Forum ministara pravde i unutrašnjih poslova EU-ZB u Skoplju

Crna Gora zainteresovana za učešće u Justice Scoreboard-u

Crna Gora je zainteresovana za učešće u Justice Scoreboard-u, instrumentu EK za uporedno mjerenje nezavisnosti, kvaliteta i efikasnosti nacionalnih pravosudnih sistema u EU, saopštio je Nikola B. Šaranović, generalni direktor Direktorata za međunarodnu saradnju Ministarstva pravde, na sastanku ministara pravde u okviru Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova EU - Zapadni Balkan, koji se održava u Skoplju, u organizaciji Finskog predsjedavanja EU i Vlade Republike Sjeverne Makedonije, a na kojem delegaciju Crne Gore predvodi ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. 
Objavljeno: 19. 11. 2019 - 13:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šaranović je istakao da je Crna Gora, nedugo nakon otvaranja pregovora u poglavljima 23 i 24, izrazila zainteresovanost za učešće u Justice Scoreboard-u,  koji je naveden u non-paper-u Republike Francuske o reformi procesa pristupanja kao alat potreban i za zemlje kandidate. On je naglasio da Crna Gora, nezavisno od navedenog non-paper-a, ponovo izražava interesovanje za učešće u ovom mehanizmu, koji je koristan za što vjerodostojnije poređenje kvaliteta pravosuđa u državama članicama i kandidatima/aspirantima za članstvo u EU.

Prema njegovim riječima, Radni dokument EK o poglavljima 23 i 24 načelno je zadovoljavajući - pozitivne konstatacije bile su očekivane, negativne nijesu iznenađujuće i uzete su kao smjernice za dalje unaprjeđenje stanja, a pojedina mjesta u dokumentu zahtijevaju post festum razgovore sa EK u cilju razjašnjenja spornih pitanja. 

Šaranović je upoznao učesnike sastanka sa planiranim aktivnostima u cilju jačanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, unaprjeđenja sistema izvršenja krivičnih sankcija, kao i saradnje sa EU agencijama, tijelima i programima. Ministarstvo pravde Crne Gore pohvaljeno je za doprinos regionalnoj pravosudnoj saradnji na Zapadnom Balkanu.

Na marginama sastanka, Šaranović se sastao sa Konstantinosom Manolopulosom, šefom Jedinice za korporativne usluge Agencije za temeljna prava EU, sa kojim je razgovarao o modalitetima njene saradnje sa crnogorskim institucijama.

Forum nastavlja rad sjutra, sastakom ministara unutrašnjih poslova. Sljedeći Forum biće održan u Crnoj Gori, u okviru predsjedavanja Savezne Republike Njemačke EU, u drugoj polovini 2020. godine.

Komentari: 0

Novi komentar