Gensek NATO-a saopštio

Stoltenberg: Kontrahibridni tim ove sedmice u Crnoj Gori

Nacionalni interes svake države je da bude dio Sjevernoatlantskog saveza, ocijenio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg i dodao da kontrahibridni tim za podršku ove sedmice boravi u Crnoj Gori.
Objavljeno: 19. 11. 2019 - 13:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sastanak ministara vanjskih poslova održava se danas u Briselu.

Kako je najavio Stoltenberg, suzbijanje hibridnih prijetnji ć́e se naći na dnevnom redu.

“Saveznici se povećavaju, uključujući nove osnovne zahtjeve za otpornim telekomunikacijama, uključujući 5G. A naš prvi kontrahibridni tim za podršku je ove sedmice u Crnoj Gori”, rekao je Stoltenberg.

Sjutra će, kako je najavio, preduzeti još jedan važan korak.

“Očekujem da će se ministri saglasiti da priznaju svemir kao operativno područje, zajedno sa vazduhom, kopnom i morem. Taj prostor je neophodan za odbranu - za rano upozorenje, komunikaciju i navigaciju”, poručio je Stoltenberg.

On je rekao da oko Zemlje trenutno orbitira oko dvije hiljade satelita.

“Otprilike polovina je u vlasništvu zemalja NATO-a. Prepoznavanjem svemira kao operativnog domena biće jasan znak da i dalje jačamo odbranu u svim oblastima”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO je jedini forum koji okuplja narode iz Evrope i Sjeverne Amerike, a koji se bave strateškim bezbjednosnim izazovima.

On je naglasio da NATO ostaje jedini garant evropske i transatlantske bezbjednosti.

“A odgovornost svakog od nas je da održi i ojača svoje jedinstvo, kako bismo svima osigurali odbranu”, poručio je Stoltenberg, saopšteno je iz Alijanse.

On je podsjetio da će se za dvije sedmice, lideri NATO država sastati u Londonu, povodom 70. godina Saveza a sastanak se, smatra on, održava u pravo vrijeme.

“Postoje razlike među saveznicima u nizu različitih pitanja poput trgovine, klime, iranskog nuklearnog sporazuma, kao i situacije na sjeveroistoku Sirije”, kazao je Stoltenberg.

Ali, kako je rekao, razlike među saveznicima nisu nove.

“Uprkos njima, NATO je samo ojačao u poslednjih 70 godina. Nastavljamo da pružamo sigurnost za skoro milijardu ljudi«, dodao je Stoltenberg.

Kako je kazao, Evropa i Sjeverna Amerika danas više rade zajedno u NATO-u nego što je to bilo decenijama.

“Jačamo odbranu, sa više snage i spremnosti, pojačavanjem odgovora protiv sajber napada i hibridnih pretnji, igrajući ključnu ulogu u borbi protiv međunarodnog terorizma, uključujući misije za obuku u Avganistanu i Iraku”, dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, biti dio snažnog transatlantskog saveza u nacionalnom je interesu svake pojedinačne države.

“Sve što radimo mora biti u skladu sa podjelom tereta. Sada smo u petoj uzastopnoj godini povećanja izdataka za odbranu širom evropskih saveznika i Kanade. Sa više od 100 milijardi USD dodatnih ulaganja u odbranu. Ovo je veliki napredak i odlučni smo da nastavimo sa ovakvim zamahom”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, u svijetu koji se brzo mijenja, NATO se i dalje prilagođava suočavanju sa strateškim izazovima.

Komentari: 10

Siri problem

19. 11. 2019 - 15:29

Ove mjere je potrebno preduzeti na malo sirem nivou , ne samo u vezi sa direktnom odbranom. Edukovati stanovnistvo o metodima specijalnog rata (mekog rata) ili dezinformacija. Mediji bi trebali imati znacajnu ulogu u tome.
Тото

19. 11. 2019 - 16:01

А тим за хибридни рат је овде од шестог века.
Tako je...

19. 11. 2019 - 18:00

...vrijeme je da se vrnete tamo okle ste se i dovukli u šestom vijeku.
Poj Crnoj Gori i utroj

19. 11. 2019 - 19:03

Toto , smijesan ti je ekavski. Bilo bi logicno da se covjek koji bar 30 godina izgore za Srbijom preseli u Srbiju I konacno smiri, da nastavi da zivi, da se smije, da prica o frivolentnim zabavnim temama. Recite je li normalno zivjeti u Crnoj Gori a mrziti je viso no I jednu drzavu na svijetu I svakog dana izmisljati uvrede, morbidije, prkosne seljacke posprdice ? Covjece tebi Crna Gora uze zivot, za sto si sam kriv. Tvoja mrznja je boomerang koji te je evidentno po simptomimam pogodio u glavu . Ironija je u tome sto u ovoj zemlji zivis lagodno od mrznej repma toj zemlji I ni dlaka na glavi ti ne fali. nadji mi zemlju bar an ovom kontinentu u kojoj bi mogao tako proci. Tvoja Srbija je protjerala nepodobne odavno.
Србин посрбица

19. 11. 2019 - 20:41

Да те обавестим да сам на сигурном у Србији и да настављам хибридно ратовање против Монтенегра до промене власти а Тоту свака част он делује изнутра.
Banalni dinarski duduci

19. 11. 2019 - 22:16

Kod tebe nema nista hibridno. Vi ste potpuno banalni i jednodimanzionalni. sav rat vi se svodi na inat, pasjaluk A u ratnim uslovima zlocini . Vasa sorta ne daje nista sofisticiranije od Arkana, Radovana, Slobodana i Rista
Bice dramaticno

19. 11. 2019 - 22:19

Namanja i Miroslav kontra NATO
Ilija

20. 11. 2019 - 00:23

Dobro došli. Sad znam da je na definitivno na snazi brisanje istorijskog sjećanja, pranje mozga i dovođenje crnogorske nacije do neprepoznavanja...Neka se i to odradi kada ne znamo cijeniti sebe i svoju tradiciju. Na redu je instaliranje neke druge tradicije, nekih drugih vrijednosti i potpuno brisanje sopstene istorije. Neka je sa srećom, još jedan put da kažem...
+

20. 11. 2019 - 15:00

Shuti tamo srpski populista . Isli smo mi za vama i umalo nestali u mizeriji i ratovima. Idemo sa ostatkom kontinenta Evropa i djelimu sudbinu sa njima. Vi ako cete na drugu stranu, pozdravicemo se , ali CG ostaje u Evropi
bijela i crvena kesa

20. 11. 2019 - 15:03

Ima li ovo veze i sa snimkom iz BG ? :)
Novi komentar