Povodom 15 godina od smrti

Izložba sjećanja na Jasera Arafata u Nikšiću

Izložbom fotografija pod nazivom Jaser Arafat-drugo ime Palestine i kratkim dokumentarnim filmom, u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću oživljeno je sjećanje na lidera i simbola borbe palestinskog naroda za slobodu povodom 15 godina od njegove smrti.
Objavljeno: 12. 11. 2019 - 13:58 Promjenite veličinu teksta: A A A
Izlozba sjecanja na Jasera Arafata u Niksicu
Foto: energypress.net

Ambasador Palestine u Crnoj Gori, Rabii Al Hantouli, rekao je da je izložba organizovana u saradnji sa Narodnom bibliotekom Njegoš i Opštinom Nikšić, u gradu bogatim kulturno-istorijskim nasleđem kako bi oživjeli istorijsko i zajedničke vrjednosti i principe.

”Kao jedan od najznačajnijih lidera 20 vijeka Arafat je vodio palestinski narod i započeo njegovu modernu revoluciju, a više od 50 godina išao je kroz neprekidne sukobe i borbu na raznim frontovima”, rekao je Al Hantouli.

Ambasador je naveo da je Arafat sačuvao ime Palestine i čovječanstvu ostavio za pamćenje borbu njenog naroda, kao i uspio da stvori široku međunarodnu mrežu prijatelja i podržavalaca, uključujući i veoma bliske odnose i sa vašim liderima i narodom.

”Bio je toliko vezan za Palestinu da su njihova imena postala sinonim. Arafat je čuvar stvarnosti i egzistencije palestinskog naroda, odbrambeni zid od neprestanih napora da se zanemari pitanje Palestine”, naveo je ambasador i podsjetio da je Arafat i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, ozvaničila je otvaranje izložbe fotografija Arafata i ocijenila da je riječ o ličnosti koja je obilježila jednu epohu u istoriji palestinskog naroda.

”Drago mi je što je ambasada Palestine u Nikšiću upriličila izložbu fotografija obilježavajući na ovaj način 15 godina od smrti Arafata. Opština Nikšić je posvećena saradnji u brojnim oblastima sa ambasadama u Crnoj Gori, a kultura je važna spona koja doprinosi povezivanju i boljem upoznavanju naroda”, ocijenila je Nikčević.

Prema njenim riječima, cilj izložbe posvećene Arafatu je da upozna građane sa njegovim životom i radom, značajnim ne samo za palestinski narod, jer je ostavio značajan trag na globalnom nivou.

Nikčević je pdsjetila na nekadašnji Pokret nesvrstanih, čiji je jedan od inicijatora bila Jugoslavija i njen predsjednik Josip Broz Tito i ukazala da je Arafat cijenjen kao veliki državnik i prijatelj naših ranijih država.

Prijeteljstvo između Crne Gore i Palestine je i danas nastavljeno i imamo puno toga zajedničkog što možemo dijeliti u budućnosti”, rekla je Nikčević.

Direktorica Javne ustanove (JU) Narodna biblioteka Njegoš u Nikšiću, Renata Bulajić, ukazala je da ta izložba predstavlja svojevrsnu fotografsku reportažu jednog vremena i prostora, što kad kad može da utiče na svakog ponaosob, pa čak i svijest i savjest pojedinca.

”Bibiloteka čuva uspomenu na velike ljude, na njihova djela koja su ih nadživjela. Fotografije hronošli prikazane služe kao podsjetnik i nekada su izjednačene sa napisanim, ali nerijetko imaju jaču simboliku”, rekla je Bulajić.

Prema njenim riječima, na fotografijama je zaustavljeno vrijeme, isčupan trenutak iz trenutka koji i fotografiji i trenutku daje smisao i značaj, a jedino je tako moguće od vremena sačuvati jedno vrijeme koje obezbjeđuje trajanje i postojanje.

Izložba je organizovana u okviru novembarskog programa Nikšićke kulturne scene.

Komentari: 3

Šćepan Mali

12. 11. 2019 - 14:28

Prije dvije godine, 17.10.2017. navršile su se 250 godina od kako je na 27.10.1767. na Opštecrnogorskom zboru za vladara Crne Gore izabran Šćepan Mali, jedan od njenih najboljih vladara u cjelokupnoj istoriji. O tome niko u državi Crnoj Gori nije progovorio niti napisao jednu jedinu riječi. SRAMOTA.
Bože jeli ovo moguće???

12. 11. 2019 - 15:49

Taj Jasar Arafat je držao novinare u sjevernom djelu Bejruta dok su Džihadisti čerečili hrišćane na jugu Libanona. Ne mogu da vjerujem svojim očima da se ovo dešava u CG-i Pogledajte UN. https://www.unwatch.org/u-n-shock-hea... i ovaj klip kopi and pest Islam - The Undeniable Truth - A quick Lesson in the historz of Islam - WS 2015 Brigitte Gabriel YouTube
Bože jeli ovo moguće???

12. 11. 2019 - 16:11

PS. I ovo kopi i pest pa da vidite ko je bio ovaj Hriscanski dzelat. Brigitte Gabriel: Radical Islam: The Plan to Destroy America form Within: Infiltration (2011)
Novi komentar