Predsjednik Srbije prenio detalje razgovora s predsjednicima Francuske i Kosova

Vučić: Rekao sam Tačiju: ʼNe govoriš istinuʼ, a Makronu: ʼVidiš da mu to govorim u liceʼ

"Srbija je uspjela da napravi dobru osnovu za sigurnu poziciju u Unesko i Kosovo ni danas, ni iduće godine neće moći postati članica te međunarodne organizacije", rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.
Objavljeno: 13. 11. 2019 - 20:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vucic: Rekao sam Taciju: ʼNe govoris istinuʼ, a Makronu: ʼVidis da mu to govorim u liceʼ
Foto: Tanjug/ Predsednistvo Srbije

Prenio je da je na konferenciji Uneska ukazao na to kolika je ugroženost srpskih manastira na Kosovu i Metohiji, prije svega onih južno od Ibra, kao i na to da se ruše srpska groblja i da ta opasnost još postoji.

Zahvalio se Unesku na podršci koju su do sada pružali.

Kada je riječ o multilateralizmu rekao je da je to popularna riječ o kojoj se često govori. To je tema u Parizu i svuda u svijetu i mi čini mi se da dobro plivamo u tim vodama, istakao je Vučić.

"Ima onih, poput Emanuela Makrona, koji je cio svoj intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču, pri čemu se razlikuju izjave - Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač", rekao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, drugi dio Evrope se oslanja na NATO.

"Biće tu još mnogo toga da se kaže. Za nas kao malu zemlju, po teritoriji i broju stanovništva, je važno da multilateralizam raste, jer se sve više malih zemalja osjeća sve nezavisnije, donosi odluke u skladu sa svojim interesima, jer ne postoji više jedan šerif u svijetu. Čini mi se da dobro plivamo u tim vodama", konstatovao je on.

"Čujem bezbroj tehničkih detalja od svih, ali o suštini malo"

"Francuska i Evropa hoće dominantu ulogu u rješavanju pitanja Kosova i Metohije, a vidjeli smo da to na izvjestan način želi i SAD, ali ono što još nisam vidio to je suština", izjavio je Vučić.

“Kada sve pitam, čujem bezbroj tehničkih detalja od svih, ali o suštini malo”, primijetio je Vučić.

Upitan da li je na iznendnom sastanku s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom juče čuo nešto kvalitativno novo, rekao je da se ne može o takvim stvarima čuti mnogo šta novog.

"Sve što radite, mučite se i borite se da taktički za milimetar pomjerate. Kao u američkom fudbalu, jardu po jardu da pomjerate unaprijed. Ne možete sa jednog na drugi kraj terena, osim izuzetnim potezom, mnogo upornosti i taktike je potrebno da bismo se malo pomerili, posebno po teškim pitanjima kao što je KiM”, rekao je Vučić.

Prenio je da je i na sastanku, pred Makronom, rekao Tačiju da Priština nije ispunila ni njene obaveze odranije, što je Tači, kaže, negirao.

“Ja sam mu rekao – ‘Tači, ne govoriš istinu, niste ispunili svoje obaveze. I Makronu sam rekao – ‘ Vidiš da mu to govorim u lice i da mi nije problem da mu to kažem’… I sad vam kažem da će teško ispuniti bilo šta u budućnosti”, rekao je Vučić.

Na Makronove riječi da će se to vidjeti, odgovorio je, kaže:

“Ljudi, u redu je, samo da mi budemo neko ko će da ispunjava ugovorene stvari, a da oni ne ispunjavaju, to nije moguće”.

Vučić je zahvalio Makronu na njegovom angažmanu i trudu, te istakao da je prvi razgovor koji su imali, poslije večere za lidere, u ponedjeljak, bio veoma dug i značajan, govorio je o bilateralnim odnosima i poštovanju prema Srbiji.

“Za to, kapa dolje”, rekao je Vučić.

Komentari: 6

Ilija

13. 11. 2019 - 22:40

Jedan poznati i priznati političar je u jednom tv intervjuju kazao da je Vučić "bez premca najpodmukliji političar u Evropi". Uz to, po meni, kako se ponaša prema svakom neistomišljeniku, koliko puta dnevno izjavi ja pa ja, mislim da krupnim koracima grabi ka psihijatriji.
I ovo je predsjednik?

13. 11. 2019 - 23:46

Zao mi je Srbije kada se predsjednik ponasa kao seocki djilkos koji se jos zori svojim totalnim nepostovanjem diplomatije.
CRNOGORAC

14. 11. 2019 - 04:15

DECKO OLADI.
GRAĐANSKI

14. 11. 2019 - 07:47

Ma, ti si samo takav "bastadur''! Oktombra 2016. reče da je: U pokušaj terorizma na dan izbora u Crnoj Gori upleten inostrani faktor; kako tvoja služba više zna od crnogorske i da ćeš Crnoj Gori sve ''priopćiti'' o tomu; ...'' Dva dana iza toga dođe ti Patrušev u Beograd, odvede ti taj tvoj ''inostrani'' faktor'' iz Srbije, tj. u aeroplan ukrca dva svoja operativca kojima je u odsustvu suđeno u Crnoj Gori i ti ka' potonji jado (upotrijebio bih težu riječ, ali je ovđen ne dozvoljavaju) posluša i umuča! Nikad više se o tome i ne glasnu! Naravno da ne - ''strahić kašu 'ladi''!
Мирослав Ђукић

14. 11. 2019 - 09:25

О, Господе! Рекла-казала... Како то да сваки компрадор на Балкану има потребу да људе око себе убеди да није обична потирна крпа моћника и морални ништак, већ да је самосвојна личност, човек са интегритетом? Зар не схватају да их њихова сопствена дела најоштрије демантују?
Zlatno pravilo

14. 11. 2019 - 16:28

Populisticka seljacka politika srpskog predsjednika. On se ponasa ko u kafani sa poznanicima. Na distance od njih.
Novi komentar