BiH: Premijer na internetu saznao da će postati šef vlade

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imenovali su Zorana Tegeltija kandidatom za predsjednika Vijeća ministara BiH čime je otvoren put konačnom rješenju krize vlasti u toj zemlji koja traje još od izbora u oktobru 2018. godine. Tu funkciju je najlakše uporediti s premijerskom.
Objavljeno: 19. 11. 2019 - 18:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na sjednici Predsjedništva BiH održanoj iza zatvorenih vrata za mandatara je imenovan Zoran Tegeltija (58), nekadašnji ministar finansija u vlasti Republike Srpske i ujedno član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

Tegeltijino ime nije iznenađenje jer je njega Dodik nominovao za kandidata odmah nakon prošlogodišnjih izbora skladno načelu etničke rotacije na čelnim dužnostima u tijelima državne vlasti po kojem je red da u ovom mandatu do 2022. godine Vijeće ministara vodi osoba srpske nacionalnosti.

Mora dobiti potvrdu u parlamentu

Tegeltija sada mora dobiti potvrdu u Zastupničkom domu parlamenta BiH, što neće biti problem jer su Dodikov SNSD te HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) ranije načelno dogovorile koaliciju pri uspostavi izvršne vlasti, a za to imaju osiguranu natpolovičnu većinu u oba doma državnog parlamenta.

Tegeltija je postao mandatar za sastav Vijeća ministara neposredno pošto su ambasadori Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Evropske unije o problemu uspostave vlasti uoči sjednice Predsjedništva BiH iza zatvorenih vrata razgovarali s članovima državnog vrha BiH.

Glavni razlog odgađanja dužeg od godinu dana bila je nesuglasica između stranaka SNSD i SDA o tome hoće li nova izvršna vlast jasno preuzeti obavezu sprovođenja koraka koji bi BiH približili članstvu u NATO-u.

Lokalni mediji navode da je spor "riješen" tako što je dogovoreno da će Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), a što ga NATO traži kako bi aktivirao Akcijski plan za članstvo za BiH (MAP), ipak biti poslan u Brisel, no to neće učiniti Vijeće ministara nego bosanskohercegovačka misija pri sjedištu Alijanse.

On kaže da je sve saznao na internetu

Samog kandidata za predsjednika Vijeća ministara vijest iz Sarajeva o njegovom imenovanju zatekla je, kako tvrdi, potpuno nespremnog.

"Ništa još ne znam, čitam na portalima kao i vi. Ako se ova vijest potvrdi, sjutra ćemo razgovarati o programu i svemu ostalom", odgovorio je Tegeltija na novinarske pozive nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Tegeltija bi tako nakon gotovo pet godina trebao naslijediti Denisa Zvizdića na mjestu predsjednika Vijeća ministara, no za to mu je nužna potvrda u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Tegeltija je u dosadašnjoj karijeri slovio za aparatčika koji svoju karijeru duguje isključivo potpunoj odanosti Dodiku, u čijoj je stranci od njezinog osnivanja 1998. godine.

Tegeltija (58) je rođen u Mrkonjić-Gradu, u Sarajevu je završio Ekonomski fakultet, a doktorirao je 2008. godine.

Posljednja istaknuta dužnost bila mu je ona ministra finansija u vladi Republike Srpske.

Komentari: 0

Novi komentar