Bogdanović na Generalnoj konferenciji UNESCO: Neophodno jačanje saradnje i koordinacija među članicama

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović predvodi crnogorsku delegaciju na 40. Generalnoj konferenciji UNESCO u Parizu.
Objavljeno: 18. 11. 2019 - 14:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prvog dana konferencije, Bogdanović se obratio tokom plenarne sesije Generalne konferencije, tokom koje je ponovio posvećenost Crne Gore temeljnim principima organizacije i zahvalio na saradnji ostvarenoj u ovom multilateralnom okviru, saopšteno je oz MKU.

''Bogdanović je u izlaganju pozvao na dalje jačanje saradnje i koordinacije među članicama organizacije, ali i sa drugim međunarodnim organizacijama. Posebno je izdvojio potrebu koordinacije na projektima posvećenim jačanju vladavine prava, te ostvarivanja mjerljivih rezultata na planu slobode medija, suzbijanja nelegalnog krijumčarenja kulturnih dobara''- navedeno je u saopštenju.

On je posebno podsjetio da se ove godine obilježavaju četiri decenije od razornog zemljotresa u Crnoj Gori – naglasivši pritom ulogu koju je UNESCO imao u procesu podrške i sanacije posljedica.

''Ove godine, sa velikom tugom sjećamo se razornog zemljotresa koji je prije 40 godina pogodio crnogorsko primorje. Tom prilikom stradala je 101 osoba, brojne porodice su privremeno iseljene, a nemjerljive štete pričinjene su na kulturnom nasljeđu. No, ipak, taj nemili događaj ne izaziva samo negativna osjećanja, već podsjeća i na dirljive momente solidarnosti, pomoći i empatije, kao i pomoć UNESCO. Razorni zemljotres je skrenuo pažnju svjetske javnosti na Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, koje je tada i upisano na UNESCO listu''- rekao je on.

Bogdanović je istakao kako globalna solidarnost i danas mora biti ključ u borbi sa posljedicama sukoba i siromaštva, posebno naglašavajući podršku i ulogu UNESCO u adresiranju globalnih izazova.

''Vjerujem da solidarnost kakvu je Crna Gora osjetila prije 40 godina, danas treba da bude primijenjena u slučaju nekih drugih država, čiji su narodi suočeni sa iseljavanjem, izbjeglištvom, siromaštvom i izuzetno teškim uslovima života. Na ovom mjestu želim da podsjetim kako je ugrožena svjetska i nacionalna materijalna i nematerijalna baština, te apelujem na UNESCO da, kao dio sistema Ujedinjenih nacija, zajedničkim snagama stvaramo uslove za saniranje tih posljedica – ako ih već ne možemo preduprijediti. Vjerujem da će reforma Organizacije, koja je u toku, biti i povratak na suštinu i zajedničke, izvorne vrijednosti, iz kojih je i nastao UNESCO i koje nas više od 70 godina ujedinjuju u standardima i programima. Zato želim iskazati i posebno zadovoljstvo što danas kao bitan mehanizam saradnje imamo i Agendu 2030 za održivi razvoj, kojom su jasno prepoznate sve oblasti i pitanja iz sfere obrazovanja, nauke i kulture'' – zaključio je on.

Bogdanović će i sjutra učestvovati na Generalnoj konferenciji UNESCO i to u okviru radnog sastanka ministara kulture.

Uz Bogdanovića, rad Generalne konferencije UNESCO, na kojoj učestvuje preko 140 ministara i visokih predastavnika država članica, prati Stalna delegacija Crne Gore pri toj organizaciji, čiji su članovi stalni predstavnik – ambasador Ivan Ivanišević i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić.

Komentari: 2

Dokle Vise?

18. 11. 2019 - 15:53

Kotor ima već 2 upisa pod zastitom UNESCO-A, do kraja godine i 3ći. Iz Kotora nema nikoga da ga predstavlja, ako vec nije Ministar moze biti sa njim druga osoba. Kancelarija UNESCO PG smjestena u PG????? Po kojoj osnovi. Sve ste ponijeli iz Kotora. Ragionalni Zavod za Zastitu Spomenika ste ukinuli u Kotor (koji ima 60% kulturno arhitektonskog blaga CG) i prebacili u CT. Dokle više? Sve ste iz Kotora i Primorja uzeli, kako mozete??? Gdje je tu logika? Daj da se neke funkcije grada PG prebace u KO, ili HN ili UL, mislim da bi nastao rat kako bi se Podgoricani pobunili. Pa se cudite zasto raste broj ljudi u Boki koji zele autonomiju.
@

18. 11. 2019 - 16:19

Podržavam komentar, uz dvije ispravke.Prvo, nije tačno da je Regionalni zavod prebačen u Cetinje. Republički zavod egzistira na Cetoinju od osnivanja pedesetih godina prošlog vijeka. Pod njegovim patronatom je osnovan Regionalni u Kotoru 80.godine prošlog vijeka. Drugo, nije tačno da je 60% kulturno - arhitektonskog blaga CG u Kotoru. Na osnovu čega ova tvrdnja, koju nažalost iznose i "poznati" kulturni radnici, a iz Cetinja ćute. Uzmite podatke i pogledajte spisak 357 nepokretnih spomenika kulture u Crnoj Gori, koje je ustanovila Država Crna Gora, od šesdesetih godina prošlog vijeka do vremena Mićunovića i Ljesarke, koji su tu cifru popoeli na blizu 2.000. Svaka spomen ploča, po njima je nepokretno kulturno dobro. V
Novi komentar