Pad prodaje

Auto-gigant u problemima: Zbrisano 70 procenata dobiti

Japanska kompanija Nisan izvijestila je danas o 70-procentom padu profita, zbog čega je smanjila cjelogodišnju procjenu dobiti na 11-godišnji minimum.
Objavljeno: 12. 11. 2019 - 12:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Razlog tome je pad prodaje japanskog proizvođača automobila, prenosi agencija Rojters.

Operativni profit druge najveće japanske automobilske kompanije po obimu prodaje iznosio je 30 milijardi jena (274,98 miliona dolara) u periodu jul-septembar 2019. godine u odnosu na 101,2 milijarde jena godinu dana ranije.

To je znatno niže u odnosu na procjenu devet ekonomista koje je anketirao Refinitiv i koji su predviđali dobit od 47,48 milijardi jena, i predstavlja najgori drugi kvartal za tu kompaniju u posljednjih 15 godina.

"Operativni profit za prvo polugodište je podbacio u odnosu na našu ciljanu cjelogodišnju dobit", rekao je novinarima potpredsjednik korporacije i novi finansijski direktor Stiven Ma.

Iz tog razloga, Nisan je srezao godišnju prognozu operativnog profita za 35 odsto na 150 milijardi jena, što bi bio najgori godišnji rezultat kompanije u 11 godina.

Kompanija, takođe, sada predviđa globalnu prodaju od 5,2 miliona vozila, u odnosu na ranije projektovanih 5,5 miliona jedinica.

Nisan je u posljednjih nekoliko nedjelja najavio reorganizaciju menadžmenta, imenujući šefa kineskog ogranka, 53-godišnjeg Makotu Učidu, za svog narednog izvršnog direktora.

Kompanija sprovodi i globalni plan oporavka poslovanja, u okviru kojeg će ukinuti jednu desetinu svoje radne snage i smanjiti globalnu proizvodnju vozila za deset odsto do 2023. godine, u nastojanju da zauzda troškove.

Komentari: 0

Novi komentar