"Plamen zore"

Cetinje: Izložba o vijeku Komunističke partije

Izložba pod nazivom „Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije“, koju organizuje Narodni muzej Crne Gore, biće otvorena u petak u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.
Objavljeno: 19. 11. 2019 - 19:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Cilj izložbe je sagledavanje, iz današnje perspektive, uloge, istorijata i tekovina KPJ. Na izložbi će, kroz više fragmenata, tzv. muzeoloških ostrva, biti ispričana priča o KPJ kroz specifične teme. Tako će se naći segmenti posvećeni crnogorskim komunistima, NOB-u, kongresima KPJ, ideologiji, industrijalizaciji i izgradnji, štafeti mladosti, umjetnosti u doba socijalizma, a poseban dio biće posvećen Cetinju – gradu heroju", saopšteno je iz Narodnog muzeja.

Publika će, između ostalog, imati priliku da vidi crnogorske štafete iz 50-ih godina, pušku Save Kovačevića, logorašku košulju Hasene Terzić, biciklo kojim je 14-godišnji Ilija Jabučanin spasio iz bolnice komesara Lovćenskog odreda Iliju Vujovića, koji je bio osuđen na smrt, biblioteku Svetozara Vukmanovića Tempa, fotografije Titovih posjeta Crnoj Gori, slike Petra Lubarde, Đorđa Andrejevića Kuna i Antona Lukatelija iz perioda socrealizma, propagandne i umjetničke filmove iz perioda ranog socijalizma, partizanske i pjesme posvećene Titu, ploče i singlove jugoslovenskih muzičara...

Posebu vrijednost izložbi daju građani koji su se tokom procesa pripreme uključivali i svojim uspomenama i informacijama učinili je bogatijom.

Izložbu prati knjiga u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore sa serijom stručnih tekstova koji osvjetljavaju KPJ iz različitih uglova, od opštih istorijskih tekstova do tekstova koji se bave pojedinačnim fenomenima. Autori tekstova u knjizi su istoričari Dragan Markovina, Živko Andrijašević, Adnan Prekić, Filip Kuzman, Božena Miljić, istoričarke umjetnosti Anastazija Miranović, Milanka Todić, Ljiljana Karadžić i filozofkinja Slađana Kavarić", naglasili su iz Narodnog muzeja.

Komentari: 3

A što je ovo?

20. 11. 2019 - 09:47

Mislio sam da je KPJ pasala, kad evo ti ga opet. Preci i potomci. Neki nikad neće izać iz komiteta. A ima li što o kazamatima, Golom otoku, progonima ideološki nepodobnih zelenaša i svih ostalih, dominaciji bjelaša u partiji, pokolju Albanaca u Baru, tihim likvidacijama i sličnom? Ili je sve bilo super.
Novak

20. 11. 2019 - 23:46

Pa, ovo ne ukida mogućnost da se i događaji koje ste vi pobrojili jednom nađu kao važne teme, bilo za razgovore, knjige, izložbe... Sve zajedno je, ipak, naša prošlost. Moramo se pomiriti sa tim da je prošlost takva kakva je bila. Mi današnji se možemo samo potruditi da prošlost ostane tamo gdje pripada. I to je to. Jedna izložba ne može oživjeti ni zelenaše, ni bjelaše, ni ondašnje komitetlije, ni iskrene borce za slobodu, ni Tita...
Miki

21. 11. 2019 - 16:04

Ova izlozba bi mogla da bude povod da se preispita to vrijeme, ali se to nece desiti. Nema ko to da uradi! Kustosi ovog muzeja su stvsrno hit! Njih treba izlozbi.
Novi komentar