Premijer Malte nakon susreta sa crnogorskim premijerom Markovićem

Muskat: Nadam se da Možura neće biti naša jedina investicija u Crnoj Gori

„Danas ćemo obići vjetroelektranu Možura, koja je dokaz da investitori prepoznaju Crnu Goru kao dobru investicionu destinaciju. Ova posjeta je znak novog impulsa i kvaliteta u već dobrim međusobnim odnosima“, kazao je premijer Duško Marković nakon susreta s malteškim kolegom, Džozefom Muskatom. Muskat je, s druge strane, poručio da se nada da Možura neće biti njihova jedina investicija u Crnoj Gori.
Objavljeno: 18. 11. 2019 - 11:40 Promjenite veličinu teksta: A A A
Muskat: Nadam se da Mozura nece biti nasa jedina investicija u Crnoj Gori
Foto: Portal Analitika

Podsjetimo, vjetroelektrana Možura, druga po veličini u Crnoj Gori, danas će zvanično početi sa radom. Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanija Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

Marković je rekao da Crna Gora cijeni podršku Malte našim reformama, kao i njihovo nesebično dijeljenje iskustava.

„Ukazao sam na opredjeljenje Crne Gore – nakon razočaravajuće odluke Evropskog savjeta da ne otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom – da ćemo mi nastaviti s pregovorima, jer evropski put za nas nema alternativu. Posebnu pažnju tokom našeg razgovora smo posvetili jačanju ekonomske saradnje“, istakao je crnogorski premijer na zajedničkoj konferenciji za medije sa Muskatom.

Kako je dodao Marković, turizam, poljoprivreda, samo su neke od oblasti za snaženje odnosa Crne Gore i Malte, a aktivno prisustvo EU na Zapadnom Balkanu najbolji je, prema njegovim riječima, put za razvoj, kako se ne bi ostavljao prostor za one koji ne dijele naše vrijednosti.

„Crna Gora je uvijek bila za kvalitet prije brzine, što je i pokazano na djelu značajnim unaprjeđenjem kvaliteta života“, naveo je Marković.

Malta je za Crnu Goru, kako je dodao, primjer male ekonomski uspješnje zemlje koja je iskoristila svoje potencijale.

„Danas ćemo obići vjetroelektranu Možura, koja je dokaz da investitori prepoznaju Crnu Goru kao dobru investicionu destinaciju. Ova posjeta je znak novog impulsa i kvaliteta u već dobrim međusobnim odnosima“, kazao je Marković.

Muskat je kazao da je malteška vlada i naša energetska kompanija je izabrala Crnu Goru kao bezbjednog partnerada, te da se nada da Možura neće biti jedina investicija, već da će naći još brojna polja u Crnoj Gori u koja mogu investirati i pomoći.

1574079592-49083834046-a1ce30ec51-o

„Mi smo izabrali Crnu Goru kao bezbjdnog partnera i partnera na kojeg se možemo osloniti i gdje možemo investirati kao evropska država. Želio bih da ovo bude samo prvi u nizu projekata i smatram da će pozitivno iskustvo i činjenica što smo se dobro upoznali voditi ka tome da se nećemo zaustaviti samo na ovom prvom projektu već da će u budućnosti proisteći neke nove ideje gdje ćemo uvidjeti prilike i realizovati prilike za investicije. Ovo za nas nije samo odnos u kome mi vama govorimo šta treba da radite a vi to bilježite. Ovo je dijalog. Postoji nešto što možete naučiti iz našeg, ali ima i mnogo stvari koje mi možemo naučiti iz vašeg iskustva. Ovo je dijalog među ravnopravnima, među dvije male zemlje iz različitih djelova Evrope koje se saglašavaju oko zajedničkih projekata i tome se zaista radujem”, poručio je on.

Kako dodaje, crnogorske težnje ka EU su legitimne i Malta ih nikada nije dovodila u pitanje. On je dodao da je odluka EU da ne započne pregovore sa dvije naše obližnje države greška.

''Što se tiče vaših evropskih težnji koje su legitimne, Malta ih nikada nije dovodila u pitanje i u potpunosti podržavamo vaše članstvo u EU. Mi smo svjesni velikog napretka kojeg ste ostvarili, pregovora koji se odvijaju i promjena koje ste proizveli. To je nešto čemu se zaista radujemo. Kao što ste i pomenuli, znam da smo kao EU u jednom delikatnom trenutku. Nismo uspjeli da dođemo do sporazuma, da damo jednu konkretnu evropsku perspektivu našim prijateljima u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, i to je bila pogrešna odluka. Ja sam to već javno iznio i ne želim sada da ulazim u detalje'', kazao je Muskat.

Komentari: 3

subjenciej jok

18. 11. 2019 - 12:12

CG je brdovita i vjetrovita ali nemote molim vas preko sirotinjskih ledlja razvijat bizmis . Takodje bi bilo steta zagadjivati planine Sjevera sa tim skalamerijama i NATO bazama zbog turizma .
Marko Miljanov

18. 11. 2019 - 23:02

Buuu srbine pucaš od bijesa pucaš po svim šrafovima, 'srbine zaboravio si da je prošlo tvoje vrijeme okupacije i za to isto vrijeme ste zvali Crnu Goru' kavez bede, e od kako su došli ovi ljudi sa naslovne strane danas CG počinje da se zove Faradeyov kavez electrične energije i to zelene najsavremenije sv.tehnologije , gotovo je srbine CG jednako EU ,nema više rataovalja patnje bijede ratnih stranputica i stradanja zbog neke tamo tuđe zemlje i tuđe idologije završli ste što se CG tiče srbine, nedamo više našu omladini da strada za rad tuđih ideologija koje vječito idu ratnim stranputicama
zakula crnogorac

19. 11. 2019 - 09:54

GOSPODO MALTEZANI ,,otvorite vi KOJU FABRIKU U CRNOJ GORI,, to je prijeko potrebno,,da se ovaj narod sto vise zaposljava.PO MENI TO JE NAJBITNIJE SADA RADITI,STO VISE FABRIKA TO NAM TREBA. SRECNO CRNA GORO!!!
Novi komentar