Prvog dana do 15 sati vakcinisane 403 osobe

U podgoričkim domovima zdravlja juče je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, a prvog dana do 15 časova vakcine su primile 403 osobe, saopšteno je Dnevnim novinama iz Doma zdravlja Podgorica.
Objavljeno: 12. 11. 2019 - 06:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je kazao DN izabrani doktor te zdravstvene ustanove dr Bojan Bekan, interesovanje pacijenata koji su i ranijih godina primali vakcinu je standardno.

Njima se i preporučuje, kaže, da prime vakcinu, kao i starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, trudnicama, te zdravstvenim radnicima i zaposlenim u službama od opšteg značaja, kao i osobe sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

U Domu zdravlja, dodaje, imaju dovoljne količine vakcina.

“Građani kojima se preporučuje vakcinacija treba da se jave u podgorički Dom zdravlja kod izabranog doktora, kod kojeg su registrovani i zakažu vakcinaciju. Nakon opšteg pregleda kojim ljekar isključuje prisustvo simptoma zbog kojih se vakcina ne može dati, konkretno povišenu temperaturu ili neko akutno oboljenje, obavlja se vakcinacija”, kazao je Bekan.

Vakcinacija stanovništa se, kako je saopšteno iz podgoričkog Doma zdravlja, sprovodi u cilju redukovanja obolijevanja, prenošenja virusa u porodici, kolektivu i populaciji, a samim tim očuvanja sopstvenog zdravlja.

“Vakcinacija se sprovodi u cilju održavanja kolektivnog imuniteta populacije, a posebno kod onih kod kojih je indikovano davanje vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolijevanja”, navodi se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar