Francuska državna sekretarka zadužena za evropske poslove Ameli de Monšalen

"U procesu pristupanja EU postoje frustracije, na primjer Crna Gora i Srbija"

Pariz se zalaže za proces pristupanja EU koji je efikasniji i konkretniji i koji bi bio kredibilan kako u očima građana EU tako i za građane Zapadnog Balkana. To je izjavila francuska državna sekretarka zadužena za evropske poslove Ameli de Monšalen.
Objavljeno: 19. 11. 2019 - 17:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

De Monšalenova je dolazeći na sastanak Savjeta EU ocijenila da je važno to što će ministri odmah nastaviti da razgovaraju o politici proširenja kako bi na majskom samitu u Zagrebu “na noge stavili efikasniju proceduru pristupanja EU”.

“Mi ne mijenjamo pravila usred procesa. Ono što vidimo jeste da proces ne funkcioniše jer traje dugo, frustrirajući je za učesnike, nije politički vođen od strane EU već postoji neki automatizam, a prije svega građani zemalja koje pregovaraju ne nalaze svoje interese u takvom procesu”, ocijenila je francuska ministarka.

De Monšalenova je ocijenila da u procesu pristupanja EU “postoje frustracije” i navela primjer Srbije i Crne Gore, koje prema njenim riječima, pregovaraju već dugo bez konkretnog napretka na terenu.

“Vidimo da sve više ljudi odlaze iz regiona, a sa EU strane se uspostavila sporost koja je nezadovoljavajuća”, kaže De Monšalenova.

Ona je ocijenila i da postoji “umor od pregovora” koji, kako kaže, ne prozvode konkretne rezultate za one na koje se to prije svega odnosi, a to su građani Zapadnog Balkana.

“Ono što je započeto u Srbiji i Crnoj Gori je legitiman proces pristupanja, ali on ima svoje slabosti. Ako Srbija i Crna Gora žele da uđu u novu dinamiku koju bismo kreirali moći ćemo o tome da razgovaramo”, poručila je Ameli de Monšalen.

Ona je ponovila da je Francuska stavila na sto prijedlog nove metodologije koji bi pregovore sa zemljama kanidatima učinio efikasnijim i opipljivijim.

“U suštini radi se o četiri principa u stepenovanju kako bi evropske politike bile pristupačanije zemljama kandidatima u odnosu na to kako se pregovori budu odvijali”, kaže De Monšalenova.

Francuska ministarka naglasila je da se Pariz zalaže za striktniji proces koji će da se fokusira i na ekonomsko i socijalno usklađivanje uporedo sa ispunjavanjem političkih kriterijuma.

Ameli de Monšalen dodala je da je šest zemalja – Austrija, Italija, Slovačka, Slovenija, Poljska i Češka zatražilo od Evropske komisije da se naprave predlozi koji bi proces pristupanja EU učinili efikasnijim i opipljivijim i ocijenila je da se to dopunjuje s francuskim prijedlogom.

Ona je zaključila da je vrijeme da se u EU vodi “smirena i konkretna” debata o politici proširenja, a da će Evropska komisija biti ta koja će predstaviti eventualnu novu metodologiju proširenja.

“Vrijeme je da izađemo iz velikih priča i postavimo pitanje suštine procesa i kako da podržimo građane tog dijela Balkana koji mnogo očekuju od Evrope”, zaključila je Ameli de Monšalen.

Komentari: 3

logik

20. 11. 2019 - 06:31

Da kaze drugacije izgubila bi posao, a brani nesto stose ne moze bbraniti. Drugim rijecima vezi konja gdje ti gazda kaze.
lolo

20. 11. 2019 - 07:00

Francuzi nas oet pakuju sa Srbijom??!! Nema sanse ovaj put!
Ksenija Petrovic

20. 11. 2019 - 07:47

Drugarice Monšalen tu nema mnogo da se priča ,to sam i prije re kla ,pod istom zastavom ,zapadni balkan bi bio EU u malom Ta zastava bi bila po našim pravilima plava pozadina sa bijelim dvoglavim orlom jer CRNA GORA je nastarija zemlja na balkanu Jer kad bi mi tražili ono naše što nam pripada mnogo veca država bi bila i to mnogo veca ,ali da nebi do toga došlo ovako je bolje Udruženim snagama smo jači pod istom zastavom
Novi komentar