Nezavisni poslanik smatra

Rudović: DPS pokušava da izazove kolaps Odbora

Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava da izazove kolaps Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, i da za to optuži opoziciju, poručeno je sa zajedničke konferencije za novinare Demokrata, Demosa i nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića.
Objavljeno: 15. 11. 2019 - 14:31 Promjenite veličinu teksta: A A A
Rudovic: DPS pokusava da izazove kolaps Odbora
Foto: Mina

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da oni predstavljaju opozicioni blok za poštene izbore.

„Mi smo opozicionin predstavnici koji ne vode populističku politiku, ne bježe od rješenja,b teških procesa i odgovornosti, koji ne kritikuju sve druge a ne nude ništa produktivno“, naglasio je Bečić.

On je istakao da su Demokrate za mjesec, otkad odbor suštinski funkcioniše, predstavili oko 100 rješenja za fer izbore.

Bečić je podsjetio da Demokrate, između ostalog, predlažu održavanje svih izbore u jednom danu, glasanje pečatom, uvođenje fotografija i otiska prsta prilikom identifikacije birača, eliminisanje bb adresa, kao i reformisanu i kredibilnu Državnu izbornu komisiju i Agenciju za sprječavanje korušcije.

To su, kako je naveo, samo neka od rješenja koja vode ka slobodnim, fer i poštenim izborima.

„Ovo nije politikantstvo, nego stručan odnos. Nijesam čuo da je iko opovrgao ijedno od rješenja koje smo predložili“, kazao je Bečić.

On je ocijenio da je zbog tih prješenja DPS u problemu, i da ta partija, direktno ili indirektno, kontinuirahno pokušava da opstruira rad Odbora.

„Oni bi najviše voljeli da taj Odbor ne postoji, pa da ne radi, da mi nijesmo u Odboru, kako bi se pred međunarodnom zajednicomm predstavljali kao lažne demokrate i evropejci, svaljujući svu odgovornost na opoziciju“, istakao je Bečić.

Prema njegovim riječima, obaveza odgovorne i ozbiljne opozicije je da ponudi kvalitetna rješenja.

„Mi, kao opoz predstavnici koji smo bili potkradani svih godina. Naš jedini partner u ovom procesu je međunarodna zajednica. Bez nje ovaj proc ne bi ni počeo“, kazao je Bečić.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da je jasno da DPS nastoji da rad Odbora ne dovede do rezultata, i da se krivica i odgovornost presele na opoziciju.

„Mi ne smijemo dozvoliti ni jedno ni drugo. Ako oni budu uporni da ne žele dijalog i rezultate, pokazaćemo javnosti da se mi za to zalažemo na ozbiljan i argumentovan način“, istakao je Lekić.

On je najavio da će Demokrate, Demos i Rudović povremeno organizovati pres konferencije, prezentujući šta konkretno opozicija radi u Odboru i šta predlaže.

„Ovo nije paralelni rad. Suština rada je u Odboru, ovo je prezentovanje javnosti onoga što opozicija konkretno predlaže“, pojasnio je Lekić.

Rudović je istakao da DPS pokušava da izazove kolaps odbora, a da za to optuži opoziciju.

On je kazao da je Vlada danas poslala Skupštini Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru, kao da taj akt nije jedan od najvažnijih u radu Odbora, što je definisano i Odlukom o osnivanju tog tijela.

„Vlada i dalje nastoji da sabotira i minira dogovor, očigledno da vladajućoj koaliciji nije cilj da se dogovor postigne. Mi ćemo istrajati i vjerujemo da ovaj posao ima smisla“, rekao je Rudović.

Kako je naveo, jasno je kome odgovara da sve ostane isto, i da se stvore uslovi za fer izbore ii za demokratske promjene.

„To odgovara isključivo DPS-u, i svima koji politiku doživljavaju drugačije od nas – kao cirkus, kao teatar, sa ciljem da miniraju, sabotiraju i odlože neminovne promjene“, istakao je Rudović.

Govoreći o ključnimn rješenjima za predloge zakona o medijima i nacionalnom javniom emiteru, on je rekao da su ih radili u koordinaciji sa civilnim društvom, dijelom medijske zajednice i nevladinim organizacijama (NVO) koje su bile spremne da sarađuju.

On je rekao da je jedno od najvažnijih poglavlja u novom zakonu o medijima Fond za medijski pluralizam.

„Naši predlozi su da iznos u tom fondu bude mnogo veći nego što je predložio DPS. Mi predlažemo da to bude 0,08 odsto BDP-a za prethodnu godinu, što je oko četiri miliona EUR. Od toga pola ide za štampane i onlajn, a polovina za elektronske“, precizirao je Rudovićš.

Prema njegovim riječima, Novac iz tog fonda bi se dodjeljivao medijima koji su spremni da se bave gorućim problemima društva kao što su kriminal i korupcija.

Najvažniji kriterijumi za korišćenje novca iz Fonda su, kazao je Rudović, objavljivanje sadržaja koji su značajni za proces evropskih integracija i razvoj istraživačkog novinarstva.

Među kriterijumima su, kako je naveo, i to da medij nije dužan novinarima plate, da je izmirio poreze i doprinose, i da nema više od četiri kršenja kodeksa novinara.

Rudović je kazao da ostaju čvrsto pri tome da novinar nije dužan da otkrije svoj izvor.

Kada je u pitanju zakon o nacionalnom javnom emiteru, predlažu da se poveća broj članova Savjeta RTCG sa devet na 13, od kojih bi četiri bili iz NVO sektora, ali i strožije kriterijume koje NVO mogu predlagati kandidata.

Uslovi su, između ostalog, da je NVO registrovana prije najmanje tri godine, da u statuitu kao osnovnu djelatnost ima pitanja iz oblasti koje se traže konkursom, da u protekle tri godine ima godišnji budžet minimum tri hiljade EUR, i da je najmanje dvije hiljade utrošeno na oblast iz koje predlažu kandidata za savjet.

„Mislim da je ovo način da se stane na kraj dosadašnjim zloupotrebama dosadašnjeg zakona i modelu po kojem je DPS preuzeo RTCG“, kazao je Rudović.

Kako je naveo, ukoliko Skupština prihvati da stavi u proceduru Vladin predlog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, mimo dogofvoran sa predstavnicima DPS-a u Odboru, onda je očigledno da su već krenuli u rušenje mogućeg sporazuma.

Komentari: 16

Stefo12

15. 11. 2019 - 14:53

E na sta spadose demokrate,da ih brane rudonja i lekic ahhahahaah
Liberal

15. 11. 2019 - 14:53

Nedeljko nedeljko,nema ljeba od dka pa si odma na becica presao
Bar_pamti

15. 11. 2019 - 14:54

Ma samo ih ti brani,tebi cemo sigurno povjerovati
Kleopatra

15. 11. 2019 - 14:56

Njima je za sve Dps kriv izgleda.. Mozda su im oni zabranili i da dolaze na posao zadnjih tri godine
JunaK

15. 11. 2019 - 14:59

Jedino da smo poludjeli pa da glasamo za ove iz opozicije, koji parazitiraju na grbaci gradjana zadnjih godina
Sef u Londonu ?

15. 11. 2019 - 15:23

Pa to je Duljov saradnik glavom i bradom. Pohvalio se trijumfalno svojim novim sefom.
Privlacnost Plagistra

15. 11. 2019 - 15:24

Izdao je Dulja i odabrao Plagistra za saradnika ?
Sara

15. 11. 2019 - 15:27

Nije ni Dps sjajan i bajan, ali u odnosu na ove nase strucnjake iz opozicije je 10 koraka ispred.
Matan

15. 11. 2019 - 15:36

Najaviše sebe kao mlade, pametne i poštene. Koliko su pošteni dokazuju borbom za fotelje u opštinskim vlastima u kojima su u stalnoj svađi sa koalicionim partnerima. RASKIDAJU koaliciju ali ostaju na vlasti!?!? To svijet ne pamti! Što se tiče mladi, pametni, mislim da je njihova intelektualna greda još zelena, ili što je katastrofalnije, u tim godinama, potpuno trula!
zacanka

15. 11. 2019 - 19:20

Rudovic jedno prica ovako za medije da narod naivni povjeruje a onda kad se kamere iskljuce salje poruke u tabor DPS da kaze da je ovo samo igra sto radi i da mogu da racunaju na njega.
Koviljka tomic

15. 11. 2019 - 19:21

Kad vidjoh ove sa slike znam koliko je sati, da nista od ovoga sto kazu nema ni grama istine.
DonjiKokoti

15. 11. 2019 - 19:21

U svaku corbu Lekic mirodjija.
StevanPG

15. 11. 2019 - 19:21

Becic je odje glavni igrac DPS.
Boka

15. 11. 2019 - 19:22

Ovi sto su se skupili su najvjernije sluge DPS-u, zivi bili pa vidjeli.
Simba

15. 11. 2019 - 19:23

Ova prica ne pije vodu kad isto ovi zajedno jedu i piju sa onima iz DPS.
Simba

15. 11. 2019 - 20:24

Jedino ko moze do kolapsa da dovede ste vi, pa sad prebacujete pricu na Dps.
Novi komentar