Saopšteno iz Ministarstva prosvjete

Obrazovni sistem i tržište rada se moraju zaštititi od nekvalitetnih diploma

Prepoznata je potreba da se crnogorski obrazovni sistem i tržište rada zaštite od diploma koje su prepoznate kao manje kvalitetne i koje dolaze sa ustanova koje ne karekteriše tradicija i dobar položaj na međunarodnim rang listama, a da se istovremeno obezbijedi kvalitetan i konkurentan kadar, kazala je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje, Mubera Kurpejović.
Objavljeno: 17. 11. 2019 - 10:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, u toj ustanovi je održan okrugli sto u okviru Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija. Učesnici, među kojima su bili predstavnici obrazovnih ustanova, studenata, Zavoda za zapošljavanje i nevladinih organizacija upoznati su sa predloženim izmjenama i njihovim ciljem – a to je jačanje sistema kontrole i priznavanja inostranih diploma.

“Ključne izmjene tiču se unapređenja postupka i kriterijuma priznavanja, koji se, između ostalog, odnose na: ishode učenja, strukturu obrazovnih programa, nivo vještina i kompetencija, uslove upisa, obim i trajanje praktične nastave, prava koja obrazovna isprava daje u zemlji izdavanja”, navode u Ministarstvu.

Kurpejović je naglasila da im nije cilj da otežaju situaciju bilo kome ko je obrazovanje ili studije završio na renomiranim ustanovama, i čije znanje, vještine i kompetencije nijesu upitni, niti žele da uspore internacionlaizaciju i mobilnost.

“Zapravo, njima će proces biti i olakšan. Fokus ovih izmjena su one situacije gdje postoje značajne neusaglašenosti i diskrepance u obrazovnim ispravama i ishodima učenja”, istakla je Kurpejović.

Dodala je da im je cilj, takođe, da usmjere buduće studente da prilikom izbora ustanova na kojima žele da nastave obrazovanje povedu računa o njihovom statusu, kao i o tome kako ih poslodavci cijene.

Na okruglom stolu bilo je razgovora o institutu eksperta, koji je takođe predložen zakonom, a koji bi, kada Ministarstvo to od njega zatraži, davao mišljenje o obrazovnoj ispravi, uz prijedlog za prihvatanje odnosno odbijanje zahjeva za priznavanje.

“Ministarstvo prosvjete će u narednom periodu nastaviti da poštuje principe propisane Lisabonskom konvencijom i drugim pratećim aktima, uvažavajući internacionalizaciju i mobilnost uz istovremenu zaštitu crnogorskog sistema obrazovanja”, zaključila je Kurpejović.

Javnost je od 7. novembra pozvana da dostavi komentare, sugestije i predloge na pripremljeni Nacrt zakona, a rok za dostavljanje je 27. novembar. Poziv je objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete.

Komentari: 0

Novi komentar