Trgovina strujom iz obnovljivih izvora

Sjutra puštanje u rad podmorskog kabla CG- Italija: Novo poglavlje za regionalni energetski sektor

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije biće svečano pušten u rad u petak 15. novembra. Projekat je strateški važan za region jer je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.
Objavljeno: 14. 11. 2019 - 09:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Energetskim povezivanjem sa Italijom elektroenergetski sistem Crne Gore dobiće na stabilnosti, a napajanje potrošača biće sigurnije. Iz Elektroprivrede Crne Gore ističu da će podmorski kabl omogućiti pristup većem broju tržišta i partnera, odnosno veći obim trgovane električne energije, što predstavlja potencijal da se uz odgovorno poslovanje i dodatnu optimizaciju ostvari veća dobit za nacionalnu energetsku kompaniju. Podmorski kabl omogućiće izvoz i uvoz struje iz obnovljivih izvora proizvedene u Crnoj Gori i susjednim državama.  

Kabl će, kako je najavljeno, sjutra svečano pustiti u rad predsjednici Crne Gore i Italije Milo Djukanović i Serdjo Matarela. Projekat izgradnje podmorskog kabla dogovorili su tadašnji premijeri Crne Gore i Italije Milo Djukanović i Silvio Berluskoni, nakon čega je italijanska kompanija A2A ušla u vlasničku strukturu EPCG otkupivši akcije malih akcionara. Država Crna Gora je potom otkupila te akcije od A2A, tako da je EPCG danas u dominantno državnom vlasništvu. 

Za gradnju podmorskog kabla dužine 433 kilometra, u šta je uloženo više od milijardu eura, bila je zadužena italijanska kompanija Terna, kojoj je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) bio partner. 

darkokrivokapicepcgIzvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom u EPCG Darko Krivokapić kazao je za Portal Analitika da će priključenjem kabla Crna Gora dobiti veoma značajnu energetsku vezu. 

“Kabal će omogućiti direktnu povezanost, ne samo sa italijanskim elektroenergetskim tržištem koje je jedno od najvećih u Evropi, već i sa jedinstvenim evropskim tržištem. To će prvenstveno omogućiti Elektroprivredi Crne Gore pristup velikom broju potencijalnih partnera, čime se otvaraju dodatne mogućnosti za optimizaciju sopstvenog portfolija. Sa kompanijama iz Italije smo tokom prethodne godine već ostvarili više bilateralnih susreta, tokom kojih smo okvirno dogovorili moguću saradnju u narednom periodu”, ističe Krivokapić, napominjući da je EPCG već nekoliko godina preko partnerskih kompanija uključena na tržištima u regionu.

“Analizira se i mogućnost direktnog učešća. U Evropi je aktuelno međusobno povezivanje elektroenergetskih tržišta što će značajno ubrzati i uticati na donošenje odluke u kom pravcu će se razvijati poslovanje kompanije u tom segmentu. U svakom slučaju, mogućnost pristupa većem broju tržišta i partnera će posljedično voditi do većeg obima trgovane električne energije što predstavlja potencijal da se uz odgovorno poslovanje i dodatnu optimizaciju ostvari veća dobit”, naveo je Krivokapić. 

On je naglasio da podmorska veza Crna Gora- Italija daje veliku šansu EPCG da još bolje valorizuje svoje proizvodne hidropotencijale, ali i da iskoristi solarne potencijale Italije kako bi na što efikasniji način izvršavala svoje obaveze prema potrošačima.

“Kako EPCG svoju proizvodnju već planira po tržišnom principu mislim da taj princip ne treba mijenjati, s tim što će nam veza sa jednim velikim i likvidnim tržištem sada omogućiti pristup mnogo široj lepezi ponude i potražnje. Naravno, kabal je zanimljiv i svim energetskim kompanijama iz regiona, pa će i tranzit kroz našu zemlju biti puno veći. Ovdje takođe EPCG vidi svoju šansu, jer kroz pružanje pomoćnih i sistemskih usluga imamo mogućnost da još bolje valorizujemo svoju proizvodnju. Možemo reći da je odluka o ulaganju u modernizaciju naših agregata bila dobra i pravovremena, jer samo sa efikasnim i pouzdanim elektranama možemo biti konkurentni i iskoristiti priliku koju nam pruža trenutna transformacija energetskog sektora kako bi ostvarili što bolje rezultate”, rekao je Krivokapić.

Projekat izgradnje podmorskog kabla ranije su kritikovale nevladine organizacije iz Crne Gore i Italije, navodeći da je ekološki štetan, kao i da je zasnovan na ličnim, a ne na državnim interesima.   
 

Komentari: 0

Novi komentar