Ocijenio univerzitetski profesor i pregovarač za poglavlja 10, 25 i 26

LOJPUR: Idemo ka Evropskoj uniji, bilo je i ranije raznih Šengena

Osim možda na prvi pogled uslovno kazano ‘simpatičnog’ naziva ‘Mali Šengen’ sve drugo što se tiče ove inicijative kada je u pitanju pozicija Crne Gore je jako upitno, posebno ako se ima u vidu dugoročni aspekt funkcionisanja takve tvorevine, te da bi se stvari po svoj prilici odvijale po principu ‘što je slamka među vihorove, naravno, na našu štetu”, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine univerzitetski profesor i pregovarač za poglavlja 10, 25 i 26 Anđelko Lojpur.
Objavljeno: 14. 11. 2019 - 06:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Lojpur naglašava da svaka država regiona treba za sebe pažljivo da odvaga šta se dobija ili gubi eventualnim članstvom u toj formi zajedništva.

“Otuda, prvo pitanje koje se logično nameće jeste šta je to što do sada ne funkcioniše kvalitetno između ovih zemalja, uključujuću sveukupne odnose, tj. političke, ekonomske i druge, i šta se u tom smislu može bitno promijeniti nabolje, a da bi to barem jednim dijelom nadoknadilo odričan stav EU u pogledu proširenja novim članicama. Drugo, što je još važnije, mi bismo time poslali dosta snažnu poruku da nas EU više ne interesuje, što svakako ne stoji. Bolje reći, samo bismo dodatno cementirali postojeće stanje i utemeljenu spoznaju o nekom vidu prokletstva koje prati Zapadni Balkan hronično opterećen samim sobom, sukobima, siromaštvom i si. Treće, u današnjem svijetu, gdje se krajem dvadesetog vijeka radikalno promijenila geopolitička i ekonomska mapa, takva nedovoljno snažna zajednica bila bi idealna podloga na kojoj bi se lomila koplja oko prevage i uticaja velikih sila, tako da je iluzorno očekivati da bi ona opstala na dugi rok”, kaže profesor Lojpur za Dnevne novine.

On ističe da Crna Gora treba istim intenzitetom da nastavi da radi na tran sponovanju i primjeni pravne legi slative EU s obzirom na stav da se u EU ne prima”, već ulazi kada suštinski dostignete odgovarajući nivo spremnosti.

“Ovakvim stavom EU ispada da jedan broj zemalja ima monopol na Evropu, a da mi ostali, iako smo fizički tu, prvo treba da izađemo, pa da nas kada se popravimo oni prime. To je podjednako loše i za EU, posebno u sadašnjoj situaciji, u kojoj je opterećena brojnim poteškoćama, a i za zemlje Zapadnog Balkana. Tako npr., kako je moguće da Crna Gora ispuni mnogo rigidnije kriterij ume za prijem u NATO, a da to nije slučaj sa prijemom u EU. Ili, treba li da ih podsjećamo da smo mi u toj Evropi ipak šampioni u vaterpolu, da smo to i u rukometu, da ćemo to biti i u košarci, da smo u biznisu ravnopravni u mjeri u kojoj je to moguće imajuću u vidu obim crnogorske ekonomije, da je Crna Gora omiljena turistička destinacija i investiciono odredište i sl. Ili, kako je moguće da je samo prošle godine nekoliko hiljada crnogorskih građana našlo zaposlenje u zemljama članicama EU, a da istovremeno nijesmo dovoljno kvalifikovani da kao država postanemo ravnopravna članica. Tako da mislim da je ovo sasvim dovoljno razloga da ‘pustimo’ Evropu da nas čeka, da nastavimo da radimo kao da je sjutra ‘prijem’ a na ovim prostorima je i ranije bilo raznih ‘šengena’ koji se nijesu održali”, poručuje Lojpur u razgovoru za DN.

Ideja o tzv. “Malom Šengenu”, čiji su zagovornici lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, promovisana je, podsjetimo, 10. novembra u Ohridu. Sastanku je, kao što je poznato, prisustvovala ministarska ekonomije Dragica Sekulić, koja je juče za BBC na sprskom kazala da je “Crna Gora već pošla putem kuda su tri države (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija) sada krenule”.

Komentari: 8

Ksenija Petrovic

14. 11. 2019 - 08:12

O čemu vi to pričate druže Lajpur Kažete slamka među vihore Zašto bi bili slamka među vihore druže Lajpur ?Ja mislim druže Lajpur da nijeste u pravu ,no da bi bili jednaki među jednake pod istom zastavom Kažete da sve u Crnoj Gori ide naprijed i u sportu i u turizmu i da ne nabrajam đe više Ja vas pitam kao CRNOGORKA kako vi živite ja mislim da živite dobro ,a znate li kako žive osamdeset posto naroda u CRNOJ GORI na rubu siromaštva Zašto nam odlaze mladi iz države druže Lojpurzašto nam odlazi medicinsko osoblje
Suplja prica

14. 11. 2019 - 09:18

I kako ce nam u prevazilazenju tih problema pomoci "patuljasti Sengen"?! Ajde, odmori tako ti svega...
Ćalasan

14. 11. 2019 - 10:09

KSENIJA ima malo zlobe u vašoj misli,ukoliko mislite ono što pišete? Dvije stvari ste zaboravili,kako je bilo u CG prije oslobađanja i šata nam to nudi Beograd,Tirana i Skoplje što CG nema.? A u tom truglu je Kosovo koje ne moše da riješi ni Veliki šengen a ne MALI sklepan iz inata..Ksenija u CG nije sve dobro ali ne treba ići nazad da bi bilo bolje. ZAŠTO? Palanački mentalitet i inatsko nadgornjavanje su prokletstvo Beogradske politike:Oni neće tamo gdje hoće a hoće tamo gdje ne vole ! Cg zna i ima pravu viziju!
Putnik Namernik

14. 11. 2019 - 09:33

Nikao sa Srbijom pa i po cenu da jedemo korenje...
Ksenija Petrovic

14. 11. 2019 - 10:28

Nije sam rekla da idemo pod Srbijo ili pod ijednom državom no jednaki među jednakijem,pod istom zastavom a to je : Zastava plave pozadine sa dvoglavim bijelim orlom da budemo svi jednakipod tom zastavom
Skorupan

14. 11. 2019 - 11:54

Ksenija Petrović, konačno si se ofirala...tebe samo zanima zastava plave pozadine...nikad, nikad, a možda ni tad ! breee
Mihailo,Bgd

14. 11. 2019 - 12:42

KSENIJA veselice, Prevelik ti je bijeli orao za fašu plave pozadine ili orao da bude pile od orla ili da ukineš bijelu i crvenu boju-nešto si bobrkala: I još nešto ne postoje jednaki jedva i ravnopravni!
Sto bi Ksenija ?!

14. 11. 2019 - 16:26

Ksenija, koliko se sjecam tvojih komentara od ranije, ovo me je iznenadilo. Najprije si ispalila jedan rafal na vlast koji je irelevantan sa ovom temom. O svemu osim o kljucnom - koja bi korist za nas bila Shengencic sa Srbijom pod Rusijom ? Vjerujes li u autenticnost ideje I u ciste I dobre namjere ili u mogucnost precizne regulacije I poslje postovanja rpavila :) Ma daj, nemoj molim te.
Novi komentar