Uz Cara Rusije, Patrijarha Carigrada i Sinod Grčke

VLADICA VON MONTENEGRO – jedna od "glava" Istočno-pravoslavne crkve (1849)

„Die Grenzboten”, poznati njemački časopis za politiku, književnost i kulturu, štampan je od 1841. do 1922, najprije u Lajpcigu, zatim u Berlinu.
Objavljeno: 17. 11. 2019 - 11:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pronašao sam jedan interesantan osvrt. Austrijski Srbi i Hrvati se u mađarskoj revoluciji 1848. stavljaju na raspolaganje reakciji. Za lojalnost Beču, Srbi su nagrađeni i na način što im je austrijski car manifestom od 15. decembra 1848. potvrdio izbor mitropolita Josifa Rajačića za patrijarha.

Autokefalna Karlovačka mitropolija, sa katedrom u Sremskim Karlovcima, postaće Karlovačka patrijaršija, no taj rang joj faktički nije priznat od ostalih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Karlovačka mitrpolija je odlukom Austrijske carevine nakon Bečkoga kongresa (1814/15) uzurpirala kanonsku teritoriju autokefalne Crnogorske mitropolije – Crnogorske pravoslavne crkve, koja se protezala primorskim oblastima van granica tadašnje slobodne Crne Gore: od Herceg-Novoga do Kotora, preko čitave Boke kotorske, uključujući Grbalj, Budvu, Pobore, Maine, Brajiće, Paštroviće – do granice sa Turskom carevinom kod Spiča (Sutomore)…

„Die Grenzboten”, povodom postavljanja Josifa Rajačića za patrijarha od strane austrijskoga cara, podśeća da Istočno-pravoslavna crkva – ili, kako pišu: „grčka neujedinjena Crkva” – nema jednoga poglavara, nego četiri nezavisne glave (häupter). Jedna od tih glava je: Vladica von Montenegro.

U to vrijeme, poglavar naše Crkve je mitropolit i arhiepiskop, vladika Petar II Petrović-Njegoš.

„Die Grenzboten” 1849. piše:

„Osim Patrijarha u Karlovcu, grčka neujedinjena Crkva ima još četiri potpuno nezavisne i međusobno razdvojene glave: Cara Rusije, Patrijarha Carigrada, Sinod episkopâ u Grčkoj i Vladiku Crne Gore”.

U izvorniku:

„Außer dem Patriarchen von Karlowitz aber hat die griechische nicht unirte Kirche noch vier ganz selbstständige und von einander unabhängige häupter, den Kaiser von Rußland, den Patriarchen von Konstantinopel, die Synode der Bischöfe von Griechenland und den Vladica von Montenegro”.

Od 1700. do 1917. Rusija nema patrijarha – poglavar Ruske crkve je de facto Car Rusije. O spektakularnoj pojavi Njegoša pred Carem Rusije, kada po svemu sudeći nosi i od svoga strica Svetoga Petra Cetinjskoga naslijeđenu bijelu pankamilavku (бѣлый клобукъ) – dostojanstvo poglavara autokefalne Crkve (αυτοκέφαλος) – „Die Grenzboten” u istome članku piše:

„Kad je Vladika prije nekoliko godina otišao u Petrograd, na Dvoru se pojavio kao prvosveštenik, u knjaževskoj odeždi svoje Crkve, izgledao je kao Bog koji je pośetio svoga suśeda mlađega Boga. Da li je Car ovo smatrao drskošću ili pažnjom, ne znamo, u svakome slučaju nijesu se čuli glasovi protivljenja”.

Iz drugih izvora mi znamo da, Njegoš i car Nikolaj II (Николай II Павлович), po prilici, imaju i ovakav dijalog:

Car: „Pa vi ste viši od mene!"

Njegoš: „Samo je Gospod Bog veći od ruskoga cara".

***

Objavljujem faksimile: naslovnicu izdanja časopisa „Die Grenzboten” (VIII, II-III, Lajpcig, 1849) i dio sa citatima (str. 196):

crkva1

crkva2

Komentari: 28

Nickname

17. 11. 2019 - 11:39

Veliki Njegoš , najveći Crnogorac!!!
Zlire

17. 11. 2019 - 13:30

Sto je zapomaga Njegos da ima idje brata u svijetu da pozali kada bi pomoga ajde sto nije niko pozalio iz Srbije no su zborili da je za srbiju jedini spas da CG nestane sto i danas poput peckog patrijarha Mojsija Rajovica prizeljkuju eto kakva su nam braca daleko bilo .Ili da nije Njegos Crnogorac nebi se falio kako Crnigirci ne ljube lance kakva bi sprdnja bila da je sto drugo reka
GRAĐANSKI

17. 11. 2019 - 12:19

Zaboga miloga - oće li oni povjesničar dr. mr. pr. (bješe li Lekić) i na ovi tekst imat česovu primjedbu u svojemu/njegovomu stilu?!
Teški pacijent...

17. 11. 2019 - 12:38

.... taj tip: Dr Milan Lekić, član Istorijske sekcije Srpskog lekarskog društva. https://dijaspora.wordpress.com/2010/11/17/subject-vladika-artemije-izmedu-pecke-patrijarsije-niske-proslave-milanskog-edikta-i-cetinjskog-svetilista-sa-ikonom-malteske-bogorodice-filermos-16-11-2010/
Milan

17. 11. 2019 - 13:08

Morali biste g-dine GADJANSKI, prije komentarisanja neke teme, imati makar elementarno znanje, pa tek onda iznositi svoje mišljenje. Kao prvo autokefalna Crkva je samo ona kojoj tu potvrdu (tzv. tomos), izda Carigradski Patrijarh, a ne ni Ruski, ni bilo koji drugi, a ponajmanje neki austrijski novinar. Mitropolija Crnogorsko-primorska, nikad nije bila autokefalna, niti je posjedovala niti posjeduje-tomos. Oduvijek je bila jedna od mitropolija SPC i osnovana je od strane SPC. Činjenica da je u odredjenim periodima, sticajem istorijskih okolnosti funkcionisala praktički samostalno, apsulutno je beznačajna kad je u pitanju autokefalija-nezavisnost. Da ne pominjem činjenicu da su sve vladine Mitropolije, hirotonisane van same Mitropolije. Dakle, ne znate ni elementarne stvari iz ove oblasti.
acruvium

17. 11. 2019 - 13:24

Dr. Lekicu, Slazem se sa Vama, bez tomosa iz Carigrada nema autokefalije. Pokazite nam tomos sto ga je Rastko Nemanjic donio iz Nikeje pa da nam zacepite usta zanavijek.
Milan

17. 11. 2019 - 19:47

nasmijali ste me. Ako sam Vas dobro razumio vi osporavate autokefalnost SPC, a istovremeno tvrdite da je Mitropolija crnogorska, autokefalna Crkva. Dobro, vaše pravo, ali vas potsjećam da po tom pitanju imate stavove suprotne, Vaseljenskom Patrijarhu i svim poglavarima autokefalnih pravoslavnih crkava. Ako vam to ništa ne znači...
acruvium

18. 11. 2019 - 00:33

Dr. Lekicu, Da i ja Vas podsjetim da Vasa SPC i Vaseljenski Patrijarh imaju suprotne stavove. On Vam je nedvosmisleno rekao u lice kako i treba i kako Vam i ja ponavljam da lazete 800 godina sve oko vas i sto je najgore, kazrze i sami sebe da ste 800 autokefalni. Zato Savin Tomos na svjetlo dana ili se pokrijte tim lazljivim usima koncno.
@ Milane

17. 11. 2019 - 13:37

SVETOSAVLJE JE UVOZNA VJERA U C. GORU. Vi posrbljeni Crnogorci svetosavci za....GADiste C. Goru Lažima i prevarama okupatorske sPC.
Milan

17. 11. 2019 - 14:05

Vi opet u pisanje. Pa dobro. Samo potvrdjujete ono što sam Vam već, rekao. Vjera nije brašno ili ekseri, pa da se uvozi, a onda dijeli ili kupuje. No to je za vas očigledno još jedan "duboki svemir". Vi ste očigledno osim skromnih znanja, vjerovatno i komunista i nevjernik (ateista, ako vam je tako milije), jer su ovakve "analize" njima svojstvene. I na kraju nema posrbljenih Crnogoraca., Crnogorci su Srbi, kao Krajišnici, Hercegovci, Srbijanci itd. Dakle, nešto što je već srpsko, ne može biti "posrbljeno", čak ni logički takvo što nije moguće.
acruvium

17. 11. 2019 - 14:33

Milane, nemojte kao kisa oko Kragujevca. Pokazite ga ili recite dje je srpski tomos iz Nikeje i da zavrsimo diskusiju. Ako ga nemate onda smo i mi Crnogorci i vi Srbi bili jednako autokefalni do sada.
@ Milane

17. 11. 2019 - 14:35

Daj ne prodaji maglu. DESET VJEKOVNA PRAVOSLAVNA DRŽAVA CRNA GORA koju Turci nijesu jahali ka nekog ,mora da ima CPC. Crnogorci nikad nijesu bili serbi do okupacije tih koje ti sluzis. Sv. Petar je poručio tebe i onim ka ti. Ne budite tuđa metla i lopata, ne ližite tuđe šake, ne obijajte tuđe pragove, ne dajte se varati, ne dajte se kupovati, ne budite tuđa sreća, vrćite se sebi i svome, da vi nema ni imena i pomena...O Crnogorci
Bijeli Pavle

17. 11. 2019 - 14:55

Vjera bez dijela je mrtva a djela srpske crkve su genicidi na sve cetiri strane i umjesto da se stide takvi vjernici oni se ponose i bi da jos neko bude toliko bogohulan
GRAĐANSKI

17. 11. 2019 - 17:42

Ne vrijeđajte me (i nas) nazivajući Crnogorce Srbaljima! Okle Vam pravo da vrijeđate? Đe Vam je naučno dokazana istina u vezi sa tijem? Zamislite da Vam ja napišem da ste: Albanac, Bugar ili Rom-Srgalj!? I sve to bez dokaza da uradim! Ka' što Vam je jasno-glasno g-din pod "acruvium" zaiska' tomos SPC koji je Savatije dobio-donio iz Nikeje - dajte naučne dokaze da smo Crnogorci (daleko se kazalo) Srbalji? I ne okolišajte ka' što ste navadili! Inače, Vojislavljevići, Balšići i Crnojevići su baš ono debelo "srbovali", da crno na bijelo imate na buljuke dokumenatah koji to dokazuju! Da nije Njegoševo srbaljstvo - nečesovi naučni dokaz? Odlično Vi znadete da je to Vaše uvrjedljivo i isprazno mlatinjanje, gledano na ovdašnje srbaljstvo - usvojena podvala i laž! Dukljani su bili Srbalji, taman koliko su bili Crveni Hrvati! Zna to istom tako odlično i Risto đetić Ćirov, ali - priklonit se višemu (brojčano) zna bit pragmatično, a tanka je nit identifikacije sa nekadašnjim sramnim okupatorom!
Milan

17. 11. 2019 - 19:39

Hoćete dokaze. Ajde da se zadržimo na 1 od 1000 i to baš onom kojeg pomenuste, Njegošu. jedno djelo je "Ogledalo srpsko", ne ni crnogoesko, ni albansko. Ajde zaboravimo i to. Gorski vijenac, posvećen "prahu oca Srbije", ne ni Crne Gore ni Albanije. Ajde neka i to bude slučajnost. Tebi ostavljam da uzmeš Gorski vijenac i prebrojiš koliko je puta Njegoš u tom neobimnom djelu, pomenuo riješ "srbin". Zaboravimo i što je govorio, pisao itd. Kako rekoh, jedan od hiljada dokaza, a do sada nema nijednog, niotkoga da pokaza da Crnorci nijesu Srbi, osim ispraznog i nevještog politikanstva, zaodjevenog ljušturom sluganstva.
Gajo

18. 11. 2019 - 03:03

[email protected] se manje spominju srbi nego crnogorci u Njegosevim djelima,a i kad ih spomene obicno ih omalazava i potcjenjuje.Ali recimo da je Njegos pisao samo o srbima i srpstvu sta to dokazuje?Ne odredjuje jednu naciju pisanje jednog covjeka,nije Crna Gora Njegos sta vise on je mozda i najgori vladar sto se tice politike kojeg je Crna Gora imala.Jos jedna stvar sto se tice pisanja,sto je pisao Sava Petrovic o srbima?On je prije Njegosa nemoj mi rec da Njegos bolje zna od njega koje je nacije,to bi isto bilo kao da ti ucis djeda ili pradjeda sto je po nacionalnosti.
GRAĐANSKI

17. 11. 2019 - 17:42

Ne vrijeđajte me (i nas) nazivajući Crnogorce Srbaljima! Okle Vam pravo da vrijeđate? Đe Vam je naučno dokazana istina u vezi sa tijem? Zamislite da Vam ja napišem da ste: Albanac, Bugar ili Rom-Srgalj!? I sve to bez dokaza da uradim! Ka' što Vam je jasno-glasno g-din pod "acruvium" zaiska' tomos SPC koji je Savatije dobio-donio iz Nikeje - dajte naučne dokaze da smo Crnogorci (daleko se kazalo) Srbalji? I ne okolišajte ka' što ste navadili! Inače, Vojislavljevići, Balšići i Crnojevići su baš ono debelo "srbovali", da crno na bijelo imate na buljuke dokumenatah koji to dokazuju! Da nije Njegoševo srbaljstvo - nečesovi naučni dokaz? Odlično Vi znadete da je to Vaše uvrjedljivo i isprazno mlatinjanje, gledano na ovdašnje srbaljstvo - usvojena podvala i laž! Dukljani su bili Srbalji, taman koliko su bili Crveni Hrvati! Zna to istom tako odlično i Risto đetić Ćirov, ali - priklonit se višemu (brojčano) zna bit pragmatično, a tanka je nit identifikacije sa nekadašnjim sramnim okupatorom!
GRAĐANSKI

17. 11. 2019 - 18:19

Ne vrijeđajte me (i nas) nazivajući Crnogorce Srbaljima! Okle Vam pravo da vrijeđate? Đe Vam je naučno dokazana istina u vezi sa tijem? Zamislite da Vam ja napišem da ste: Albanac, Bugar ili Rom-Srgalj!? I sve to bez dokaza da uradim! Ka' što Vam je jasno-glasno g-din pod "acruvium" zaiska' tomos SPC koji je Savatije dobio-donio iz Nikeje - dajte naučne dokaze da smo Crnogorci (daleko se kazalo) Srbalji? I ne okolišajte ka' što ste navadili! Inače, Vojislavljevići, Balšići i Crnojevići su baš ono debelo "srbovali", da crno na bijelo imate na buljuke dokumenatah koji to dokazuju! Da nije Njegoševo srbaljstvo - nečesovi naučni dokaz? Odlično Vi znadete da je to Vaše uvrjedljivo i isprazno mlatinjanje, gledano na ovdašnje srbaljstvo - usvojena podvala i laž! Dukljani su bili Srbalji, taman koliko su bili Crveni Hrvati! Zna to istom tako odlično i Risto đetić Ćirov, ali - priklonit se višemu (brojčano) zna bit pragmatično, a tanka je nit identifikacije sa nekadašnjim sramnim okupatorom!
danilo s.

18. 11. 2019 - 10:59

U pismu Josifu Rajačiću 2. listopada 1832. Njegoš veli (citat. u orig.): „...S najvećim ushićenjem imao sam čest i sreću primiti Vašega Preosvjaščenstva prepočteno pismo od 27 prošastoga mjeseca o.g., u kome sam vidio Vaša blagoprijatna izraženija radi blagostojanija crnogorske pravoslavne crkve, o kojoj Vaše Preosvjaščenstvo otečesko popečenije nosi. Ja Vam imenom mojim i imenom cijeloga Crnogorskoga naroda prepokorno blagodarim...”
Maj bruder Pera

17. 11. 2019 - 14:06

Crnogorski tomos se nalazi na isto mjesto đe i srpski.
Gajo

17. 11. 2019 - 16:27

[email protected] si najmanje kompetentan odje da bilo kome kazes da nema elementernog znanja.Crnogogorska pravoslavna crkva je imala tomos a ta tvoja "crnogorsko-primorska" nema tomos i naravno da nikad nije bila autokefalna jer je jedna najobicnija Beogradsko-cetnicka filijala.
crni

17. 11. 2019 - 19:06

Srbske patrijarhe Sultan iz Stambola postavljao pet vjekova. Crnogorskog Mitropolita nije NIY jednoga. Bitno je da ga je birao nas narod,a podrzavali i priznavali Carevi,Patrijarsi,Mitropoliti.
danilo s.

18. 11. 2019 - 10:56

Prema vašim "tomoskim teorijama" nema Crkve bez tomosa. S druge strane, tomos se dobija od "majke crkve". Savina crkva nije dobila tomos od majke crkve Ohridske arhiepiskopije, već od Nikejskog patrijarha. „U to doba (poslije pada Carigrada 1204) i Južni Sloveni su već smatrali Nikejsko carstvo za nasljednika stare Vizantije i za središte pravoslavlja- 1219 je g. Sava se, mimo Ohridske arhiepiskopije, KOJOJ JE DOTLE BILA POTČINJENA SRPSKA CRKVA, obratio Nikeji, te ga je 1219 g. Nikejski patrijarh rukopoložio za autokefalnog arhiepiskopa Srbije“ (G. Ostrogorski „Istorija Vizantije“, str, 404)
BIT ĆE CPC-e ....

17. 11. 2019 - 12:22

..... DAĆE BOG. Bjela KAMILAVKA na glavi VLADIKE je dovoljan dokaz ATOKEFALNE CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. Amfilohije i njegovo stado znaju ISTINU ali ĆUTE KA ZALIVENI.
Никад у СПЦ!

17. 11. 2019 - 12:25

Никад у цркву Св. Мацоле Вукојичића, Качавенде, Пахомија Гачића... НИКАД!
@ ZA NIKAD

17. 11. 2019 - 22:33

I ZAMISLI TO SU IM VRHUNSKI KADROVI A ZAMISLI NIZE RANGOVE HAHAHAH
Miga

17. 11. 2019 - 22:23

Stvarno je neizmjerna čast imati Njegoša kao jednu od najvećih ličnosti naše istorije, a istovremeno i šteta što nam tekući primitivizam danas oblikuje sećanje na njegov lik i djelo. Valjda ćemo nekad dokazati da ga zaslužujemo.
danilo s.

18. 11. 2019 - 11:04

Ponavljam citat - komentar na Milanovo "srbovanje" (Njegoša) U pismu Josifu Rajačiću 2. listopada 1832. Njegoš veli (citat. u orig.): „...S najvećim ushićenjem imao sam čest i sreću primiti Vašega Preosvjaščenstva prepočteno pismo od 27 prošastoga mjeseca o.g., u kome sam vidio Vaša blagoprijatna izraženija radi blagostojanija crnogorske pravoslavne crkve, o kojoj Vaše Preosvjaščenstvo otečesko popečenije nosi. Ja Vam imenom mojim i imenom cijeloga Crnogorskoga naroda prepokorno blagodarim...” Jasno kaže da je Crkva crnogorska i da je narod Crnogorski. Ali što je autentično pismo kontra jednom - u tom pogledu - kontroverznom djelu.
Novi komentar