Kontrolno saslušanje pred Odborom za prosvjetu

Stanković Vuksanović: Priča profesorice gimnazije slika stanja društva; Šehović: Pomoć za profesoricu

Ne može biti pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi Crne Gore ima tri puta veću platu od profesora u školi ili četiri puta veću platu od vaspitačice u vrtiću, poručila je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković na konsultativnom saslušanju na temu položaja i socio-ekonomskog statusa prosvjetnih radnika u Crnoj Gori.   
Objavljeno: 12. 11. 2019 - 13:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Realne zarade naših građana, prema zvaničnim podacima, su za godinu dana manje 3%, dok se prosvjetnim radnicima plata nije povećavala godinama”, naglasila je Vuksanović Stanković pred skupštinskim Odborom za prosvjetu, nauku, kulturu i sport. 

Saslušanju su prisustvovali ministri prosvjete i finansija Damir Šehović i Darko Radunović, predsjednici Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević i Sindikata Univerziteta Crne Gore Vukašin Zogović.

Vuksanović Stanković je  pozvala prisutne da zajednički nađu način za poboljšanje materijalno-socijalnog statusa onih koji vaspitavaju i obrazuju djecu u Crnoj Gori. 

“Aktuelna i veoma potresna priča koju nam je ispričala profesorica podgoričke gimnazije najbolja je slika današnjeg stanja u prosvjeti, ali i društvu uopšte. Kako zbog situacije u kojoj se našla, ali još više zbog razloga zbog kojih je došla u takvu poziciju, od kojih niti jedan ne možemo osuditi, niti pripisati neprimjerenom stilu života. Njena sudbina moguća je za svakoga od nas, a budući da se i sama bavim prosvjetnim radom, ta priča je za mene bila posebno potresna,” kazala je poslanica SDP-a, čija je partija inicirala konsultativno saslušanje. 

1211odborsaslusanje1Šehović: Najveća ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, pomoći ćemo profesorici Milošević

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je Ministarstvo razmatrao nezavidnu situaciju profesorice Gimnazije Jasminke Milošević. Dodao da je tokom jučerašnjeg sastanka sa njom saopštio da će Ministarsto prosvjete pomoći njenu NVO Udruženje profesora filozofije, koja je ostala u dugovima nakon što su prošle godine organizovali Međunarodnu filozofsku olimpijadu.

"Ministarstvo prosvjete će se angažovati na premještaju profesorice Milošević na radno mjesto u Baru", istakao je ministar prosvjete.

On je saopštio da su trenutno najveća ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

"Ovoliko nikad nije ulagano u obrazovanje”, podvukao je Šehović. 

Nezavisno od toga, kako je istakao, posvećeni su unaprjeđenju položaja prosvjetnih radnika. 

“Prosvetni radnici su temelji našeg društva”, kazao je ministar. 

Šehović je podsjetio da od Nove godine kreće uvećanje plata od devet odsto, a od 2021. na to još tri odsto. 

"Tim povećanjem možemo biti zadovoljni mi u Vladi, ali i u Sindikatu,” kazao je Šehović. 

Naglasio je da nisu uspjeli da njihov status bude onakav kakav zaslužuju, ali da je maksimum koji se mogao postići u ovom trenutku. 

Ministar je poručio da će zarade prosvjetnim radnicima biti najveće u regionu, ne računajući članice EU Hrvatsku i Sloveniju. 

Radunović: Značajno veći budžet za Ministarstvo prosvjete

Ministar finansija Darko Radunović kazao je na sjednici da je broj zaposlenih na sva četiri nivoa u prosvjeti 14.000, odnosno trećina zaposlenih u javnoj upravi. On je precizirao da se očekuje znatno uvećanje budžeta za Ministarstvo prosvjete, koje će uključivati najavljeno povećanje zarada i ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

Govoreći o posljednje četiri godine, on je kazao da je budžet Ministartsva 2016. bio 146, 2017. 148, 2018. 157, a ove godine 154 miliona eura.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je status prosvjetara “donekle urušen” i da se mora raditi na poboljšanju. 

“Želim da pohvalim nagrade najboljim učenicima i studentima. Želim da pohvalim besplatno studiranje,” kazao je Ibrahimović.

Poslanik DPS-a Bogdan Fatić kazao je da pozdravlja postignuti dogovor Ministarstva i Sindikata prosvjete.

“Ulaganje u obrazovanje ne može se posmatrati kao trošak već kao ulaganje”, kazao je Fatić. 

Poslanica DPS-a Branka Tanasijević je ocijenila da zarada prosvjetnih radnika ne odgovara uloženom radu. 

“Dogovor Ministarstva i Sindikata predstavlja korak naprijed u odnosu na postojeće stanje,” ocijenila je Tanasijević. 

Kazala je sa se na pitanju rješavanja stambenih potreba prosvjetnih radnika mnogo do sada uradilo.
 

Komentari: 8

Radnik

12. 11. 2019 - 14:11

E vala se opučiše profesori. Po par sati rada dnevno, zimski I ljetnji raspusti, ima dana kad uopšte I nemajuu predavanja. Svakoj osobi se čini da je najteži posao koji ona obavlja, bilo da je u pitanju higijeničarka portir, profesor ili ministar.
Degradiran poziv

12. 11. 2019 - 16:56

U današnje vrijeme veoma je teško izaći na kraj sa jedno ili dvoje svoje đece, a da ne govorimo kako je nastavnicima sa 30 svakih 45 min. Problem je što o radu u učionici najčešće odlučuju i najviše pričaju i pametuju oni koji u nju nijesu ušli bez kad su bili đaci. Te najveće kritičare da čovjek gurne u učionicu ne da drže predavanje, nego da provedu 45 minuta sa 30 učenika, vjerovatno bi nakon toga tražili pomoć psihijatra. Sigurno nikad više ne bi progovorili nijednu riječ negativno za prosvjetne radnike.
Nick

12. 11. 2019 - 14:32

Koliko je vama poslanicka plata gospođo Stankovic? Manja od profesorske ili ljekarske? Što je ne uporedite prvo sa svojom? Šef kabineta u Vladi, kao i vaš suprug, moraju imati visoka primanja, zna se i zasto, ali vi, zašto? Ili, zaštA zbog zaboga?
alah se uvalih

12. 11. 2019 - 15:19

Kolko sam ukapirao iz stampe profesorica je samu sebe uvalila bez prethodnog pokrica nadajuci se da ce je Sehovic izvaditi .On joj obecao 1800 a zaonih 30 000 nek se snadje .
kristina

12. 11. 2019 - 19:06

Šehović uporno ponavlja izjavu o najvećem ulaganju. Prethodnih dana je komentarisano da to nije tačno jer je u periodu 2003-2008. u obrazovanje investirano 87 miliona eura, a da su plate prosvjeti povećane 61%. Šehović ovo zna ili treba da zna i treba da mu je poznato da stanje u obrazovanju nije nimalo ružičasto, nikada gore.
Starac

12. 11. 2019 - 19:29

Draginja svaka cast sto si rekla dozivotnom sindikalcu pavicevicu i kako je on pomagao ovoj nesrecnoj profesprici vidi se koga stiti
drago

13. 11. 2019 - 05:57

Kako nam je skolstvo kada imamo ovako ministarstvo intelektukaca koji rade samo za svoje privatne interese.Sada se sjetise jednog od profesora kada izade prica u javnost.Sramota koga sve imamo u Ministarstvima
nostradamus

14. 11. 2019 - 19:24

Doticna je zaduzila sve nas neovlasceno za veliki iznos i sad trazi da joj drugi placa ona bi u drugim drzavama bila krivicno gonjena za prevaru. A vi profesori primate platu za posao koji ste sami izabrali ali stalno kukate di iznemoglosti. Ispada da vas neko tjera da radite taj posao niko od vas nije promijenio zanimanje. Ovo oko zaduzivanja je cista kradja i prevara. Opozicija napada vladu, ovaj novac je uzet od opremanja neke skole vrtica i sl.
Novi komentar