U Tirani

Brajović: SPC izaziva podjele u crnogorskom društvu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović imao je danas izlaganje na konferenciji „Religija kao instrument mira“ koja se u organizaciji predsjednika Republike Albanije u saradnji sa Stejt departmentom, održava u Tirani.
Objavljeno: 18. 11. 2019 - 13:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Brajović je istakao da istorija i tradicija Crne Gore najbolje mogu da svjedoče o tome da različitosti treba posmatrati kao prednost koja spaja i obogaćuje život naših građana, kao i da religije predstavljaju bogatstvo kulturnog i društvenog razvoja, a religijske slobode neotuđivi dio ljudskih prava. Predsjednik Skupštine je kroz istorijski prikaz ustanovljenja katolicizma, pravoslavlja i islama, i spomenike kulture koji o tome svjedoče, podsjetio da su sve tradicionalne religije u Crnoj Gori imale značajnu ulogu u sveukupnom razvoju nacionalnog identiteta, njegovom kulturnom i društvenom uzdizanju.

Predsjednik Brajović je naglasio da je Crna Gora građanska, sekularna država, posvećena zaštiti vjerskih sloboda, koje tretira pitanjima lične duhovnosti i privrženosti pojedinca određenim vrijednostima. Shodno crnogorskom Ustavu, svima su zagarantovana i neprikosnovena prava vjeroispovijesti, organizovanja i djelovanja, a prema podacima Zavoda za statistiku današnje uprave, evidentirano je oko 40 različitih vjerskih zajednica.

U želji da normativa prati dobru praksu i uspješan suživot više religija, povedena je javna rasprava o novom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Naša namjera je da zakonodavstvo uskladimo sa najvišim evropskim standardima, jer su jake demokratske institucije i vladavina prava preduslov sveukupnog razvoja i boljeg kvaliteta života naših građana. Vjerujem da će Vlada i resorno ministarstvo ozbiljno i sveobuhvatno razmotriti predloge i sugestije koje su se čule na javnoj raspravi, kao i od strane Venecijanske komisije. Očekujem da će skupštinska rasprava o ovom zakonu u otvorenoj i stručnoj diskusiji dovesti do usvajanja najkvalitetnijih rješenja koja uređuju ovu oblast – istakao je predsjednik Brajović.

On je rekao da donošenje ovog zakona za nas ima poseban značaj jer je riječ o delikatnom pitanju, koje sada počiva na zakonskim rješenjima iz 1977, a posebno ako imamo u vidu uticaj i učešće pojedinih vjerskih zajednica u raspadu  bivše Jugoslavije.

Namjera je da se po prvi put u Crnoj Gori reguliše niz važnih pitanja: utvrdiće se prava i obaveze vjerskih zajednica; regulisati procedura registracije, odnosno evidencije vjerskih zajednica; na jasan i transparentan način riješiti pitanje državne imovine i regulisati pitanje vjerskog obrazovanja. U tom članu 19. npr kaže se da registracija vjerske zajednice nije obavezna. A da vjerske zajednice slobodno odlučuju o tome da li će zahtijevati upis u registar. Novi zakon će garantovati punu slobodu vjeroispovijesti, a država će zaštititi imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbijediti da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države – istakao je predsjednik Skupštine.

img-4685

Predloženi zakonski tekst podrazumijeva i zaštitu prvorazrednih svjetskih kulturno-istorijskih spomenika na području naše države, jer čuvanje civilizacijskih tekovina je od neprocjenjivog značaja za razvoj crnogorskog društva i države uopšte:

Ovo je posebno značajno s obzirom na činjenicu da se npr. Srpska pravoslavna crkva, posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori, svojim djelovanjem na terenu i izjavama pojedinih crkvenih velikodostojnika izaziva podjele u crnogorskom društvu i istovremeno podriva političko i pravno ustrojstvo na kojima se temelji crnogorska državnost. Takođe, obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, koja je nestala nasilnim ukidanjem Crne Gore 1918, obaveza je nas koji smo povratili državnost 2006. Rješenja kojima težimo, moraju biti utemeljena na Ustavu i zakonu, našoj istoriji i tradiciji, i vjerujem da ćemo urediti i ovu oblast na način kako predviđa naš današnji skup: prije svega kao doprinos miru - zaključio je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Na kraju izlaganja, predsjednik Brajović je prisutnima rekao da je hiljadugodišnje trajanje Crne Gore iznjedrilo i neke neuobičajene religijske običaje, tako da u Crnoj Gori postoje primjeri zajedničkog vjerovanja u svece koji su bili istorijske ličnosti, kasnije kanonizovani, u koje i danas  vjeruju pripadnici sve tri najveće religije prisutne u našoj zemlji.

Konferencija u Tirani okuplja državne zvaničnike, predstavnike vjerskih organizacija, stručnjake za slobodu vjeroispovjesti i aktiviste iz Zapadnog Balkana, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari: 15

su ga podrzali

18. 11. 2019 - 13:56

Takombog pravu je adresu nasao da se pozalji .No sto bi sa onim parama od Limenke , petlja Smokovac , Otel Armada, prodaje kamenjara i zmijarnika po trostrukoj cijeni i td itd ?
Nick

18. 11. 2019 - 14:08

Ovakvu bi izjavu i ja dao, da su me onako uvatili u makaze
Tir

18. 11. 2019 - 14:59

Našao je u Tiranu da plače. Ta poštenjačina
Ponovo hajka!

18. 11. 2019 - 15:51

Malo, malo pa vlast opet atakuje na Mitropoliju. I Oni koji su podijelili čak i pravoslavne vjernike, sami kažu da se zalažu za "obnovu" Crkve, optužuju Mitropoliju za podjele!? To je isto kao kad Mitropolija ne bi priznavala sadašnju Vladu, nego osnovala neku svoju i tvrdila da je to Vlada Crne Gore, no od vlasti više teško da što god urade, može biti okvalifikovano čudnim.
Matan

18. 11. 2019 - 20:45

Nije da nemam godina a u životu nijesam čuo gluplje upoređenje!
Ponovo hajka!

18. 11. 2019 - 21:29

Neka te to ne zabrinjava, siguran sam da ti nijesi čuo još za mnogo toga. Uostalom, ako će mo u detalje ni ovo nijesi čuo, nego pročitao. Ali po svoj prilici ti nijesi neko ko "gubi" vrijeme na čitanje.
Matan

18. 11. 2019 - 15:56

ZAMISLITE! Crnogorske institucije počele da shvataju fa su Srbija, SPC i domaće zlo četnička srbadija, izazivači podjela u crnogorskom društvu. Dako dođe dan da shvate da su oni krivotvorci i brisači svega što nosi crnogorski predznak još od prije sramne 1918. godine pa do dana današnjega!!!
Realista

18. 11. 2019 - 16:15

Svaka čast na govoru, konačno neko javno da priča i van Crne Gore na ovu temu. Svi treba da znaju o čemu se radi i kako smo bili tretirani preko 100 godina!
Saša

18. 11. 2019 - 17:31

DPS izaziva podjele u društvu. Iz ovog članka zaključujemo da živimo u Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Crnoj Gori gdje je vladajuća partija rešila da donese direktivu kako se i kome bogu treba vjerovati. Strašno i smiješno.
@Saša

18. 11. 2019 - 19:45

Zar trebamo tvome lažnom da vjerujemo? Strašno i smiješno.
bojovic a.

19. 11. 2019 - 01:45

Sve čestitke i podrška gdin-e Brajoviću samo sa takvom pilitikom CG može biti vječna E viva Mne
Freeman

19. 11. 2019 - 10:40

Velika je muka na njega ,ko se topi za pjenu se hvata !.
CRNOGORAC

19. 11. 2019 - 13:21

NEMO TAKO BRAJOVICU DA IH OPTUZUJES JER ONI SIRE BRATSTVO PO C.GORI PITAJ RISTA AKO NEZNAS ON CE TI TO NAJBOLJE OBLASNITI
др Милан Лекић

20. 11. 2019 - 08:53

Римокатолицизам и ислам, руку под руку, доказани су инструменти најгнуснијих злочина у повијести људске расе. Католицизам и протенстантизам су јереси - еклисиолошки, догматски и канонски антипод изворног ортодоксног Хришћанства. Иво Андрић изразио је своје мишљење - католицизам је проклетство за државе и народе. Једино православно Хришћанство свједочи о космичким димензијама вјеродостојног приказивања Христове спасоносне поруке. СПЦ је темељ свесрпског духовног јединства у чијем се језгру налази најјаче и непобједиво српско оружје, нераскидив кохезиони принцип – Светосавље. У контексту њемачко-Рачко/фраМилобарове редакције непостојеће тисућљетње дукљанске „историје“ и „аутокефалне“ црногорске цркве, овакав напад и увреда СПЦ у Монтенегру господина Брајовића, баш у јубиларној години осмовјековног трајања диоклијске епискпије Светосавске цркве, треба разумјети као "културну" експресију инфериорности једне несрећне и промашене идеологије – уз заслужен презир...
cg bluz

20. 11. 2019 - 14:48

A, Milane, ko koga s " doktorira" istoriju? Dje taj kadar kod koga si učio? Živa sramota od tebe.r
Novi komentar