Evropska komisija u radnom dokumentu o stanju u oblastima 23.i 24.

EKSKLUZIVNO: Crna Gora mora da obezbijedi nezavisnost svih institucija, zabrinjava izbor Medenice

Crna Gora mora da nastavi borbu protiv korupcije i da obezbijedi nezavisnost svih institucija, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije, navodi se u Radnoj verziji za poglavlja 23. i 24., odnosno takozvanon non paper dokumentu, u koji je Portal Analitika imao uvid. Dokument, kako smo ranije objavili, nije zvanično dostavljen Vladi.
Objavljeno: 14. 11. 2019 - 20:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Crna Gora je nastavila reforme u oblasti slobode medija, borbi protiv korupcije i trgovini ljudima a radilo se na usklađivanju pravnih normi sa EU i jačanju institucija, piše u dokumentu. Navodi se da je važno  da Crna Gora ne nazaduje i ne poništava ranije sprovedene pravosudne reforme, te da nastavlja sa daljom borbom protiv korupcije.

„Pouzdan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na nedavne optužbe za korupciju i nezakonito finansiranja političkih partija je potreban“, navodi se u dokumentu.

Kako se navodi u dokumentu, zabrinjavaju imenovanja u pravosuđu tokom 2019. godine, poput ponovnog imenovanja predsjednice Vrhovnog suda u trećem mandatu , uprkos ustavnom ograničenju na dva mandata; i ponovno imenovanje predsjednika sudova koja su već izdržala maksimalna dva mandata utvrđena Zakonom o Sudskom savjetu iz 2015. Godin.

„Ta imenovanja izazivaju zabrinutost u pogledu tumačenja Ustava i važećeg zakonodavstva od strane Sudiskog savjeta“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se navodi da pravosudni sistem i dalje koče sistemski nedostaci, što dovodi do blagih sudskih kazni i nedovoljnog povraćaja imovine.

U dokumentu se konstatujue i da je mandat Vrhovnog državnog tužioca istekao je u oktobru 2019. nakon što prvi poziv za kandidate nije uspio zbog toga što nije bilo prijava. Tužilačko vijeće je imenovalo odlazećeg Vrhovnog državnog tužioca, kao vršioca dužnosti do izbora novog, navodi EK u dokumentu.

U dokumetu se navodi i da je činjenica da je brojnim članovima sudstva i tužilaštva, uključujući starije članove, odobren stan ili krediti koje su sponzorisali država pod povoljnim uslovima otvorio mnoga pitanja.

Učešće Crne Gore u međunarodnoj policijskoj saradnji rezultiralo je sa nekoliko uspješnih akcija protiv crnogorskih kriminalnih grupa, u zemlji i inostranstvu: velike količine droge zaplijenjeno je i istaknutih članova kriminalne grupe su uhapšeni, dodaje se u dokumentu.

Dodaje se da uspostavljenje sistema baze podataka ometa efikasnost krivične i finansijske istrage.

U oblasti migracija i azila, Crna Gora je nastavila da pokazuju svoju otpornost i posvećenost protiv povećanih migracionih tokova širom zemlje, dodaje su dokumentu.

Kritike Evropske Komisije vezane za Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) su vezane za nezavisnost , postavljanje prioriteta, selektivni pristup, ali i kvalitet odluka.

"Nekoliko odluka Agencije u politički osjetljivim slučajevima, koje su dovele do razrješenja člana Savjeta ASK-a i RTCG-a poništene su od strane Upravnog suda", piše u dokumentu. 

S druge strane, pohvalili su napredak u kapacitetima ASK-a.

U dokumentu se  ističe i zabrinutost za medijske slobode.

"Izostaje napredak u rješavanju  nedavnih i starih slučajeva ozbiljnih napada na novinare u pogledu identifikacije počinilaca i onih koji stoje iza napada, ali postoje i nedostaci i odlaganja koji su ometali istrage", navodi EK.

U dokumentu piše i da još uvijek nedostaju profesionalni i etički standardi za medije, kao i efikasni mehanizmi samoregulacije.

“Tokom prve polovine 2019. nekoliko otpuštanja iz Savjeta RTCG i menadžmenta RTCG su poništeni od strane domaćih sudova. Početkom ljeta 2019 imenovano je novo vijeće RTCG, ali su tu i dalje nepotrebno političko miješanje i pritisak”, ističe se u dokumentu.

 

Komentari: 11

Tara

14. 11. 2019 - 19:53

Sav ovaj texst je sastavljen od opozicije..Mansa itd kako bi se dokopali podataka..i na taj nacin kriminilizovali sve crnogorsko..koje smo tesko dobili.. Kako EU ne shvata..ovi sto dolaze kod njih da lazu..podmecu su teski srpski nacionalisti..fasisti a ineki pucisti.. Mi moramo da branimo nasu drzavu CG,,kao sto Njemacka brani drzavu od Afd..njemackih nacionalistia koji sjede u njihovom Parlamentu.. Nasi Politicari moraju biti vise aktivni,,da im dokazu pravo stanje stvari..
Ne pricaj gluposti

14. 11. 2019 - 20:20

Sve sto je napisano je FAKT! Ako to isto opozicija kaze, to nema veze, jer je ovo cas da pogledamo istini u oci.
LUKA P

15. 11. 2019 - 07:32

Izgleda da nam dioptrija nije ista!
ZAVISI

15. 11. 2019 - 14:19

Okle posmatras hihihi,
murko

15. 11. 2019 - 18:06

Pozicija je prosrpska sto automatski znaci da lazu. Jos je Dobrica Eric rekao da su Srbi lazovi. Napadaju uspehe ove vlade i postenog naroda, a zive od para koje dobijaju od Rusije i Srbije.
Marko Miljanov

14. 11. 2019 - 20:25

Tara,Apsolutna istina, i ne samo to nego opozivija vodi jednu jako licmjernu strategiju politike koja je takođe jako štetna za državu i građane , i što je jsko smiješno ispašta najviše onaj isti što ga glasa, dakle kao što je poznato sve rade da opstrukcije prema državi i čekaju najmnju šansu da naorsve puč u njoj čine da sve najgore prikžu Evropi o njoj a u jdvnosti govere kako se tobože zakažu za EU i to ssm primijetio mnogi od njih kad to izgovore duboko uzdahnu i sa teškoćom izgovore , odnosno misleći u sebe 'nidao bog da se to desi mi smo druga kolona koja hoće sa rusiom, užas pih pih
Freeman

15. 11. 2019 - 09:18

Taro,za tvoju mržnju prema svemu što je srpsko postoji samo jedan lijek ,a to je ljubav !.Kada se zaljubiš u pravog Srbina ,doživjećeš " prelom u mozgu"i katarzu i život će ti u budućnosti biti mnogo ljepši.
@Tara

15. 11. 2019 - 10:02

Tekst diktira Dača , pisali Pipun, Vojvoda i Medo sve perjanice srpskog pljuvanja po CG.
Kokoti donji

14. 11. 2019 - 22:35

Nije jednostavno vršiti vlast 30.god.u kontinuitetu i imati nezavisne i profesionalne institucije. To ne bi uspjelo ni u Emgleskoj i Americi, a ne odje.
Freeman

15. 11. 2019 - 09:05

Može ona odraditi pored ovoga barem još jedan mandat dok Crna Gora uđe u EU.Zato samo opušteno.
Freeman

15. 11. 2019 - 14:03

Sve što brine Evropsku Komisiju,ništa ne brine crnogorsku vlast.
Novi komentar