Ministar odbrane u intervjuu za Associated Press

Bošković: Borba protiv sajber napada štiti nas od povratka u haos 90-tih

Ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je da je zaštita od sajber napada i dezinformacija ključna u zaštiti Balkana od povratka u haos ratnih godina 90-ih, u kojima je desetine hiljada ljudi poginulo tokom raspada bivše Jugoslavije.
Objavljeno: 19. 11. 2019 - 17:15 Promjenite veličinu teksta: A A A
Boskovic: Borba protiv sajber napada stiti nas od povratka u haos 90-tih
AP

“Vidjeli smo da su se američki izbori (2016) takođe suočili sa određenim hibridnim i sajber napadima. Amerikanci mogu nešto da nauče od nas o potencijalnim prijetnjama po njihov sistem i mreže budući da je Crna Gora pravi primjer sveobuhvatnog napada prije izbora”, rekao je Bošković u intervjuu za AP.

>>> US, Montenegro plot cyber warfare ahead of 2020 elections <<<

Tim američkih sajber stručnjaka nalazi se u Podgorici kako bi isplanirao strategiju u borbi protiv potencijalnih ruskih i drugih sajber napada.

Strategija bi trebala da formira prije izbora koji će se održati naredne godine u Crnoj Gori. Američka vojska je svoje stručnjake poslala u Crnu Goru, a nakon što su tu državu napali hakeri povezani sa Rusijom i nakon pokušaja državnog udara za vrijeme izbora 2016. godine, podsjeća AP.

Jedan od zlonamjernih softverskih napada pogodio je Ministarstvo odbrane Crne Gore i to preko običnog mejla i tada je izgledalo da je napad iz zemlje članice NATO, a u stvari je bio hakerski napad.

“Kada je zaposleni kliknuo na atačment u mejlu, svi kompjuteri u mreži bili su pogođeni i hakeri su mogli da čitaju sve podatke koji su se nalazili u mreži”, rekao je Bošković.

Američka komanda za borbu protiv sajber napada (USCYBERCOM) u saopštenju je istakla prijateljstvo sa Crnom Gorom, sa kojom već drugi put sarađuje.

Kako ocjenjuje AP, Crna Gora, koja se nalazi na Balkanu, je strateška oblast u kojoj Rusija pokušava da obnovi svoj istorijski uticaj i dokazala je da je ključni zapadni saveznik u nestabilnom regionu koji je prošao kroz razorni rat tokom 90-ih godina.

Ruska taktika da potkopa evrointegracije Balkana podrazumijeva i anti-zapadnu propagandu napravljenu da omalovažava imidž evropskih demokratija, piše AP i dodaje da su ruske saveznice na Balkanu – Srbija i Republika Srpska odlučile da se ne pridruže NATO i da bojkotuju sankcije zapada uvedene Rusiji.

“Proruska propaganda u ovim zemljama prikazuje Zapad kao neprijatelja Srba”, piše američka agencija.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je prilikom nedavne posjete Crnoj Gori da su kao rezultat saradnje dvije države razvile načine za suzbijanje najnovijeg ruskog zlonamjernog softvera.

Ovo je drugi put da sajber komanda sarađuje s Crnom Gorom. Sarađivao je i sa Sjevernom Makedonijom koja će se uskoro pridružiti NATO-u.

Rusija je optužena da se miješala u izborne kampanje širom svijeta, a Moskva je to više puta negirala.

Komentari: 1

Pomak na bolje

19. 11. 2019 - 17:27

Konacno focus na jednu vaznu stvar. Sjetite se 2015, 2016-te, sto se ovog aspekta "mekog rata" tice, bili smo ko jagnje za klanje, potpuno nepripremljeni ili sramotno indolentni. potrebna je daleko sira edukacija stanovnistva o metodama "soft power" tj dezinformacija, obmana, trikova, spinovanja … Umalo nam ne dovedose Vojvodu za predsjednika 2016-te. Razmislite o posljedicama
Novi komentar