Saopšteno iz Savjeta Evropske unije

Zemlje EU podijeljene po pitanju francuskog prijedloga

Predsjedavajuća Savjeta Evropske unije Titi Tupurainen izjavila da su ministri Unije na sastanku u Briselu razgovarli o opštem stanju u oblasti politike proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.  
Objavljeno: 19. 11. 2019 - 18:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iako u Briselu nije bilo konkretne rasprave o francuskom prijedlogu reforme politike proširenja, neke zemlje članice izrazile su svoju podršku, a druge rezervu prema idejama Pariza, kažu u Savjetu.

“Nije bilo zaključaka, ali ideja je da se pošalje jasna poruka o našoj posvećenosti politici proširenja i zemljama Zapadnog Balkana. Svi podržavamo evropsku perspektivu regiona”, rekla je Tupurainenova.

Ona je na kraju sastanka Savjeta EU naglasila da je današnja ministarska rasprava početak razgovora o novim koracima u politici proširenja o kojima će tek biti riječi u pripremi za razgovore lidera EU planirane za proljeće 2020. godine.

Titi Tupurainen je naglasila da se tokom sastanka ministra nije “razgovaralo niti glasalo” o francuskom prijedlogu iako su saslušana “razmišljanja” Pariza.

“Čuli smo francuski prijedlog i bilo je zemalja koje su ga pozdravile i bile pozitivne tim povodom, ali i onih koje su izrazile zabrinutost i oprez. Na kraju, Evropska komisija biće ta koja će dati prijedloge na osnovu koji će se razgovarati u Savjetu”, zaključila je Tupurainenova.

Komentari: 0

Novi komentar