Bivši šef crnogorske diplomatije smatra

Lukovac: Novi principi EU za zemlje koje počinju pregovore

Za očekivati je da se novi principi u pregovorima s Evropskom unijom (EU) odnose na nove pregovaračke procese, ali ne i na Crnu Goru koja je u veoma odmakloj fazi evropskih integracija, ocijenio je bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac
Objavljeno: 18. 11. 2019 - 08:20 Promjenite veličinu teksta: A A A
Lukovac: Novi principi EU za zemlje koje pocinju pregovore
Foto: Mina

Lukovac je u našem Jutarnjem programu TVCG rekao i da je od posljednjeg velikog proširenja EU 2004. godine svako naredno bilo komplikovanije.

"To se odnosilo na prijem Hrvatske, jer je iskustvo s Rumunijom i Bugarskom ukazalo na određene nedostatke. Treba očekivati da će i u narednom periodu, na bazi ranijih iskustava, dolaziti do korekcija, iako kad je u pitanju Crna Gora, koja je najdalje odmakla, ostaje još dosta zadataka, te proces zatvaranja poglavlja", rekao je Lukovac.

Na pitanje kako će se eventualno nova metodologija odraziti na Crnu Goru, Lukovac kaže da ne očekuje efekte po našu zemlju i proces pregovora.

"Za očekivati je da će novi predlozi biti u osnovi predlozi koji će se primjenjivati kod novih pregovora. Sada su samo Srbija i Crna Gora u procesu odmaklog pregovaranja. Kod Crne Gore u gotovo svim poglavljima, ostalo je samo jedno, kod Srbije više. Za sve ostale zemlje tek treba da počnu pregovori, i za očekivati je da će ti novi principi i nova metodologija važiti za one države koje još nijesu počele proces pregovora", rekao je Lukovac.

Podsjeća da je Francuska jedna od najuticajnijih država EU, te da godinama ukazuje na potrebu reforme same Unije, ali i kad je u pitanju proširenje.

"Odgađanje otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bio je već pokazatelj da intenzivno rade na novim predlozima koji bi se odnosili na sami proces proširenja. Ono što Francuska zastupa odnosi se na svojevrsne blokove koji bi se bavili ekonomskim, političkim i socijalnim reformama i koji bi uključivali mogućnost suspenzije pregovora ukoliko nema napretka. Istovremeno ukazuju i na potrebu snažnije podrške procesu pregovaranja kako kroz pretpritupne fondove, koji bi bili veći, snažniji, sa mogućnosti da se koriste fondovi rezervisani samo za države članice", rekao je Lukovac.

Smatra da bi trebalo dati šansu inicijativi "mali Šengen", jer u regionu imamo ozbiljnih problema.

"Pomenimo samo odnose Srbije i Kosova, nefunkcionalnost BiH. Ovo ne bi značilo zamjenu za članstvo u EU, već okretanje evropskim vrijednostima", kazao je Lukovac.

On ne strahuje od pada povjerenja javnog mnjenja u proces EU integracija.

"Dobro je što naši činioci ukazuju na to da je najvažnije usvajati vrijednosti i standarde, a pitanje trenutka učlanjenja nije najbitnije u svemu tome. Sve ovo može dovesti do kolebanja jednog dijela javnog mnjenj, ali sam siguran da će razumjeti da je u pitanju proces gdje je najvažnije ostvarivati reforme koje nijesu samo na papiru", zaključio je Lukovac.

Komentari: 11

Vitni Voren

18. 11. 2019 - 08:54

Ok, ok, samo nas ne guraj u "regionalni šengen", nije to nama neophodno, niti cemo se kaciti za taj voz koji vozi u krug, a mozda pomalo i unazad.
oni odredjuju i primaju

18. 11. 2019 - 09:17

Bas me zanima sta misli iskusni diplomata Lukovac hoce li se Njemacka zavadit sa Francuskom ako ona bude insistirala da i mi moramo ponovo stati u red po novim pravilima ?
Jakov Pajov Beograd

18. 11. 2019 - 09:39

@oni određuju i primaju. OĐE SE NE ZNA ŠTA JE GLUPLJE ILI PITANJE ILI KONSTATACIJA "ISKUSNI DIPLOMATA", A JEDINO ZNAM DA BI ODGOVOR BIO NAJGLUPLJI!
cika paja

18. 11. 2019 - 11:54

tesko je tebi iz Bijogradada rastumacis ovu vilozofsku misao . Drz sesnjke Zivadinke i srpske gibanice to ti je najbolje i budi srecan da tamo jos trpe trutove iz zabacenih kamenjara .
Seka

18. 11. 2019 - 10:01

Voljela bih da ste u pravu ali mislim da nije tako. Ovo je poziv na prosirenje da prosirenja vise ne bude.
stolpersteine

18. 11. 2019 - 11:58

Imaju Svabe jedan prikladan izraz ( stolpersteine ) ili na naski kamenje spoticanja . Znaci da bi te sprijecili da dodjes do cilja oni ti pod tockove ubacuju nove kamicke da uvijek nanovo posrces i padas he he he
Jakov Pajov Beograd

18. 11. 2019 - 11:32

Ne znam zbog čega ne objavljujee komentare koje se kritički odnose na stavove jednog davno preživjelog diplomare koji je to bio u nedostatku dobrih diplomata.B. Lukaovac je kvalifikovan za diplomatu koliko i ja za kosmonauta."Mali Šengen" je budalaština smišljena u velikosrpskim krugovima i definitivan kraj sna o EU .To ovaj komunistički aparatčik zna i odgovara mu,takvi ljudi mrze sve što je civilizovano i evropsko.
Janica Matova Beograd

18. 11. 2019 - 12:14

Uvredljivo je da slušamo i čitamo ovakve gluposti isluženih komunističkih aparatčika koji nikada nijesu mislili ništa što nije u njihovom ličnom interesu. Njegovi stavovi izrećeni ođe su indentični sa DF i to nije nimalo čudno.Mali šengen je prije svega zamka za Crnu Goru "paukova mreža"smišljena u velikosrpskim jazbinama koja je besmislena izuzev da pokuša da pokvari spoljno -politički kurs!
Lukovci su posteno pleme

18. 11. 2019 - 14:00

Vas dvoje komunistickih pijonira i bivsih skojevaca kad se vrnete iz Bijograda u kamenjar iz kog ste sa podearnim opancima posli imate pravo da kritikujete Lukovca koji je mnogo, mnogo ucinio za CG .
Jakov Pajov Beograd

18. 11. 2019 - 15:09

Lukovici su pošteno [email protected] slažem se sa vama i on može možda da bude poglavica ,ali ne i diplomata.A to što kažete da je mnogo učinio za Crnu Goru ,tako mu se usirilo.Ponosan sam na svoj kamenjar iz koga sam potekao i to smatram svojom prednošću,a što se tiče "poderanih opanaka"očigledno da je tebi poderan mozak u kojem borave teški kompleksi seljačino odrta!
@@

18. 11. 2019 - 16:44

Mora da vole Lukovicu. On pogotovo.
Novi komentar