Pres konferencija povodom usvajanja budžeta za 2020. godinu

RADUNOVIĆ: Ulaže se u razvoj, rashodi za putovanja, reprezentacije i gorivo smanjeni svim državnim organima

Budžetom za 2020. godinu se prevashodno ulaže u razvoj, dok su neproduktivni rashodi za službena putovanja, troškove reprezentacije i gorivo umanjeni za sve organe državne administracije izuzev inspekcija i policije, istakao je ministar finansija Darko Radunović na konferenciji za medije povodom usvajanja budžeta za 2020. godinu na jučerašnjoj sjednici Vlade.
Objavljeno: 15. 11. 2019 - 14:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

 „Prihodi budžeta od početka sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije povećani su za preko 260 miliona eura. Smanjen je poreski dug za oko 30 odsto u odnosu na 2016. god. Minimalna zarada je povećana za 15 odsto uz smanjenje poreskog opterećenja rada. Dodatno je ojačana fiskalna pozicija Crne Gore- ostvarene su rekordne stope rasta u 2017. i 2018., uz nastavak tog trenda u 2019. godini. Sprovedene mjere fiskalne konoslidacije omogućile su, između ostalog, uspješnu emisiju euroobveznica sa najnižom kamatom. Povoljnim zaduživanjem omogućena otplata dugova pod boljim uslovima i umanjena je potreba za zaduživanjem u narednom periodu“, naveo je ministar Radunović, napominjući da je politika Vlade jačanje fiskalne stabilnosti, a cilj dugoročna održivost javnih finansija. 

kretanjeprihodabudzeta„Ostvarena stopa ekonomskog rasta je treća u Evropi. Mjerama fiskalnog prilagođavanja omogućeno je povećanje budžetskih prihoda, smanjenje budžetskog deficita, uz stvaranje suficita tekuće potrošnje. Nacrtom budžeta za 2020. godinu obezbijeđena je dodatna podrška zdravsvenom sistemu i obrazovanju, poljoprivredi i ruralnom razvoju kroz povećanje Agrobudžeta, sportu i mladima, nauci, odbrani, javnom redu i bezbjednosti“, precizirao je Radunović. 

Kapitalni budžet za narednu godinu će, kako je dodao, iznositi 229, 96 miliona. 

„Stvoreni su uslovi da kreditna sredstva od preko 150 miliona eura budu efektivna za realizaciju kapitalnih projekata u narednom  periodu“, rekao je Radunović. 

strukturabudzetaGeneralni direktor Direktorata za državni budžet Bojan Paunović podsjetio je da su primici i izdaci budžeta za 2020. godinu projektovani na 2,57 milijarde. 

„Izvorni prihodi budžeta povećani su na 1,988 milijardu eura. Deficit budžeta za 2020. planiran je u iznosu od 50 miliona eura. U strukturi rashoda, tekuća potrošnja planirana je na 1,8 milijardu eura.  Vlada će se fokusirati na reformu poreskog ambijenta. Osnovne karakteristike budžeta su nastavak ekonomskog rasta i povećanje tekuće budžetske potrošnje. Primarni suficit se očekuje na nivou od 1,1 odsto BDP-a“, kazao je Paunović.  


 

Komentari: 0

Novi komentar