Obilježen Međunarodni dan djeteta

Romima na Koniku obezbijeđena puna integracija u društvo

Međunarodni dan djeteta 20. novembar obilježen je danas akcijom sadnje drveća i uređenja prostora u naselju Konik u Podgorici, koja za cilj ima unapređenje kvaliteta života i podizanja svijesti pripadnika Romske i Egipćanske zajednice.
Objavljeno: 20. 11. 2019 - 16:14 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je ovom prilikom da je obezbjeđivanje smještaja jedan od ključnih elemanata za lokalnu integraciju interno raseljenih i raseljenih lica i da je realizovan kroz regionalnu inicijativu od međunarodnih donacija i sopstvenih budžetskih sredstava. 
 
„Trenutno u novoizgrađenim stanovima boravi 219 porodica sa oko 1200 lica. Osnovnu školu pohađa 738 djece, a raste i broj djece koja iz godine u godinu pohađaju i srednju školu. Stanovnici ovog naselja imaju riješen pravni status, pristup zdravstvenoj zaštiti i kao i državljani Crne Gore imaju pristup pravima iz oblasti socijalne i dječije zaštite, pristup tržištu rada i zapošljavanja,“ istakao je Purišić.

On je kazao da je strateški cilj da sva djeca odrastaju u miru, bezbjednosti, mogućnošću da uče, razviju svoje potencijale, da se integrišu u zajednicu i budu vrijedni članovi društva.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u cilju zatvaranja najvećeg kolektivnog centra na Koniku realizovalo je IPA projekat koji je finansirala Evropska unija u Crnoj Gori. Kroz prvu fazu projekta izgrađeno je 48 stanova, a u drugoj fazi dodatnih 120 odnosno 51 stan.  

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da najmlađi zaslužuju da žive u zdravom okruženju i uživaju sva prava zagarantovana Konvencijom UN o pravima djeteta.

„Crna Gora bilježi dobar napredak u implementaciji programa - 431 ugrožene porodice će novi dom dobiti do kraja 2019. godine, a preostalih 250 porodica očekuje se da dobiju domove 2020. i 2021. godine. Ipak, moramo nastaviti da radimo zajedno kako bismo osigurali punu integraciju ove ranjive zajednice u crnogorsko društvo i doprinijeli dugoročnom uspjehu programa“, dodao je Orav.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka govoreći o naselju rekao je da su izgradnjom stanova vidno poboljšani uslovi stanovanja i da to nije slučaj samo u Podgorici, već da su slična naselja formirana i u drugim gradovima.

Sekretar Ministarstva zdravlja Nikola Antović dodao je da stanovnici Kampa Konik imaju dostupnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu, kao i svi stanovnici Gavnog grada, te da su učestvujući u raznim preventivnim  aktvnostima, pokazali da se svijest o zdravlju itekako podigla i da je na dobrom nivou.

Akciju ozelenjavanja organizovalo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore u saradnji sa Delagacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Ministarstvom zdravlja kako bi se podstakla djeca i mladi da vode brigu o očuvanju zelenih površina i zaštiti životne sredine. 


 

Komentari: 0

Novi komentar