerijama a onda su poceli da ih prave na zahtjev i na odjelu za meso u supermarketima. Jel to normalno? Po meni jeste, ali nije bilo uobicajeno... sad jeste, navikli smo se. Navici cemo se i na to da pumpe prodaju svasta (uz inspekcijsku kontrolu!), ali ce to biti skuplje, bas kao sto je sendvic u Voliju jeftiniji od onog u piceriji.
Svasta

12. 11. 2019 - 02:32

Koji hljeb? Nema hljeba! O cemu vi to brinete?
A po naftu u pekaru

12. 11. 2019 - 02:55

Naravno da se ne krši zakon, rade i pekare neđeljom.
Galeta

12. 11. 2019 - 11:27

A zasto rade pekari a ne rade mesari?
Rad

12. 11. 2019 - 06:32

Po gluposti ovom zakonu može da se suprostavi samo zakon o majkama. Štite radnike tako što im brane da rade - dje to ima?
bar nedjeljom budi kruci

12. 11. 2019 - 08:11

Vidji, svudjen po Europi kojoj vi stremite, nedjelja je neradna a na pumpama po vecim cijenama se nude najnuznije potrestine. Treba malo i ti muceni prodavci da odmore i provedu sa familijom bar nedjelju .Mucnite malo svojom glavudzom i kupite rezerve za 1 dan ili na rucak u hotel .Treba i vasa zena da pocine a ne svaki dan pere serpe . To je europska demokracija i ravnopravnost .
Nedjelja

12. 11. 2019 - 11:24

Potpuno si u pravu, sve nedjeljom zatvoriti, osim hitne pomoci, bolnica, policije i vatrogasaca i zabraniti narodu da smije da izlazi iz kuce.
Rad

12. 11. 2019 - 13:58

Kakva je to demokratija kad vlast odlučuje kad će ko da radi. Ako rade nedjeljom neće raditi ponedjeljkom ili drugim danom. Po zakonu svaki radnik radi 40 sati neđeljno. U čemu je tvoj problem. Zašto bi prodavači bili zaštićeniji od medicinskih radnika, radnika na pumpama, vatrogasaca, radnika po restoranima i kafićima i svih drugih koji rade neđeljom? A što ćemo kad poslodavci shvate da im je jedna sedmina radnika višak?
Treba SVIJEST ,

12. 11. 2019 - 09:00

Onih kiji misle da su zasticeni, zena podrzava zakon ali sada cela u nedjelju da pravi PRIGANICE i falilo ulja a sve zamijesila hahaha ,idi na pumpu reko o BOZE, KOGA STITI ZAKON .I sada oce da i ovo prostora dje mozemo nesto kupiti zatyvore .A kada dodje ZEZONA LJETO. MA HAOS ,Sve na sud ove te podrzavaju ovaj NEHUMANI ZAKON, Ali treba EDUKACIJA da se razumije da RADNIKA STITI POSLODAVCI ne jedan vec vise njih,
beton

12. 11. 2019 - 06:57

To je dokaz koliko su poslodavci gramzivi, do radnika im nije nimalo stalo. Jos malo ce na pumpama poceti bureke i sjemenke da prodaju. PIH i jos jedmom PIH. Mizerije nad mizerijama, dva metra oranice vam nece hvalit.
Rad

12. 11. 2019 - 14:03

U kapitalizmu svaki poslodavac se trudi da napravi profit. Bez toga može ključ u bravu. Zašto su radnici srušili sistem koji je bio napravljen za njih ako im kapitalizam ne odgovara. Kapitalizam je borba za profit i ništa više. Radna snaga je roba kao svaka druga. Ne trude se u razvijenom svijetu zalud da svaki posao bude automatizovan.
Zaid

12. 11. 2019 - 07:45

Kao da je to jedini Zakon koji je izvrnut ruglu, ajte molim vas.. Pogledajte samo Zakon o sprječavanju korupcije koji da nema gotovo nikakvu snagu jer javni funkcioneri veoma lako i uspješno prikrivaju svoju korumpiranost i kršenje zakona
logik

12. 11. 2019 - 08:16

Pumpe u njemackoj rade do 20 sati, 24 sata rade samo na autobanu.
Freeman

12. 11. 2019 - 08:43

Gospodo,da li vam je sada jasno kakva je sadašnja država Crna Gora.Prije će propasti u zemlju nego što će postati pravna država.Naravno nijesu u pitanju građani,nego ova vlast koja se sprda sa zakonima,državom i građanima.
Countrymen

12. 11. 2019 - 11:25

Ajde ne lupetaj tako ti svega.
kika

12. 11. 2019 - 09:04

Je li ova novinarka vidjela taj hljeb na pumpi? Pa rade pekare, pobogu, i Njima je drastično povećan promet nedjeljom. Slikajte redove na pekarama. U nedjelju sam prisustvovao gdje su na pumpi u Bloku 5 tražili ulje - rečeno je da to ne drže.
Castrol

12. 11. 2019 - 10:58

Ima i ulja, full sintetic
WD 40

12. 11. 2019 - 12:02

Pa da, za priganice se ubilo
Svrha TRGOVINA,

12. 11. 2019 - 12:25

Neka nabave sve sto narod trazi i potreba je ako su registrovani da mogu prodavati tu robu ,Ne bi trebap KEKOVIC ni Dusko Markovic da zabranjuje i otezava zivot GRADJANIMA. ZAR NE ? A STOCE TE NA LJETO po PRIMORJU hahaha ,LUDNICA ,ZIMI PO KOLASINU ZABLJAKU ,
Svrha TRGOVINA,

12. 11. 2019 - 12:27

Pa eto ti ga i makarone i leb jesi corav na sliku ovog teksta,pored ovih sokova?Novinarka je Ok.
Mikloš kauboj

12. 11. 2019 - 14:54

Gdje je fotografija hleba i ulja na pumpi da se potkrijepi priča
Ao

12. 11. 2019 - 15:41

Pa eto ga na polici!
ISPALE TI gledaj.

12. 11. 2019 - 16:40

Svrha TRGOVINA, 12. 11. 2019 - 12:27 Pa eto ti ga i makarone i leb jesi corav na sliku ovog teksta,pored ovih sokova?
Realista

12. 11. 2019 - 09:21

Ljudi treba da se naviknu, ni jedna promjena ne ide lagano. Većina evropskih država ima nedelju skoroz neradnu pa se evo niko ne žali da je uvedu radnu. Ođe može samo trgovački lobi d napravi veliki pritisak, niko od građana se ne buni, u subotu se trguje što treba za neđelju i svi sretni samo treba da se naviknemo.
Darko

12. 11. 2019 - 09:23

Bune se samo vlasnici trgovina, da je sreće sve ostalo bi moralo da bude zatvoreno u nedelju. 80 posto poslodavaca izrabljuje radnike i ne da im ni jedan dan sedmicno slobodan. A ono što bi moralo da radi ne radi, recimo apoteka...
Tara

12. 11. 2019 - 09:40

Nije to ruglo..u svim EU zemljama ..na benzinskim pumpama se moze sve kupiti..od ljeba..vode..kafe..sendvice itd..jer oni jedino tako mogu da prezive.. Ovo je ziva istina!!
naucice oni

12. 11. 2019 - 11:18

Jes no montenegrini su zatvoreni ko Albanija Envera Hodje pa ne vidjaju Europe .Poveo ja moju tastu u Europu i stao naq jednu pumpuda se odmorim a ona radoznala sve bi da poba i vidi . Vraca se sa jednom bocicom vode od dva decilitra i psuje . Veli uzeli mi 3 € a ovo na CT kosta 50 centi . E , rekog, no ti ovo nije CT
nije istina

12. 11. 2019 - 11:24

U Hrvatsku nidj nema LJEBA. To samo kod vas u Rozaje .
Svrha TRGOVINA,

12. 11. 2019 - 12:22

JE USLUGA POTREBAMA GRADJANA I INTERES TRGOVACA kroz njihov interes i potrebe , Dakle balans , drzavvi TU NEMA MJESTA BEZ da NADGLEDA kdade li KO KOGA?
hate jadni hate

12. 11. 2019 - 12:46

Kako oni u Malu Crnu Goru po 6 mjeseca zavijani? Kupe u jesen pa tek na proljece pa hi nista ne fali a vi bi i nedjeljom sa kesom u prodavnicu ! Kakav je to crni domacin ako nema bar nedjelju dana hrane u zalihe?
eh da imam brasna ko sto nemam

12. 11. 2019 - 13:01

A zaboarvili su onu komsinsku pomoc i solidarnost kao ova doamcica umijesila tijesto a zaboravila da nema ulja . Kucne kod komsinice i zamoli da jo pozajmi do ponedjeljka . ili cikaru kahve ?
Pekar

12. 11. 2019 - 13:14

Donijeti zakon da svako u kuci mora da ima vrecu brasna i pekarima dati slobodnu nedjelju . Dosta je diskrimancije pekara.
falcifikato

12. 11. 2019 - 13:40

Kad unidjete u Europu (mozda) vidjecete da je onaj hljeb koji vam prodaju po samoposlugama i pumpama peku uzgred one radnice na pumpi . Znaci pripremljeni polugotovi samo ga ubace 10 minuta u pec da porumeni .Tako nema puno da se baca no po potrebi a on pripremljen jos prije 3 mjeseca .
no sam dosadan

12. 11. 2019 - 13:07

Ja vazda imam u kucu par paketa dvopeka nekoliko mesnih kozervi i oku marmulade za svaki slucaj. Neki put ne radi prodavnica , neki put meni se ne ide. Uglavnom po ustavu i zakonu obavezna ratna rezerva .
Srna

12. 11. 2019 - 21:10

....:)))))))
Svašta

12. 11. 2019 - 21:29

Zašto bi to bilo izvrgavanje ruglu. Zar je poenta zakona da ljudi nemaju đe hlleba da kupe neđeljom? Što bi bilo važno radniku na pumpi hoće li prodavati ulje za motore ili hljeb?
Totalno PROMASAJ!

12. 11. 2019 - 22:41

Normalno podrzavam ministarku(kao I uodluci protiv "malog" Sengena!) ali ovo je na zalost totalni promasaj! Sto ste positgli ovim? Misli li ko glavom?? Bice veoma lose posledice po zaposlene a da ne pominjem vec ocigledan efekart na potrosace I vlasnike firmi! Ministarko, nije problem sto firme rade Nedjeljom, no sto vi NECETE da osigurate I jamcite da radnici moraju da imaju slobodni dan. Svaka firma koja to gazi, mora biti DRAKONSKI kaznjena. Eto vam resenja ali u tom slucaju vi morate ni po babu no po stricevima. Da li ste vi spremni da to uradite?
Moracan

12. 11. 2019 - 23:22

Mrka kapa Crna Goro kad si spala na to da samu sebe falis i da se ljebom sa pumpe ranis.
e pomisli

12. 11. 2019 - 23:32

U kojem Nagorno Karadagu vi to zivite?
mira

12. 01. 2020 - 12:09

Prijedloge daju i ozakonjuju oni koji su direktno iz klupe dobili tu poziciju. Ovaj zakon je sličan onom o majkama.Budi petnaest godina na birou rodi troje djece i imaćeš veću nadoknadu od većine penzionera sa četrdeset godina staža. Treba da postoji odluka da benzinske pumpe mogu neđeljom da prodaju gorivo a maloprodaja u okviru pumpe da ne radi
Novi komentar