U sedam etapa

Francuska predložila novi proces pristupanja EU

Zemlje zapadnog Balkana trebale bi ući u Evropsku uniju, ali putem novog, postupnog procesa priključivanja u sedam etapa, predložila je Francuska.
Objavljeno: 17. 11. 2019 - 14:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pariz je prošloga mjeseca blokirao otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, tvrdeći da EU najprije treba reformisati metodologiju proširenja.

Sada je izašao s nešto konkretnijim idejama kako bi taj proces trebao izgledati, a koje se svode na postupno uključivanje zemalja kandidatkinja prije nego što postanu punopravne članice.

Prva rasprava prekosutra

Francuska je ostalim zemljama članica uputila neformalni dokument na šest stranica koji bi trebao poslužiti kao podloga za raspravu u institucijama Unije.

Prva rasprava bi se mogla održati već prekosjutra u Briselu na sastanku Vijeća za opšte poslove, a nova Komisija bi u januaru mogla objaviti nešto detaljnije prijedloge.

Prema tom dokumentu, na koji se poziva EUobserver, specijalizovani portal za evropske teme, novi proces pristupanja odvijao bi se postupno, u sedam koraka.

Pregovori o pristupanju vodili su se i još se uvijek vode tako da zemlja kandidat mora usvojiti kompletno evropsko zakonodavstvo podijeljeno u 35 poglavlja.

Pregovori se svode na definisanje rokova i načina kada će i kako zemlja kandidatkinja preuzeti evropsko zakonodavstvo i kako će ga sprovoditi da bi se transformisala i postala sposobna preuzeti obaveze koje sa sobom nosi članstvo u EU-u.

Kada se pregovori završe, potpisuje se ugovor o pristupanju i kandidat postaje punopravan član nakon što se ugovor ratifikuje u svim zemljama članicama.

Francuska sada predlaže da se to promijeni tako bi što bi se zemlja kandidat postupno uključivala u EU dok ne postane punopravna članica.

Prema tom pristupu, proces pristupanja podijelio bi se u sedam koraka i nakon svakoga od njih, kandidatkinja bi bila uključena u određene politike i programe.

Prva etapa je vladavina prava i temeljna prava, druga obrazovanje i istraživanje, treća rad i socijalna pitanja, četvrta finansijski poslovi, peta jedinstveno tržište, poljoprivreda i ribarstvo, šesta vanjski poslova i sedma "ostalo".

Tako bi na primjer, zemlja kandidat kada sprovede sve reforme predviđene u prvoj etapi, mogla sudjelovati u Eurojustu i Europolu.

Komentari: 1

7 etapa

17. 11. 2019 - 23:15

To ono kao Pogoricani kad im dodje gost a oni vicu " Zeno donesi mu onu kahvu ama ha " sto u prevodu zaci da zena otegne dok gostu ne dojadi i podje bez kahve . I ponudjen i kahva ostala sacuvana .
Novi komentar