U Podgorici

Počelo uređenje parka za spomenik Ivanu Crnojeviću

Podgorica bi do decembra trebalo da dobije spomenik Ivanu Crnojeviću, jednoj od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore i to u parku ispred Gimnazije Slobodan Škerović, piše Dan.
Objavljeno: 17. 11. 2019 - 07:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Spomenik će biti od bronze, na mermerenom postamentu. Donator je kompanija Zetatrans Blagote Radovića pa će se i njegovo ime naći na bočnoj strani postamenta.

Uređenje prostora je već počelo, a stanovnici glavnog grada različito komentarišu lokaciju za spomenik.

Sugrađanin Velimir Čukić smatra da Ivanu Crnojeviću priliči samo Cetinje.

“Mislim da je lokacija potpuno pogrešna, ne vidim poentu da se njegov spomenik postavi baš tu. Smatram da je najbolja lokacija za njegov spomenik ona na kojoj se već nalazi, to jest na Cetinju, jer je to mjesto na kojem je on stolovao, odnosno upravljao državom. Međutim, očigledno je da neko ne obraća pažnju na to, kao kada su postavili spomenik vojvodi Mirku Petroviću na samoj granici sa Kučima”, kazao je Čukić.

Za razliku od njega Leonid Đurović smatra da je lokacija dobro izabrana.

“Mislim da je ovo dobra lokacija za spomenik, posebno što je ispred jedne obrazovne ustanove. Uz to grad se razvija, pa će ovo mjesto u bliskoj budućnosti izgledati vrlo lijepo”, smatra Đurović.

Dragan Đekić je mišljenja da je spomenik trebalo postaviti bliže bulevaru koji nosi naziv po ovom vladaru.

“Mislim da je bolja lokacija za postavljanje ovog spomenika bila da se postavi u bulevaru Ivana Crnojevića, ali ni ovo nije loše, jer ipak je ovo uži centar grada”, zaključio je Đekić.

Komentari: 9

Komita46

17. 11. 2019 - 09:18

Ovo je sramota države Crne Gore đe se podiže spoe ik kao da se krije, da Radovićevo ime piše na spomeniku, ova dvojica pjma nemaju ko je bio Ivan Crnojević, a ni gradonačelnik kad voo dozvoljava
GRAĐANSKI

17. 11. 2019 - 09:22

Ljuđi, je li ovo mogućno - da ovi Čukić ovakovo nešto izjavi?! Samo pomislite - koga su (mediji) ''konsultovali'' za mnenje i citirali?!
Neznalica

17. 11. 2019 - 11:09

Čovjek, naš sugrađanin, ima pravo na svoje mišljenje. Ne slažem se sa njegovim mišljenjem ali nije u redu da mu zbog toga bilo ko sudi.
Lokacija

17. 11. 2019 - 09:23

Trebali ste ga stavit na Trg golootočkih žrtava. Kakva kontradiktornost. Jednu od najznačajnijih ličnosti iz Crnogorske istorije skrivaju u neki trećerazreni park. Mnogo beznačajnije ličnosti za Crnogorsku istoriju dobile su centralne lokacije.
Anonomus

17. 11. 2019 - 10:48

Zato banalizujete po cemu ime Blagote Radovica N postamentu. Hvala mu za donatorstvo ali ime bas bez ukusa i smisla. Skorojevicki sto Blagota nije
Nepiznati

17. 11. 2019 - 11:18

Pa ako nije skorojević dovoljno je da reče da ne stavljaju njegovo ime.
Kod "Boba"

17. 11. 2019 - 12:00

Radoviću, zajedno smo išli u vrtić kod pozorišta - ne stavljaj svoje ime đe mu mjesto nije. Ne brukaj se pred nailazećim generacijama...
prof.

17. 11. 2019 - 12:26

Ko će viđet spomenik ??? U dvorištu škole, malo neozbiljno. Zašto ne , na nekom trgu. Đe ima dosta prolaznika, da vide i stranci. Sjetili ste se. Skoro pola vijeka poslije Karađorđa. Šta radi Crna Gora ! Duklja, Balšići, Crnojevići zaboravljeni, sve u korist Petrovića, koji napraviše veliku štetu avanturističkim srbovanjem zbog koga su i stradali.
Milo Vujovic

17. 11. 2019 - 22:53

Ivan Crnojevic,Najveci Crnogorac poslije Bodina,Obojici treba Postaviti Spomenike po Cijeloj Crnoj Gori Najprije Nasred Njegovog Cetinja pa u Berane i Pljevlja, Podgorica Niksic Tuzi Ulcinj Bar Budva Tivat Kotor Herceg Novi,ali Komunjare vazno je da su Postavili spomenik titu,jednom od Najvecih diktatora,i da jos Nijesu Uklonili imena Okupatorska po Crnoj Gori,Nebeska Sramota za srbijanske mjesance iz vlasti,da jos Nije Vraceno Ístaro ime Petrovca,da nijesu Uklonili Okupatorsu tablu u Budvi i Najvaznije Nijesu jos Ukinuli Okupatorsku tzv.sPc u Crnoj Gori i nitice iako su se Stekli Svi Pravni Uslovi !!
Novi komentar