Za nepredviđene situacije

Otvorena rezervna lokacija CBCG

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa predsjednikom Opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem i predstavnicom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Audrone Urbonaviciute otvorio je danas rezervnu lokaciju Centralne banke Crne Gore za nepredviđene situacije.
Objavljeno: 13. 11. 2019 - 16:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rezervna lokacija je opremljena sa ciljem očuvanja kontinuiteta poslovnih funkcija CBCG i ograničavanja mogućih gubitaka u vanrednim situacijama.

„Oprema za rezervnu lokaciju obezbijeđena je bespovratnim sredstvima Evropske unije, što predstavlja još jedan vid podrške Centralnoj banci Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskom sistemu centralnih banaka, odnosno ispunjavanju neophodnih kriterijuma iz pregovaračkog poglavlja IX – Finansijske usluge“, kazali su iz CBCG.

cbcg2

 

Guverner Žugić se zahvalio Delegaciji Evropske unije na podršci i dobroj koordinaciji, podsjećajući da je ovo treći projekat podrške EU Centralnoj banci Crne Gore, pored twinning projekta snaženja finansijskih institucija i opremanja server sale na primarnoj lokaciji CBCG. On je pored značaja ogromne materijalne podrške istakao i „važnost podrške Evropske unije u prepoznavanju potreba snaženja stabilnosti finansijskog sistema i implementacije najviših standarda EU“.

Predstavnica delegacije EU Audrone Urbonaviciute je izrazila zadovoljstvo zbog uspješnog završetka još jednog projekta podrške Evropske Unije i navela da će oprema “pomoći CBCG da izgradi svoj institucionalni i operativni okvir kako bi zadovoljila najbolja evropska pravila, standarde i praksu, posebno u oblasti koja se odnosi na upravljanje operativnim rizikom i planiranje kontinuiteta poslovanja, budući da je pouzdana i funkcionalna Centralna banka temelj makroekonomske stabilnosti“.

Sredstva za realizaciju ovog projekta, u ukupnom iznosu od 288.731 eura, obezbijeđena su kroz program European Integration Facility, koji je dio pretpristupne pomoći Evropske unije.

Komentari: 0

Novi komentar