Sprema li SPC još jedan „divlji“ građevinski poduhvat: Dajbabsku goru markirali suvomeđom i ,,časnom trpezom“

Prema istraživanju Pobjede, do marta 2015. godine na vrhu Dajbabske gore postojala je oznaka za takozvanu trigonometrijsku tačku koja je bila napravljena od kamena i u obliku piramide. I ništa više. Danas od trigonometrijske tačke nema traga, a SPC je „pečatirala“ Dajbabsku goru kao svoje vlasništvo.
Objavljeno: 20. 11. 2019 - 07:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Srpska pravoslavna crkva na vrhu Dajbabase gore Podgorici, iznad Manastira Dajbabe, sazidala je dva postolja, svojevrsni oltar, gdje njihovo sveštenstvo povremeno služi i taj prostor oivičila suvomeđom, odnosno, stiče se utisak – markirala buduće temelje crkve.

Prema istraživanju Pobjede, to se dogodilo u periodu između 18. marta i 15. juna 2015. godine.

Do tada je na vrhu Dajbabske gore postojala oznaka za takozvanu trigonometrijsku tačku koja je bila napravljena od kamena i u obliku piramide. I ništa više.

Danas, međutim, od trigonometrijske tačke nema traga, a SPC je „pečatirala“ Dajbabsku goru kao svoje vlasništvo.

dajbabska-gora2

Takozvane trigonometrijske tačke su matematička osnova za razvijanje mreže za geodetsko snimanje nepokretnosti i za njeno vertikalno i horizontalno pozicioniranje u prostoru, a koristi ih i vojska.

Kako su objasnili nezvanični sagovornici Pobjede, za potrebe vojske ove tačke označavaju mjesta za vodu, put, izvore, tunele.

- To su bitne tačke sa stanovišta vojske. Po tom principu postoje izmjerene kotne ili trigonometarske tačke označene komadom betona i brojem sa nadmorskom visinom. To znači da je neka tačka bitna za potrebe vojske, pa i u odbrambene svrhe – objašnjavaju naši sagovornici.

Sada je kota i za geodetska snimanja i za vojsku oltar SPC.

I, zanimljivo, da niko, sve ove godine, ni od državnih organa, kao ni iz vojske nije primijetio „sitnicu“ da trigonometrijske tačke nema, a da je umjesto nje „nikao“ oltar.

Upozorenje

Podpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravosavne crkve Stevo Vučinić za Pobjedu ocjenjuje da „na najvišoj koti koja dominira Zetskom ravnicom, na vrhu Dajbabske gore, zaklonjena od „očiju“ javnosti, drsko i podlački, Beogradska patrijaršija priprema teren za izgradnju saborne crkve“.

- Obilježila je temelje i na betoniranome temelju postavila oltar nad kojim redovno služi monaštvo iz Manastira Dajbabe. Značaj te lokacije, na toj dominanti, takvih je simboličkih potencijala da ne može da se dozvoli da na njemu gradi, posebno ne crkvu, bilo kome ko ne oličava suverenitet i integritet crnogorske zajednice. Taj prostor ne može i ne smije da se označi simbolima strane države. A Srbija jeste strana država, ali i država neprijateljski nastrojena prema ustavnome poretku Crne Gore – poručio je Vučinić.

Naš sagovornik podsjeća da „nije prvi put da ta Beogradska patrijaršija, posredstvom velikosrpskih političkih partija, destabilizuje političke prilike u zemlji, a onda, koristeći se tim neredovnim prilikama, bez dozvole gradi monumentalne objekte koji, ustvari, nijesu crkvene naravi nego podmukli politički iskazi upereni protiv svih naših interesa“.

- Tako je pred referendum o nezavisnosti, 2005. godine, postavila limeni objekat na Rumiji, a nedavno i takozvanu krstionicu kod Tivta. U prvome slučaju, i materijalno i simbolički, nasrnula je na međunacionalnu i međuvjersku slogu naroda podrumijskoga kraja, a u drugome, Boku označila kao prostor velikosrpskih aspiracija. Takvo njeno ponašanje uzelo je razmjere epidemije koja prijeti da razori državne temelje – ističe Vučinić.

Ono što brine, ocjenjuje sagovornik Pobjede, jeste da se „ne bi reklo da to uzbuđuje administraciju“.

- Takvo ponašanje administracije, koje i jeste veleizdajničko, neki tumače politički mudrim; vele da nije pametno da se pred izbore velikosrpska opozicija provocira. I tako od izbora do izbora, dok se na nekim narednim ne lišimo i crnogorske vlasti i države – zaključuje Vučinić.

S druge strane, iz Srpske pravoslavne crkve poručuju da ne planiraju bilo kakvu gradnju na Dajbabskoj gori, tvrde da nije napravljen oltar i ističu da sveštenstvo Manastira Dajbabe i dio vjernika godišnje, na Preobraženje, izađu na dajbabski vrh „poštujući tradiciju“.

Tradicija

- Još od vremena od osnivanja Manastira Dajbabe, početkom 20. vijeka, od strane prepodobnog Simeona Popovića, rođenog Cetinjanina, postoji praksa da se jednom godišnje, na Preobraženje, 19. avgusta, u ponoć na vrhu Dajbabske gore služi sveta liturgija u spomen na praznik Preobraženja Hristovog na gori Tavorskoj. Takva praksa je nastavljena i poslije Drugog svjetskog rata i njegovana je od svih dajbabskih igumana do danas. U pitanju je jedna služba godišnje, na kojoj prisustvuje sveštenstvo sa određenom grupom vjernika – kazao je Pobjedi protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Tvrdi i da to što je Pobjeda fotografisala nije oltar, „jer je oltar sastavni dio hrama“.

- To je improvizovana časna trpeza na kojoj se služi liturgija. Ne vidim nikakav problem u tome. I Ustavom Crne Gore svakome je zagarantovano pravo da javno ili privatno, sam ili u zajednici sa drugima, ispovijeda svoju vjeru kroz vršenje vjerskih obreda ili učestvovanjem u njima – naglasio je on.

Nemam saznanja, kako kaže, da će se tu graditi hram i koliko mu je poznato takav zahtjev nije formalizovan u vrijeme izrade Detaljnog urbanističkog plana za Dajbabe i Dajbabsku goru.

- Čak ni komunističkim vlastima poslije Drugog svjetskog rata nije smetalo da se, takođe, na brdu u blizini Manastira podigne veliki krst koji je i danas vidljiv sa magistrale koja vodi ka Zeti. Možda ovo interesovanje Pobjede pobudi dublje potrebe vjernika Dajbaba i Podgorice da se, ako Bog da, jednoga dana, onako kako Bog zapovijeda i zakoni dozvoljavaju, sagradi jedna crkva na ponos Podgorice i Crne Gore – zaključio je Džomić.

dajbabska-gora3

Fakat je da, makar za sada, Srpska crkva na vrhu Dajbabske gore nije iskopala temelje za budući hram ili crkvu, ali je i činjenica da suvomeđom jeste oivičila prostor.

„Uokvirili“ su kamenom buduće temelje, kao prostor apside. Sudeći prema dosadašnjem iskustvu sa neimarskim poduhvatima SPC, ovakvo omeđavanje prostora uvijek je bio i uvod za „divlju“ gradnju. Zato bi vlasti trebalo da obrate pažnju na Dajbabsku goru da ne bude iznenađenja da jednog dana „nikne“ crkva ili hram. 

FOTO: Pobjeda

 

 

 

Komentari: 19

Docleanus

20. 11. 2019 - 07:56

Hocete li da se kladimo da cemo ubrzo da saznamo da postoji davno zaboravljena legenda da je Sveti Sava ovdje pravio piknike?
Rašo

20. 11. 2019 - 07:58

Dabogda nam sve uzeli kad ih nema ko zaustaviti. Ovo je dokaz da vlast u Crnoj Gori nije još rasčistila sa tim da li su Srbi ili Crnogorci. Da nije tako pitanje crkve koje je od bitnog značaja za državu već bi bilo rasčišćeno. Sramota što SPC radi po Crnoj Gori.
Vukašin

20. 11. 2019 - 09:13

Isto, veća je sramota što dps vlast dopušta da Srpska crkva divlja po Crnoj Gori....
@Rašo

20. 11. 2019 - 09:37

Još nisi skapirao da vlasti nije u interesu bilo kakvo rasčišćavanje računa između SPC i CPC. Njima odgovara kako jeste jer tako mogu za svoj interes da trguju sa svima. I nije Antilopije krivac za sve koliko inertne državne institucije koje nemaju kriterijuma i služe privatnim interesima i političkim dilovima.
Rašo

20. 11. 2019 - 11:01

Skapirso sam ja davno, Crnu Goru vodi i njom upravlja interesna grupacija, a ne patriote i rodoljubi. Jer da nije tako drugačije bi nam ptice pjevale. Nijesmo mi siromašna zemlja koliko nas neodgovorni i sebični učiniše siromašnim. Da je sreće uvijek bi bio državni interes ispred privatnog. Kod nas je to obrnuto.
Da se ne zavaravamo

20. 11. 2019 - 11:44

Raš[email protected]ško Marković je prikriveni Srbin i svi njegovi kadrovi.Ko hoće malo priznati sebi u Mojkovcu su vazda Srbi bili većina.
@Da se ne zavaravamo.

20. 11. 2019 - 15:29

Taman tako. sve jasno. Svi su oni Crnogorci pred izbore, poslije po starome. Zašto svi meki srbi glasaju DPS čak i Toto-Joco. Zato što znaju dok je njih oni uživaju debelu hladovinu. Pojedini ekstremni se zadovoljavaju DF-m i ostalim pro-srpskim partijama ali ne napadaju DPS.
pobro

20. 11. 2019 - 08:36

sveti sava nije postojao, to je istorijska cinjenica, drugo je mitologija koja se vjekovima razvija
Vitni Voren

20. 11. 2019 - 08:41

Ima li NAS? Mislimo li glavom ili ostavljamo našim potomcima DA SE ONI OSLOBADJAJU SRBIJANSKE GUBE??? Kakva smo mi generacija Crnogoraca kad dopustamo da se PRED NAŠIM NOSOM UNIŠTAVA NAŠA DRŽAVA , čiju državnost smo obnovili? STOP! STOP! STOP! Ovo ovako vise ne ide, MORAMO NA IZBORIMA POKAZATI DA SE BORIMO ZA SEBE I GLASATI ONU PARTIJU KOJA POSTUJE CRNOGORSKU NACIJU! Vakat je!
timestar

20. 11. 2019 - 09:06

Stati ukraj bezobrazluku(zloupotrebi) SPC !
Da mu se prenese

20. 11. 2019 - 09:07

Risto Radoviću, dabogda te stigla Božija Kazna za sve što si uradio i radiš Crnoj Gori i Crnogorcima.
B.Scepanovic

20. 11. 2019 - 09:18

Kako vam je, lokalni soveni, jednostavno, jasno i kulturno svestenik Dzomic objasnio o cemu se radi! A sad nastavite sa izlivima mrznje i neznanja, valja zaraditi za hljeb nasusni.
Sramno do bola

20. 11. 2019 - 11:05

A koji crni Dzomic, Scepanovicu? Ko je Dzomic, Scepanovicu?
Žuga

20. 11. 2019 - 13:01

Ne laž. Šćepo. Vrlo dobro se znamo . Tajni nema. Dobro znamo na sta ste sve spremni. Od Srebrenice , Račka , Markala , Batajnice do limenih skalamerija na Rumiju i potpune devastacije Ostroga. Vasa podmuklost nam je najzad postala jasna. I šema kojom činite nepocinstva. Vasa mrznja prema svemu crnogorskom je neprevazidjenja a poltronstvo prema Beogradu nema mjeru ljudskosti. Uzas , uzas , uzas ... E , zaboravih da napomenem da u tzv "republici šumskoj" nije ostala ni jedna jedina džamija. Svaku ste srusili. A sad se ti naslo da se javljas. Stidi se .
Јоцо

20. 11. 2019 - 09:55

Хајде, будите искрени. Личи ли ово на обиљежавање темеља? Је ли ико од Вас то икад видио? Ако јесте - онда зна да ово није обиљежавање темеља. Крсмановићка врло злонамјерно о томе пише. Овдје ништа спорно нема. Замислите те веома значајне тригонометријске тачке за Војску које она не користи годинама. Не будимо смијешни. И у неслагању се може бити достојанствен.
NK

20. 11. 2019 - 12:22

Da Bog pa vam PRIPELI SAVU NA ŠTIROVNIK i oće kako su KRENULI vlada i SPC, vlada i Risto sve to isto.
B.Scepanovic

20. 11. 2019 - 15:36

Vi ste, g-dine Zuga, primjer primitivizma i neznanja - dovoljno je da se javite sa cetiri -pet neartikulisanih recenica i da to bude elementarno jasno. Zasto pisete, kad nijeste dorasli ni najjednostavnijoj logici? Zabavite se necim drugim, mora Vam biti primjerenije.
Žuga

22. 11. 2019 - 01:37

Nemas odgovor na cinjenice pa mlatis . Toliko ste zla ucinili na Balkanu da vas nista oprati ne moze. Svaki kamen koji udarite na nase crkve i manastire tudjom krvlju je zaliven. Od Slavonije , Bosne , Kosova .. Kad gledam snimke iz tih fukarskih vremena obavezno pored svakog zlocinca , kasnije procesuiranog u Hag , viri kakav pop. I vi nekog da optuzujete za mrznju. Vi koji se ne stidite ubijene djece , vezanih i zapaljenih staraca , porusenih dzamija i katedrala , hladnjaca u Dunavu ,1600 djece ubijene snajperima i granatama po Sarajevu. Šćepo stidi se za sva vremena . To i tako samo stamotni neljudi mogu zboriti. Optuzivati ljude za mrznju samo zato sto im iznose apsolutne činjenice. Kad ološ od ustaša negira Jasenovac i kad slave monstrume i koljače , kako vi na njih gledate ? Naravno da vam se gade . E gadite se i vi nama,koji ste ovoliko zla podrzali ,blagisiljali a i napravili. I vise ni jedne. Ne brukaj se.Negirati zlocin znaci spremnost da ga ponovite prvom prilikom.
sreten

20. 11. 2019 - 17:19

scepo posrbice izdajice Risto Dzora Bucko iz 4s.... o cemu vi pricate ovo je okupacija a ne samo otimacina.... ko se zlu ne suprostavlja zlo pomaze veli Petar I.... zrelo je vrijeme za ustanak u borbi pritiv okupatora pa vidjite mozemo li hocemo li i kako ce mo... e ako nas nema ne treba ni da nas bude...a ove pustite oni kamufliraju njihovu najvecu prljavstinu u ljudskoj istiriji uvredama i psovanjem jer to su oni ne znaju drugo a iskreno takvi su svi okupatori.... Sosicu ovo sto se sad dogadja u CG je film svjetskog kalibra pa ti vidji jer ovo civilizacije jos nije vidjela
Novi komentar