Pod jednim uslovom

Tramp ponudio Erdoganu 100 milijardi dolara

Tokom razgovora Donalda Trampa i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, američki je predsjednik, prema pisanju “The Washington Posta” koji se poziva na izvore u Bijeloj kući, turskom kolegi ponudio ugovor vrijedan čak 100 milijardi dolara. Jedini uslov je taj da se Ankara „riješi ruskog raketnog sistema koji je već dobila“.
Objavljeno: 14. 11. 2019 - 20:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Time bi, kako navodi ovaj list, Turska bila pošteđena američkih ekonomskih sankcija.

Prema američkom listu, Trampovi prijedlozi vjerovatno će “razljutiti” zastupnike u američkom Predstavničkom domu, koji su u u oktobru podržali uvođenje sankcija Turskoj zbog njene vojne operacije na sjeveru Sirije.

“Za SAD je neprihvatljiva prisutnost ruskih protuzračnih raketnih sistema S-400 u Turskoj, članici NATO-a. Ako se Turska ne riješi S-400, sankcije prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, CAATSA, vjerovatno će proći odobrenje u Kongresu, uz podršku većine obje stranke”, izjavio je pomoćnik predsjednika SAD za nacionalnu sigurnost Robert O’Brajen (O’Brien).

Da se na sastanku dvojice lidera razgovaralo o spornom turskom naoružanju, potvrdio je i Tramp.

“Tursko nabavljanje sofisticirane ruske vojne opreme, poput S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne izazove i o tome stalno govorimo”, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Komentari: 1

Prije svega licni interesi

14. 11. 2019 - 21:52

i privatna klauzula: " da mu obezbjedi dobar deal za hotele u Turskoj"
Novi komentar