Nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu

Džaković traži referendum: URA, Demokrate i Crnogorska još vagaju

Nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu Stevan Džaković uputio je prijedlog SO za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za stavljanje van snage detaljnih urbanističkih planova Bečići i Budva, što je SO na posljednjem zasijedanju odbila kombinovanim glasovima opozicije i Demokratskog fronta, pišu Dnevne novine.
Objavljeno: 14. 11. 2019 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Budvanski parlament 21. oktobra nije donio odluku o stavljanju van snage Detaljnog urbanističkog plana “Bečići”, a za tu odluku bilo je 13 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske, pokreta URA i nezavisni odbornik Džaković. Protiv je bilo 13 odbornika – svi odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i odbornik Demokratskog fronta (DF) Janko Dimić, dok su preostali odbornici DF-a bili uzdržani.

Džaković, koji je bio predlagač i odluke o stavljanju van snage DUP-a “Bečići”, potvrdio je Dnevnim novinama da je uputio predlog SO Budva.

“Sa tim predlogom sam upoznao i predsjednika opštine Marka Carevića. Očekujem da predlog potpišu i kolege odbornici, njih još 12, koji su glasali da se DUP ‘Bečići’ stavi van snage. Cjelokupnu javnost ću obavijestiti uskoro o detaljima ove moje inicijative”, kazao je Džaković.

Inače, Zakon o lokalnoj samoupravi, čl. 163, kao i Statut opštine Budva, čl. 145, omogućavaju učešće lokalnog stanovništva u donošenju odluka lokalne samouprave putem referenduma.

Prema Statutu budvanske opštine, prijedlog za raspisivanje referenduma može podnijeti predsjednik opštine, najmanje jedna trećina odbornika i 20% birača upisanih u birački spisak.

Referendumom se građani mogu izjasniti o pitanjima iz nadležnosti opštine.

“Skupština opštine je usvojila ove planove, samim tim građani se mogu na referendumu izjasniti o pitanjima iz nadležnosti opštine. Mislim da tu nema ništa sporno i siguran sam da ću dobiti podršku odbornika Demokrata, Crnogorske i GP URA”, kaže Džaković.

Predlog za raspisivanje referenduma, ako ga potpiše najmanje 11 odbornika, prema Statutu, odbornici SO prihvataju bez rasprave i referendum se mora raspisati u narednih 90 dana od dana kada je to konstatovano u lokalnom parlamentu.

Prema riječima nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, referendum je prava prilika da se u neke odluke Skupštine opštine direktno uključe i građani, ali i za to treba da postoji politička volja makar u dijelu vladajuće koalicije.

Detaljni urbanistički plan Bečići bio je razlog i ogromnog nezadovoljstva Demokratske Crne Gore, koja je, prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, najavila i napuštanje vladajuće koalicije. Povodom toga prije dvije noći je održana i sjednica Opštinskog odbora Demokrata, na kojoj je trebalo da se donese takva odluka. Do zaključenja ovog izdanja Dnevnih novina Demokrate nijesu zvanično saopštile ništa sa sjednice iako su to najavili.

Prilika za provjeru podrške

I pored toga što je Džaković predlog za raspisivanje referenduma podnio skupštinskoj službi i obavijestio Carevića 12. novembra nikakvu povratnu informaciju, još uvijek, nije dobio.

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina, postoji mogućnost da ostatak odbornika, koji su tražili stavljanje van snage dva budvanska DUP-a, jednostavno, ne potpiše Džakovićev predlog.

“Taj referendum ne bi bio samo provjera onoga šta žele građani, već i političke podrške pojedinim partijama. U slučaju da rezultat referenduma bude negativan, to bi značilo da ni partije potpisnice predloga nemaju podršku građana i obrnuto. Zbog toga se može desiti da Džakovićeva inicijativa ne naiđe na političku podršku”, rekao nam je jedan dugogodišnji budvanski političar, koji je želio da ostane anoniman.

Komentari: 8

Demokrata

14. 11. 2019 - 08:50

Čudna neka vlast, stavljanjem van snage DUP-a uvode red u urbanizmu Budve. Ima li ovo iđe?
pub111

14. 11. 2019 - 11:09

E sto napravi ova nesposobna opozicija od Budve.. Oni ne bi bili sposobni ni mjesnu zajednicu da vode, a ne opstinu
RatoMir

14. 11. 2019 - 11:10

Demokrate samo zele da zadrze fotelje, briga njih za sve drugo
Maida

14. 11. 2019 - 11:10

URA se svudje mijesa, a nidje ne pripada
KotorankA

14. 11. 2019 - 11:12

Samo da ne izvagaju kao u Kotoru, svaku opstinu unazadise svojim neznanjem i nestrucnoscu
Djekna

14. 11. 2019 - 11:19

Ono sto je realno da su Demokrate pokazale svoju neprofesionalnost u vodjenju grada. Tako da mislim da su pali u ocima gradjana kako se god okrene
marta

14. 11. 2019 - 11:19

Ko jos glasa ovu nesposobnu opoziciju samo me zanima
Dakica

14. 11. 2019 - 11:20

Vidi se da su im od pocetka bitne samo fotelje, nista drugo.
Novi komentar