Skulptura na aukciji u Sotbiju

Ko prvi ukrade Benksija...

Britanski umjetnik, Endi Link, tvrdi da je Benksijeva skulptura „Pijanac“ koju će aukcijska kuća „Sotbi“ ponuditi ove nedjelje na prodaju, ukradena od njega i da se prodaje ilegalno, piše Gardijan.
Objavljeno: 17. 11. 2019 - 19:03 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pijanac je Benksijev odgovor na Rodenovog Mislioca, čuvenu skulpturu čovjeka zadubljenog u misli, brade oslonjene na ruku. Benksijeva skulptura ima slično držanje, ali njegov čovjek izgleda kao neko ko se poslije veće količine alkohola spustio na stolicu, a na glavi mu stoji saobraćajni čunj.

Ova skulptura je osvanula na malom trugu kraj Šaftsberi avenije u centralnom Londonu još 2004. godine. Naravno, skulptura je postavljena bez bilo kakve dozvole gradskih i urbanističkih vlasti, kao i svi ostali Benksijevi radovi.

Ubrzo, skulpturu je sa postolja „kidnapovao“ Endi Link, umjetnik koji predvodi „podzemnu globalnu mrežu aktivista“ "Art Kieda" koji imaju za cilj da „uzdrmaju savremenu umjetnost“.

Policiji je prijavio svoj pronalazak i tražio otkupninu od Benksija, koji mu je umjesto traženih 5.000 funti ponudio dvije funte da kupi kanticu benzina i spali skulpturu. Link je odlučio da Pijanca zadrži u svojoj bašti.

U decembru 2015. godine Link je sa svojom ekipom vratio Pijanca na svoju prvobitu lokaciju, ali ga je postavio na klozetsku šolju sa vodokotlićem. Link je, navodno, policiji prijavio da mu je neko odnio skulpturu iz dvorišta dok je bio odsutan.

pijanacbenksi

Kada je aukcijska kuća „Sotbi“ u svom jesenjem katalogu za prodaju djela savremene umjetnosti objavila i Benksijevu skulpturu Pijanca, odredivši joj početnu cijenu od milion eura, Link se oglasio tvrdeći da je skulptura njegova.

Nadležni u „Sotbiju“ naglašavaju da imaju zakonsko pravo da komad ponude na aukciji i da su kontaktirali nadležne u policiji kao i nadležne u registru za nestala umjetnička djela.

U podacima o vlasništvu, „Sotbi“ navodi da je djelo „preuzeto“, što znači da je Benksi ili njegovi saradnici preuzeli skulpturu od Linka. U katalogu stoji da je „Djelo pod nejasnim okolnostima pronađeno u skladištu Art Kieda“.

Benksijevi zastupnici su odbili da komentarišu ovaj slučaj, a policija tvrdi da se o ovoj statui ne vodi nikakva istraga.

Komentari: 0

Novi komentar