NVO „Centar za akademski integritet“

"Potvrđene naše sumnje da je Bečićev rad plagijat, pokušao da širi dezinformacije"

Nevladino udruženje „Centar za akademski integritet“ pozdravlja odluku Senata Univerziteta Crne Gore da usvoji izvještaj Komisije za provjeru autentičnosti magistarske teze mr Alekse Bečića, kojom se zaključuje da je dati rad plagijat.
Objavljeno: 12. 11. 2019 - 11:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Ovom odlukom, Senat UCG konačno je stavio tačku na ovo pitanje, koje je, uslijed svoje dvogodišnje politizacije, u javnosti postalo poznato kao „afera Plagijat“, ističu iz ove nevladine organizacije.

 Dodaju da su odlukom Senata u potpunosti potvrđene prvobitne tvrdnje njihove NVO..

 „Postupak koji se juče okončao trajao je neprimjereno dugo. Učestala odlaganja, zastoji i „prebacivanja lopte“ između različitih tijela Univerziteta i Ekonomskog Fakulteta omogućili su da postupak bude predmet medijskog prepucavanja, čime je značajno narušeno povjerenje javnosti u sposobnost nadležnih organa Univerziteta Crne Gore da procese ove vrste sprovede efikasno i kredibilno“, navode.

Dodaju da je Demokratska Crna Gora dok je postupak bio u toku, objavila  u „Vijestima“, „Danu“ i drugim crnogorskim medijima brojne tzv. „promo“ tekstove u kojima su Bečić i njegove partijske kolege iznosili neistine, širili dezinformacije i klevetali pojedince.

„Svjesni smo da je marketing neizostavan izvor prihoda savremenih medija. Međutim, smatramo da je odgovoran medij dužan da napravi razliku između reklame i prevare, između „legitimne“ marketinške manipulacije i čiste laži. Pozivamo pomenute medije da ubuduće više pažnje posvete ovom pitanju. Razočarani smo reakcijom doc. dr Vladimira Pavićevića, predsjednika Crnogorske. Kada je 2014. otkriveno da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović plagirao doktorsku tezu, Pavićević je Stefanovića pozivao da podnese ostavku.  „Kada se neka osoba uhvati u plagijatu onda ta osoba treba da učini ono što je jedino moralno i politički ispravno, a to je da podnese ostavku,“ izjavio je tada doc. dr Pavićević. Međutim, kada je u plagijatu juče uhvaćen Pavićevićev koalicioni partner, doc. dr Pavićević je pokušao da dezavuiše proces i bagateliše njegov ishod. Moramo da priznamo da smo, ovom prilikom, od doc. dr Pavićevića očekivali manje politike a više stručnog integriteta“, ističu oni.

Komentari: 8

CRNOGORAC

12. 11. 2019 - 12:05

SAD GA PREDLOZITE ZA NOBELOVU NAGRADU ZA PLAGIJAT.
LUKA P

12. 11. 2019 - 12:05

admine- pošto ne objavljuješ moje komentare za ove plagijatore i splačine od demokrata, molim te, napiši nešto i za mene i za tebe, makar bila pohvala.
Tesla

12. 11. 2019 - 12:34

Dati ostavku treba biti ljudina i imati integritet, karakter, princip, dostojanstvo, odgovornost i da ne nabrajam dalje. E sad mi vi recite koje osobine od ovih sto sam nabrojao ima Becic ili ovaj iz Crnogorske?Niti jedne. Nemoze neko odgovarati za nesto a da ne govorim da odgovara onima koji su ga birali kad taj isti ne priznaje drzavne institucije. I na kraju jos ovo da dodam: prosle godine sam predao rad na ocjenu u jednoj drzavi EU. Znate li koliko je trajala kontrola dali je rad plagiran? Vec sledeci dan sam dobio odgovor a nebi me cudilo da software to pregleda za par minuta.
Linguina

12. 11. 2019 - 14:02

Bude mi krivo zasto jedan ovako smislen i dobar komentar mora biti uprljan osnovnim gramatickim nepoznanicama. Nemoze i nebi se pise odvojeno. Ne zamjer,te!
Tesla

12. 11. 2019 - 14:24

@Liguina - hvala na ispravki i ne zamjerite. Otprilike 80% dana govorim stranim jezikom tako da se cesto desi da pravim greske.
Linguina

12. 11. 2019 - 22:50

..samo prijateljski savjet jer vas rado pratim, na istom smo fonu,
Jos o jeziku

12. 11. 2019 - 15:12

Linguina, prva recenica ti je cudne structure."Bude mi krivo [jer/zato sto/zbog toga sto] jedan ovako …." Nepoznanica je nepoznata stvar, pojam, ili elemenat u matematickoj formuli. Vjerovatno si htjela reci "greskama".
Linguina

12. 11. 2019 - 22:58

Jos o jeziku, dala sam akcenat na gramatiku govora, koja je za onoga koji je napisao komentar osnovna nepoznanica, znam da ćete razumjeti, hvala na ispravci, ZATO STO ste u pravu.
Novi komentar