Istraga o brodu Jadran: Oficiri bili u direktnom kontaktu sa kokainom

Pripadnici Vojske Crne Gore Duško Radenović i Miloš Kulić bili su u direktnom kontaktu sa kokainom koji je trebalo da školskim brodom Jadran bude prokrijumčaren do Istanbula, odnosno sa drogom koja je skladištena u vojnom magacinu Opatovo, a koja je bila namijenjena uličnoj prodaji u Tivtu.
Objavljeno: 15. 11. 2019 - 07:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, vještaci su utvrdili da je na pakovanjima kokaina koji je pronađen na brodu, Jadran prisutan biološki materijal optuženog Radenovića. DNK njegovog kolege Kulić je pronađen na pakovanjima ove droge koja su pronađena u vojnom magacinu Opatovo.

Oko 60 kilograma droge zaplijenjene na „Jadranu” bilo je namijenjeno za krijumčarenje u Istanbul, odakle je trebalo uzeti i u Crnu Goru doijeti istu količinuheroina. Narkotici koji su čuvani u Opatovu bili su namijenjeni za distribuciju na ulicama Tivta.

Na jed nom rancu u kojem je bila droga, kao i na jednom komadu oružja, istražitelji su pronašli DNK okrivljenog Vojina Stupara. Osim njih trojice, zbog ove afere uhapšen je i Tivćanin Radomir Osmajić. Ipak, vještaci nijesu uspjeli da pronađu njegov DNK na zaplijenjenim pakovanjima kokaina.

U optužnici Specijalnog državnog tužilaštva kao organizatori kriminalne grupe navedeni su Dejan Rovčanin i Vladimir Račić, koji je, navodno, bliski saradnik Pljevljaka Darka Šarića. Njih dvojica su u bjekstvu.

Odmah nakon hapšenja, Kulić se nagodio sa SDT-om i dobio status svjedoka saradnika. Kako „Dan“ saznaje, on je tokom saslušanja detaljno predočio tužiocu kriminalni plan ove grupe i opisao zaduženja svakog njenog člana. Ipak, kazao je da optuženi Osmajić nije imao veze sa drogom na „Jadranu“ i iz magacina Opatovo.

Dopisom Ministarstva pravde utvrđeno je da Kulić nije bio formacijski raspoređen na brod „Jadran“, ali je donesena odluka da putuje do Istanbula i nazad baš kada je trebalo da bude prevezena droga.

Prema optužnici, kriminalna grupa osnovana je 2018. godine, a Račićeva i Radenovićeva uloga je bila da planiraju izvršenje krivičnih djela, nabavljaju sredstva kojima bi olakšali te namjere, kao što su vozila i kriptovani mobilni telefoni, ali i drogu i oružje koje su službenici Vojske Crne Gore trebali da unesu na brod „Jadran“.

Oni su vrbovali i ostale članove. SDT sumnjiči Kulića da je za određenu naknadu pristao da omogući da se na brod unese oko 60 kilograma kokaina. Drogu, koja je bila upakovana u 56 pakovanja, na brod je unio Radenović. Narkotike su, kako sumnja tužilaštvo, preuzeli u Tivtu od zasad neidentifikovane osobe. Tada su, navodno, preuzeli i dva pištolja i veću količinu municije. Pošto su narkotike prenijeli u svoje vozilo, uputili su se na brod „Jadran”, kojim su Kulić i Radenović, kao službenici Ministarstva odbrane, trebali da isplove.

Iako je zvanično bio u bjekstvu zbog istrage protiv pripadnika Šarićeve kriminalne grupe, sumnja se da je Račić šverc droge dogovarao u Tivtu, gdje je i dolazio.

Danas razmatraju optužnicu

U Višem sudu u Podgorici za danas je zakazan pretres na kojem treba da bude razmatrana optužnica protiv kriminalne grupe u predmetu Jadran. Prethodni pretres je otkazan jer je odbrana tražila kopiranje spisa.

Istražitelji nijesu utvrdili od koga je nabavljen kokain koji je trebalo da bude prokrijumčaren do Turske. Vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na oko pet miliona eura.

Droga na brodu „Jadran” pronađena je na dan kada su studenati Pomorskog fakulteta iz Kotora trebali da krenu na krstarenje do Istanbula i Pireja. Radenović je kokain unio noć ranije, za vrijeme dežurstva.

On je lišen slobode pošto su pakovanja kokaina pronađena u njegovoj sobi i kaseti. Već sledeće večeri uhapšen je i njegov kolega Kulić. Nakon osnovu daljih istražnih radnji, tužilaštvo je došlo do sumnje da je i Osmajić dio ove kriminalne grupe.

Okrivljeni se teret za stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Komentari: 2

ka monako

15. 11. 2019 - 11:16

Mores mislit dokle smo stigli kad se vojska i policija bave dilovanjem i trgovinom ljudima . Jednom htjedoh da udjem na taj brod kad me neki "mornar" vrati iako je pisalo " SLOBODAN ULAZ " . Sad znam zasto . Boji se da mu ne otkrijem stek .
Gost

15. 11. 2019 - 14:30

Nisu se bojali od tebe no Bogu zahvaljuju sto im ti nisi naso stek jer bi tek onda nastradali. Ne bleji vise volim te po ovom portalu
Novi komentar