Premijer u Londonu predstavio Crnu Goru investitorima

Marković: Najrazvijenija smo država ZB i pouzdana investiciona destinacija

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković predstavio je danas u Londonu na XIII globalnoj konferenciji o državljanstvu dostignuća Vlade i naše ekonomske i političke prioritete poručivši da je naša zemlja od obnove nezavisnosti 2006. napravila krupne iskorake u svom ukupnom društveno-ekonomskom razvoju, da je učvrstila poziciju ekonomski najrazvijenije zemlje Zapadnog Balkana i potpuno bezbjedne zemlje zasnovane prije svega na jedinstvenom multikonfesionalnom i multietničkom skladu, da nemamo otvorenih pitanja sa susjedima i da je naša vanjska politika usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU te da je Crna Gora sasvim sigurno naredna članica Evropske unije.
Objavljeno: 13. 11. 2019 - 16:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

U okviru predstavljanja stranih investicija Premijer je rekao da izuzetan rast bilježimo nakon ulaska u NATO.

„Kada je u pitanju ekonomija CG, u posljednje tri godine bilježi visoke stope rasta: u 2017 4,9 odsto, u 2018. 5,1 odsto, a u drugom kvartalu 2019. god i 3,2 odsto. Od trenutka našeg članstva u NATO-u bilježimo rast investicija iz zemalja članica alijanse za 64 odsto. Ukupni priliv direktnih stranih investicija u ove tri godine iznosi preko milijardu i po eura. Bilježimo i 30.000 novootvorenih radnih mjesta, odnosno smanjenje stope nezaposlenosti od oko osam odsto. Trenutno je u toku realizacija investicija u iznosu većem od tri milijarde eura“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković govoreći pred više stotina učesnika konferencije iz cijelog svijeta.

Govoreći o našem turizmu, koji ruši rekorde i po broju turista i po broju noćenja i po prihodima premijer je iznio najnovije podatke.

„Kao ilustracija, evo najnovijih podataka koje sam dobio jutros: U prvih devet mjeseci ove godine imali smo 360.000 turista ili 1,35 miliona noćenja više u odnosu isti period prošle godine. To je povećanje od 11 odsto. Ovu godinu završićemo sa više od 2,5 miliona turista koji su posjetili našu zemlju – to su četiri turista na jednog stanovnika“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković

Premijer Marković je rekao u Londonu podsjetio na naša ogromna ulaganja u Sjeverni region, da više od 800 miliona eura ulažemo u Autoput, te da predstoji izbor strateškog partnera za naše aerodrome.

Sve to su povoljnosti za investitore koje sada očekuje i razvojni program kroz koji najviše 2.000 investitora u naredne tri godine mogu steći državljanstvo Crne Gore ulaganjem u neki od razvojnih projekata.

„Aplikacija košta 100.000 eura i podrazumijeva minimalno ulaganje u Primorju ili u glavnom gradu Podgorici od 450.000 eura, a u manje razvijenom, ali resursima bogatom Sjevernom regionu 250.000 eura. Postupak uključuje renomirane međunarodne agente (kao što je i H&P)za posredovanje te bezbjednosnu i drugu provjeru aplikanata. Odobrena su četiri velika u značajna investiciona projekta od čega tri na sjeveru Crne Gore. U narednih par mjeseci očekujemo još prijava projekata, s obzirom da je interesovanje veliko. Čitav proces vodi isključivo Vlada čime garantujemo transparentnost, zakonitost i sigurnost ulaganja po ovom modelu“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na XIII globalnoj konferenciji o državljanstvu koja se održava u Londonu.

Izlaganje predsjednika Vlade pratio je promotivni film u kojem su prikazane političke i ekonomske karakteristike naše zemlje i ključne oblasti pogodne za strane investicije

Komentari: 0

Novi komentar