Povećan za 34 miliona u odnosu na ovogodišnji

Budžet za zdravstvo 281,5 milion u 2020. godini, plate veće devet odsto od januara

Budžet za zdravstveni sistem za sljedeću godinu iznosiće 281,5 miliona eura, što je za 34 miliona ili 13,8 odsto više u odnosu na ovogodišnji.
Objavljeno: 21. 11. 2019 - 09:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Budžetom za narednu godinu predviđeno je povećanje plata zdravstvenim radnicima za devet odsto u 2020. godini i dodatnih tri odsto u 2021. godini. Identično povećanje zarada dogovoreno je i za zaposlene u prosvjeti.  

Predviđeni budžet za zdravstvo za 2020. godinu trebalo bi da obezbjedi kontinuitet i kvalitet pružanja zdravstvene zaštite kroz ulaganja u lijekove, opremu, rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora.

Budžet za narednu godinu ima i razvojnu komponentu jer su planirana sredstva za kapitalne izdatke, kao i za sprovođenje nacionalnih preventivnih programa za rano otkrivanje i liječenje raka.

Budžetom za sljedeću godinu finansiraće se i poseban program za angažovanje medicinskih stručnjaka van Crne Gore. 

U odnosu na ovogodišnji budžet, dodatnih milion eura namijenjeno je za prevenciju obolijevanja i unapređenje zdravlja stanovništva, kao i za nastavak kontinuirane medicinske edukacije. 

Dodatnih dva miliona eura opredijeljeno je za liječenje van sistema javnog zdravstva, kao i za zdravstvene ustanove sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje u Crnoj Gori ima potpisan ugovor. 

Za medicinsko-tehnička pomagala opredijeljeno je 800.000 eura više nego ove godine. Dodatnih milion i po eura izdvojeno je za pomoć rješavanju stambenih pitanja za ljekare i zaposlene u zdravstvenom sistemu.
 

Komentari: 1

zakula crnogorac

21. 11. 2019 - 08:29

ovo povecanje za zdravstvo je MIZERIJA, imam saznanja da ce veliki broj DOKTORA I MED SESTARA USKORO NAPUSTITI ZDRAVSTVO.nazalost izgleda da je DRZAVA DIGLA RUKE,OD NAJBOLJIH I NAJZNAVENIJH MEDJU NAMA!SRECNO CRNA GORO!!!
Novi komentar