Optužbe za korupciju

Vladar Kuvajta otpustio i sina iz vlade

Vladar Kuvajta, emir Sabah al-Ahmad al-Sabah smijenio je danas svog sina i još jednog ministra u vladi nakon njihovih javnih međusobnih optužbi za korupciju i naložio premijeru da sastavi novu vladu.
Objavljeno: 18. 11. 2019 - 19:34 Promjenite veličinu teksta: A A A
Vladar Kuvajta otpustio i sina iz vlade
Foto: Getty images

Emir Sabah je to naredio samo par dana pošto je vlada podnijela ostavku zbog istrage u odvojenom slučaju. 

Premijer Džaber al-Mubarak al-Sabah, na toj funkciji od 2011, zatražio je od šefa države da ga oslobodi dužnosti formiranja nove vlade.

Monarh je otpustio i svog sina Nasera al-Sabaha, ministra odbrane, i ministra unutrašnjih poslova Haleda al-Sabaha, koji su iznijeli javne optužbe na račun onog drugog. Naser al-Sabah je izjavio da je otkrio da je 790 miliona dolara pronevjereno, dok je sadašnji ministar unutrašnjih poslova bio ministar odbrane.

Šeik Naser želi da njegov prethodnik na mjestu ministra odbrane i još pet najviših funkcionera u ministarstvu budu optuženi za navodnu pronevjeru.

Obraćanje emira se očekuje kasnije danas.

Redovni parlamentarni izbori u Kuvajtu se očekuju za godinu dana.

Ministarstvo pravde je zabranilo lokalnim medijima da izvještavaju o slučaju pronevjere. Navedeno je da će suđenje biti zatvoreno za javnost i da nijedna informacija vezana za njega ne treba da bude iznijeta u medijima, bilo tradicionalnim ili na društvenim mrežama.

Naser al-Sabah nije u liniji nasljednika prestola, ali je njegovo imenovanje za ministra odbrane privuklo pažnju jer je do toga došlo nakon što je saudijski kralj Salman imenovao svog sina Mohameda bin Salmana za ministra odbrane prije nego što je promijenio redosljed nasljeđivanja i proglasio ga za prijestolonasljednika.
 

Komentari: 0

Novi komentar