DAVOR ŠTERN U "ŽIVOJ ISTINI"

Jadransko-jonski autoput povećao bi BDP 20 odsto

Davor Štern, vrhunski autoritet u oblasti energetike, u "Živoj istini" govori o budućnosti snabdijevanja Evrope gasom i naftom, analizira mogućnosti da u doglednom periodu "Stari kontinent" nadomjesti uvoz tih energenata iz Rusije; govori o političkoj dimenziji sadašnje zavisnosti evropskih zemalja od ruskih energenata i američkom protivljenju dovršetku gasovoda "Sjeverni tok 2".
Objavljeno: 15. 11. 2019 - 19:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Štern, nije pristalica stanovišta o nafti kao resursu koji je jednom nastao i koji će, kao takav, jednom nestati.

Bivši ministar privrede u Vladi Hrvatske (1995-97) i generalni direktor kompanije "INA" (1997-2000) rezolutno je protiv eksploatacije nafte iz podmorja Jadrana. No, veliki je pobornik izgradnje Jadransko-jonskog autoputa, pogotovo zato što bi, osim saobraćajnog, predstavljao strateški energetski koridor.

Štern u "Živoj istini" govori i o budućnosti industrije aluminijuma (bio je savjetnik "Glenkora" i dio tima "Rusala" u pregovorima o kupovini "KAP"-a) u regionu; u Hrvatsku je doveo trojicu ruskih naftaša sa "Forbsove" liste najbogatijih, pa komentariše sliku o savremenom ruskom biznismenu kao bahatom skorojeviću; otkriva ima li istine u tvrdnjama da je jedan od najbogatijih Hrvata i da li žali što se, kao petnaestogodišnjak, vratio iz Izraela u zemlju u kojoj je rođen.

"Živu istinu" gledajte od 20.05 na Prvom i Satelitskom kanalu Javnog servisa.
 

Komentari: 3

Nk

15. 11. 2019 - 20:30

Jeli ovaj auto put dobio ime po onom zaštićenom svjedoku protiv grupe Ranka Radulovica
Petar pan

15. 11. 2019 - 20:44

Projekat jadransko jonskog auto puta jednako je značajan za Evropu, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju.... Grčku,Tursku i dalje... To je put koji će vrlo brzo isfinansirati Eu i arapski svijet. Tek tada će CG biti Eldorado.
Marko Miljanov

15. 11. 2019 - 21:02

No što , sve što treba da se uradi za dvije najbolje Sestre HR i MNE,
Novi komentar