Prva posjeta visoke delegacije ICGEB-a Crnoj Gori

Drugog dana posjete Crnoj Gori, predstavnici Međunarodnog centra za genetski inženjering i biotehnologiju, održali su na Univerzitetu Crne Gore, prezentaciju o mogućnostima koje Centar nudi zemljama članicama, uključujući i našu zemlju, sa posebnim fokusom na vrste podrške kao i način i tok aplikacionog procesa.
Objavljeno: 19. 11. 2019 - 15:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prisutnima se ispred ICGEB-a obratio i ujedno predstavio aktovnosti centra Generalni direktor gdin Lorens Banks, dok je ispred Ministarstva nauke govorio Generani direktor dr Darko Petrušić.

Predstavnici istraživačke zajednice iz Crne Gore, prvenstveno mladi istraživači su se interesovali najviše za kratkoročne stipendije (studijske boravke) koje Centar nudi, pored standardnih stipendija za doktore nauka, postdoktore, te druge vidove usavršavanja u vidu pohađanja obuka, radionica ili učešća na sastancima.

Pored toga, detaljno su prezentovane mogućnosti pod kolaborativnim istraživačkim projektima, odnosno mogućnosti priključenja naučnika i istraživača iz Crne Gore, naučnim timovima ICGEB-a.

Sagledane su i mogućnosti da u toku naredne, 2020. godine, Crna Gora bude domaćin jednog od događaja u organizaciji ICGEB-a.

Nakon Radionice, predstavnici ICGEB-a su obišli laboratorije Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Podsjećamo da Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologiju iz Trsta predstavlja samostalnu organizaciju u okviru Sistema Ujedinjenih nacija, koja broji 65 zemalja članica te koja u svome posjedu ima 46 savremeno opremljenih laboratorija u Trstu (Republika Italija), Nju Delhiju (Indija) i Kejptaunu (Južnoafrička Republika). Centar ima ključnu ulogu na međunarodnom planu kada su u pitanju istraživanja, obuke i transfer tehnologa u oblasti biotehnologije

Komentari: 0

Novi komentar