Šefu bosanske tajne službe poništena diploma

Direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmanu Mehmedagiću definitivno je poništena diploma koju je stekao na jednom privatnom univerzitetu u Banja Luci, potvrdio je u četvrtak Inspektorat Republike Srpske, a objavili lokalni mediji u tom entitetu.
Objavljeno: 14. 11. 2019 - 19:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema pisanju portala Nezavisnih novina, ovaj inspektorat dobio je službeno saopštenje kako je senat Univerziteta za poslovne studije iz Banje Luke 12. novembra donio odluku o poništavanju diplome o završenom studiju koja je izdata Mehmedagiću.

"Utvrđeno je kako je univerzitet postupio po rješenju inspektora", naveo je neimenovani izvor.

Nije bilo potrebnih podataka o studiranju

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije jedno je u nizu privatnih obrazovnih ustanova koje su masovno počele nicati u Bosni i Hercegovini. Sadašnji direktor OSA-e na tom je univerzitetu diplomu dobio 2007. godine, a Inspektorat RS-a je u avgustu ove godine donio rješenje kojim je utvrđeno kako je ona stečena na protivzakonit način te stoga mora biti poništena.

U obrazloženju takve odluke uz ostalo je bilo navedeno kako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da u dokumentaciji o Mehmedagićevom studiju nema potrebnih podataka koji čine lični dosje studenta i matične knjige, te kako u prijavama za polaganje ispita nedostaju podaci poput datuma polaganja ispita u rubrici koju treba da popuni odgovorni profesor, nedostaju podaci o polaganju samog ispita, koji je to put da student izlazi na ispit, nedostaju potpisi referenta iz studentske službe i sl.

Univerzitet se na ovu odluku žalilo, no nju je u drugostepenom postupku potvrdilo Ministarstvo obrazovanja RS-a pa je diploma poništena iako je u međuvremenu pokrenut i zakonom dopušten upravni sudski spor, no on ne odlaže izvršenje rješenja.

Iz agencije tvrde da je diploma uredna

Sam Mehmedagić se o cijelom slučaju nikada nije izjasio, no iz OSA-e su ranije reagovali izjavom u kojoj su tvrdili kako je diploma uredna i zakonito stečena te da se njihov direktor našao na meti onih koji žele srušiti agenciju na čijem je čelu.

"Potpuno je jasno ko i s kojim ciljem stoji iza njih. Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo u skaldu sa zakonom vršiti provjere, ali niko nema pravo montirati bilo kakve istrage kojima bi diskreditovali osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH", bio je jedini komentar OSA-e nakon što je afera izbila prošlog ljeta.

Mehmedagićev mandat na čelu OSA-e ističe krajem ove godine, a pretpostavljalo se kako će se kandidovati za još jedan. On slovi za osobu koja je bliska predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću, čijem je ocu Aliji bio dugogodišnji tjelohranitelj.

Komentari: 3

Žuga

15. 11. 2019 - 09:06

Ma ima on i pravu diplomu nego je to drzavna tajna. Po potrebi sluzbe.
prirodno predisponiran

15. 11. 2019 - 12:03

Cjojek ba ima takvo izrazit organ njuha da mu diploma nista ne treba .Samo je djaba placao Srbima zqa tp parce papira.
Poturci

15. 11. 2019 - 13:08

Mora da mu je Erdogan izdao istu!!
Novi komentar