Skupština Crne Gore

Održan jubilarni deseti Dječiji parlament (FOTO)

Skupština Crne Gore prepoznaje mlade kao nosioce budućih promjena i razvoja društva“, istakao je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvarajući jubilarno Deseto zasijedanje Dječijeg parlamenta,i dodao da je crnogorski parlament posvećen afirmaciji, promociji, zaštiti i unaprjeđenju prava djeteta.
Objavljeno: 19. 11. 2019 - 15:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Odrzan jubilarni deseti Djeciji parlament (FOTO)
Foto: Skupstina Crne Gore

„Pored obezbjeđivanja osnovnih prava, djeci treba pružiti priliku da iskuse demokratsko odlučivanje i nauče o svojim građanskim pravima i obavezama, jer to donosi dugoročnu korist za društvo u cjelini“, kazao je predsjednik Brajović i podsjetio da Skupština Crne Gore upravo to radi kroz program građanskog obrazovanja za učenike osnovnih škola - Demokratske radionice „Barbara Pramer“.

„Uvjereni smo da otvorenost Skupštine za mlade naraštaje poboljšava parlamentarni život, čineći ga inkluzivnijim i reprezentativnijim“, zaključio je predsjednik Skupštine.

1911djecjiparlament3

On je iznio važan podatak da je u Crnoj Gori od 2013. godine procenat djece koja pohađaju neki program obrazovanja u ranom djetinjstvu, porastao sa 40 na 53 procenta, a broj djece iz romskih naselja  - kao posebno izazovnog okruženja - koja pohađaju osnovnu školu povećan je sa 58 na 77 procenata.

Zasijedanje Dječjeg parlamenta u organizaciji Skupštine Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava djeteta Crne Gore, održano je povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta i 10 godina zasijedanja Dječijeg parlamenta.

1911djecjiparlament2

Učesnici događaja bila su djeca osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore kao i predstavnici Lokalnog dječijeg parlamenta Glavnog grada Podgorica. Prisutnima su se obratili i šef kancelarije UNICEF-a, predstavnik kancelarije Save the Children-a, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za oblast prava djeteta, direktorica Centra za prava djeteta i djeca prezenteri iz sjeverne, centralne i južne regije Crne Gore kao i bivša kopredsjedavajuća zasijedanja Dječijeg parlamenta u Skupštini 2009. godine.

Pored predsjednika skupštinskih odbora i predstavnika klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, sjednici su prisustvovali i predstavnici Vlade Crne Gore, domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima prava djeteta, kao i članovi diplomatskog kora.

Komentari: 0

Novi komentar