Danas svečano otvaranje vjetroelektrane

Možura zvanično počinje s radom

Vjetroelektrana Možura, druga po veličini u Crnoj Gori, danas će zvanično početi da radi.
Objavljeno: 18. 11. 2019 - 07:35 Promjenite veličinu teksta: A A A
Mozura zvanicno pocinje s radom
Ilustracija

Kako je najavljeno iz Vlade, elektranu će pustiti u rad ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte, Džo Mici, a svečanosti će prisustvovati i premijeri dvije države, Duško Marković i Džozef Muskat.

Vjetroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 megavata (MW), koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po dva MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

„Druga po veličini vjetroelektrana u Crnoj Gori godišnje će proizvoditi oko 120 gigavat sata (GWh) energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona EUR“, kazali su iz Vlade.

Kako su naveli, zahvaljujući izmjenama uredbe o načinu podsticanja obnovljivih izvora energije, koje je Vlada donijela u maju, ulazak elektrane u pogon neće negativno uticati na račune za utrošenu električnu energiju krajnjih potrošača u Crnog Gori.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine.

Komentari: 1

21 maj

18. 11. 2019 - 07:47

Ove verenjače su definitivno izijenile klimu u ULCINJU, više nikada neće biti isto , U svakom slučaju sa srećom i da bude okretaja sve po narodu.
Novi komentar