Dubrovnik

Izbola partnera, sud joj smanjio kaznu jer su i dalje zajedno

Vrhovni sud donio je danas presudu kojom je djelimično prihvatio žalbu optužene T. M. V., koja je prošlog ljeta svog vanbračnog partnera ubola nožem.
Objavljeno: 14. 11. 2019 - 18:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvostepenom presudom je optužena proglašena krivom za kazneno djelo ubistvo u pokušaju jer je nožem ubola vanbračnog partnera i nanijela mu po život opasnu povredu. Optužena je prvostepenom presudom osuđena na kaznu zatvora od dvije godine, objavio je Vrhovni sud Hrvatske.

Vrhovni sud je sada preinačio prvostepenu odluku te je optuženoj izrekao djelimično uslovnu kaznu. Prema sada pravosnažnoj odluci, neuslovni dio kazne je godina dana zatvora. Uslovni dio kazne je takođe godinu dana i on se neće izvršiti ako optužena u periodu od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Partner joj je oprostio

Kod izbora vrste i mjere kazne Vrhovni je sud prihvatio utvrđene olakšavajuće okolnosti na strani optužene: neosuđivanost, oštećenikovo zdravstveno stanje je danas bez većih posljedica, djelo je počinila s blažim stepenom krivice (neizravna namjera) i djelo je ostalo u pokušaju. Otežavajuće okolnosti nijesu utvrđene.

"Vrhovni sud smatra da olakšavajuće okolnosti treba posmatrati u kontekstu činjenice da optužena i dalje živi s oštećenim u vanbračnoj zajednici i da joj je oštećeni očito oprostio. Stoga je najviši sud u Republici Hrvatskoj ocijenio da postoji visoki stepen vjerovatnosti da optužena i bez izvršenja cijele kazne ubuduće neće činiti kaznena djela. Ovako se određenom kaznom u dovoljnoj mjeri izražava društveni prijekor te utiče na optuženu da shvati neprihvatljivost vlastitog postupka, ali i upozorava građane da se klone sličnih ponašanja. Upravo je tako odmjerena kazne zatvora te izrečena djelimična uvslovna osuda pravedna i nužna da bi se ostvarile sve zakonom predviđene svrhe kažnjavanja", saopštio je Vrhovni sud.

Komentari: 1

Srna

14. 11. 2019 - 23:50

Sve ga bockaj po malo dok se ne opameti i ode.
Novi komentar