Estradnu zvijezdu zvali da "uveliča" poklade

Vladike SPC prave skandale u Americi

Episkopija na čijem je čelu vladika SPC patrijarh Irinej (Dobrijević) pozvala je estradnu zvijezdu Danu Vučković, poznatu po nepriličnim slikama i slobodnom ponašanju na sceni, da svojim nastupom "uveliča" Pokladni piknik, koji crkva, po tradiciji, organizuje na Floridi, pišu Novosti.
Objavljeno: 13. 11. 2019 - 14:20 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vladike SPC prave skandale u Americi
Foto: SPC

Poziv Eparhije istočnoameričke pjevačici čiji je javni angažman predaleko i od umjetnosti i od duhovnosti, osim što je izazvao zgražavanje vjernika, ponovo je otvorio pitanje stanja u eparhijama SPC u dijaspori.

danavuckovicgrand

Na adresu Patrijaršije u Beogradu često stižu pritužbe Srba iz svijeta koji ukazuju na nemaran odnos tamošnjih arhijereja prema Crkvi i duhovnom životu.

”Vrijeme je da patrijarh i Sveti sinod počnu da poklanjaju veću pažnju stanju u dalekim eparhijama - kaže sagovornik "Večernjih novosti" iz crkvene strukture u SAD.

“Svega tu ima - od finansijskih zloupotreba, preko nemarnog odnosa prema vjernicima, pa sve do poplave kiča i neukusa, kakav će biti ovaj u Majamiju. Istini za volju, ne bi to bio prvi put, ali granica mora da postoji.”

Situacija u Crkvi u Americi posebno je zaoštrena poslije sastanka trojice srpskih arhijereja iz Sjeverne Amerike ljetos na kome je, bez saglasnosti Patrijaršije, donijeta odluka o promjeni ustava tamošnje crkve i uspostavljanja znatno užeg Eparhijskog saveta za SAD.

U ovom potezu vladike zapadnoameričkog Maksima, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina i istočnoameričkog Irineja mnogi vide prvi korak ka tihom otcjepljenju SPC u Americi.

”Sveti sinod krajem septembra stavio je ovu odluku van snage i naložio sazivanje novog crkvenog sabora”, objašnjava sagovornik lista iz SAD.

“Patrijarh insistira da u njemu učestvuju vladike kanadski Mitrofan i južnoamerički Kirilo, koji su ljetos bili zaobiđeni prilikom odlučivanja. Episkopi u SAD, međutim, ovu odluku još ne sprovode, očekujući da će njihov pritisak na najviše crkvene organe u Beogradu uroditi plodom.”

Kao glavnu osovinu koja djeluje u neskladu sa Patrijaršijom u Beogradu mnogi navode episkopski dvojac Maksim - Irinej (Dobrijević). Vladika SPC Irinej, koji je bio na čelu Crkve u Australiji, zapamćen je kao episkop čiji je staž obilježio niz afera i sudskih postupaka. On se, međutim, smatra bliskim američkim svjetovnim vlastima, koje mu obezbijeđuju uticaj i među pojedinim srpskim episkopima

U objavljenim depešama "Vikiliksa" vladika Irinej se pominje kao strogo zaštićeni saradnik američke ambasade u Beogradu. On je, prema objavljenoj prepisci, održavao redovne kontakte sa američkim diplomatama, koje je informisao o raspoloženju u vrhu SPC.

Među nižerangiranim zvaničnicima SAD on je važio za pripadnika umjerene struje, na koju je američka administracija računala u stvaranju klime pogodne za američke interese, posebno oko pitanja budućnosti Kosova i Metohije.

KORISTE RUPE U PROPISIMA

Vladike SPC iz dijaspore, posebno SAD, često zloupotrebljavaju propise država u kojima djeluju. Na njih se najčešće pozivaju kada odstupaju od opštevažećih načela funkcionisanja Crkve u Srbiji i zemljama regiona. Ovakva praksa dovela je do crkvenopravno neodrživih upisivanja vladika kao vlasnika eparhijske imovine, finanasijskih zloupotreba, kao i bezbroj sukoba i podela među vjernicima. Zabilježeni su i slučajevi da su lokalne državne vlasti bile prinuđene da "gase" srpske crkveno-sudske sporove i svađe, pišu Novosti.

Komentari: 9

Nick

13. 11. 2019 - 14:26

PI....
Ne budite smiješni

13. 11. 2019 - 16:02

NA OVO PI TI NIJESI NORMALAN...Sjeti se scene iz filma ,,Čudo neviđeno,,kada dva svještenika gledaju Savinu Geršak kako se kupa ,,Što je ono oče Makarije prostrljena svjetica koju kažnjava Bog ili đavo u ženskome tijelu?????To ti je oče Lavrentije ,što bi pros narod reko,,dobra p...aI Bog voli ovo da vidi
@

13. 11. 2019 - 15:06

SPRDATE LI SE VI SA NAMA.A KAKVO JE PONASANJE SPC U SRBIJI I KOD NAS.UPOREDITE PONASANJE OVE ESTRADNE ZVEZDE ILI KACAVENDU I PAHOMIJA ITD ITD PA KO NEMA MOZGA NEKA NJU OSUDI.SRBIJA UBIJA
Роко Коко

13. 11. 2019 - 15:07

И Мираш би се мрчио да може!
Pandorina kutija

13. 11. 2019 - 15:38

SPC - izvor svih poroka. To nije nikakvo cudi u ovom svijetu, ali da oni predstavljaju Hrista jeste bogohuljenje, jeres. Jeste li procitali jednu stranicu iz nekog jevandjelja, cutuci cetnicki ?
Sve im se oprasti.

13. 11. 2019 - 15:59

PA sPC JE SEKTA?
Sikter, bre!

13. 11. 2019 - 15:47

Izvanjac, ni crnogorske satro izraze ne znas ispravno koristiti...
Bodin

13. 11. 2019 - 15:57

Poko [email protected] kako ti znas da ne moze da nijesi ti neki Pahomijin ucenik?Ili bolje da recem Pahomijin miljenik,da ga nijesi mozda masirao ispod pupka?
CRNOGORAC

14. 11. 2019 - 04:28

SRPSKA POSLA.
Novi komentar