Ekološki incident

Ćehotina ponovo zagađena

Iz Sportsko Ribolovnog Kluba “Lipljen” iz Pljevalja je jutros u mjestu “Tatarovine” uočeno novo zagađenje rijeke Ćehotine čija je površina bila bijela kao mlijeko.
Objavljeno: 14. 11. 2019 - 19:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izvor zagađenja je “Mjedenički potok” koji dolazi od nekadašnjeg i sadašnjeg Rudnika olova i cinka “Šuplja stijena”. Ovo nije prvi put da se dešava, pa iz SRK “Lipljen” tvrde da je u dijelu toka od ušća Mjedeničnog potoka, Ćehotina zagađena i da je u tom dijelu desetkovan riblji fond, ali i stanje bentosa je katastrofalno.

Do ovih zaključaka su došli na osnovu stručnih analiza stručnjaka sa PMF-a iz Podgorice. Kako piše PV informer, sumnja se da je uzročnik “Gradir Montenegro”, jer zagađujuće materije dolaze Mjedeničkim potokom, u koji završavaju njihove industrijske otpadne vode.

cehotina2

 

Prošlog ljeta i dok je bio veći vodostaj Ćehotine nije bilo problematično, ali s opadanjem vodostaja preko ljeta, došlo je do velikih problema, jer je koncentracija zagađujućih materija ista, a vodostaj uslovljava da li će biti ili ne, štetnog dejstva po živi svijet rijeke.

Nažalost ova godina je bila sušna i vodostaj Ćehotine je bio nezapamćeno mali, što je dovelo prvo do pomora ribe od strane TE Pljevlja, ali i u ovom dijelu Ćehotine, koji je daleko od očiju javnosti i prosto je nemoguće da se proprati svaki dan.

Sa sigurnošću i odgovornošću iz SRK “Lipljen” izjavljuju da je pomor bio tokom ljetnjeg perioda, jer ribe sad nema u tom dijelu rijeke, kao ni faune dna (bentosa). Obavješteni su nadležni, a iz SRK “Lipljen”- Pljevlja traže da se formira Komisija za procjenu štete. Ovakvim nekontrolisanim aktivnostima naših preduzetnika treba konačno stati u kraj zbog evidentne opasnosti da pljevaljske rijeke uskoro potpuno ne ostanu bez ribljeg fonda i postanu mrtve rijeke.

Komentari: 2

SAMO SEBI

14. 11. 2019 - 21:55

Ćehotina je uvjek zagađena samo se njenim tokom ponešta promjeni .Zaposleni u kombinatu Gradir i njegovi menadžer-osnivači nemoralno se razmeću novcima dok na Ćehotinu i ne misle.Jezivu sliku možete vidjeti na nikad saniranom exjalovištu pored Ćehotine ,otvaranjem novog kopa jalovište je direkt u Ćehotin.Nemoralni ljudi su zadrzavanje jalovine na teritorij CG zabranili , Ćehotinsko-jalovinsko ušće nedaleko je od granice sa BiH pa nije ni važno. Skorašnjih dana su radnici Gradra dobili nagrade za projekat trovanja potoka i Ćehotine na kratkom toku kroz ekološku CG.
Fulam

16. 11. 2019 - 10:27

Kao tek saznali,a sve to se radi punu deceniju.Aj miči tamo,...
Novi komentar