"Neprihvatljivi postupci policije prema albanskoj zastavi"

Nacionalni savjet Albanaca saopštio je da su neprihvatljivi ponovljeni postupci crnogorskih policijskih vlasti prema nacionalnoj zastavi Albanaca.
Objavljeno: 20. 11. 2019 - 16:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kazali su da posljednji događaj, kada je albanski državljanin kažnjen sa 300 eura i protjeran iz Crne Gore na mjesec , jer je na manifestaciji "Koštanijada" istakao zastavu Albanije, "jasno pokazuje pravo lice jednog djela crnogorske policijske vlasti, koja koristi prilike i zakonske praznine “za prekršaje” (sudaranje) zakona u Crnoj Gori da bi izrazili animozitet koji imaju prema simbolima i nacionalnom identitetu Albanaca".

"Iako isticanje simbola, koji izražavaju nacionalni identitet manjina koje žive u Crnoj Gori jeste garantovano pravo Ustavom Crne Gore, iako postojeći Zakon na snazi o upotrebi nacionalnih simbola dozvoljava slobodnu upotrebu simbola na manifestacijama i privatnim organizovanjima, iako Nacionalni savjet u dva slučaja 2012. i 2014. godine informisao Ministarstvo za unutrašnje poslove Crne Gore podrobno koji je simbol, odnosno nacionalna zastava Albanaca u Crnoj Gori, za nekolicinu službenika crnogorske policije ovo izražavanje identiteta stvara problem i ovi službenici koriste zloglasni član 23 Zakona o javnom redu i miru, po kojem se kažnjavaju lica koji isticaju simbol jedne druge države unutar Crne Gore", saopštio je presjednik Nacionalni savjeta Albanaca Faik Nika.

Naveo je da Nacionalni savjet obavijestiti diplomatska predstavništva u Crnoj Gori o tom slučaju, okvalifikujući te postupke kao gaženje nacionalnih prava albanske manjine u Crnoj Gori, u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom i međunarodnim konvencijama, koje zaštićuju ljudska i manjinska prava.

"Naš jasni i čvrsti stav jeste da, nema i neće biti vlasti u Crnoj Gori koja će uplašiti Albance u ispoljavanju njihovog nacionalnog identiteta kroz nacionalne simbole i nasuprot povremenih tendencija za provokacije i prijetnje. Albanci u Crnoj Gori su autohton narod, koji će očuvati i ispoljavati svoj nacionalni identitet pod svim uslovima i u svakoj situaciji ne ugrožavajući nikoga i ne dozvoljavaju da se potčinjavaju, da se prema njima vrši pritisak, da se manipulišu i slično. Nacionalni savjet će stajati uz svakog rodoljuba koji želi ispoljavati svoj nacionalni identitet, svim oblicima i demokratskim sredstvima", naveo je Lika.

Poručio je da će Albanci nastaviti sa isticanjem nacionalne zastave jer su u danima kada albanski narod slavi 28. novembar – Dan nacionalne zastave.

Komentari: 6

Freeman

20. 11. 2019 - 17:40

Nije kaznjen Albanac iz Crne Gore nego Albanac iz Albanije.To nije isto.
Goga

20. 11. 2019 - 17:51

Ova država mora imati i prag tolerancije, ali mora biti država. Svi vi koji imate neke rezervne države srećan vam put. Ali sama je država kriva sto je dozvolila ovakvo bahaćenje, ne samo Albancima ,nego i ostalima koji nose zastave raznih država. Samo po đzepu ,to je pravo, kada ponovi- deportacija [email protected]
Rašo

20. 11. 2019 - 18:51

Gospodo Albanske nacionalnosti Crnogorci ne idu u Albaniju i ističu svoju zastavu po Albaniji. Kako bi bilo da podje neko iz Crne Gore i istakne zastavu na Skadar. Sigurno nebi dobro prošao. Prema tome gospodo Albanske nacionalnosti Albansku zastavu nosite po Albaniji, a Crnogorci neka nose svoju po Crnoj Gori. U kući radite i držite kakvu god hoćete zastavu niko vam ne brani.
Realista

20. 11. 2019 - 21:40

Neka nasi Crnogorci razviju zastave u nas Skadar, kako bi ste onda reagovali? A ovim provokacijama necete nista dobiti, mozete samo da izgubite. Prije svega treba postovati drzavu u kojoj zivis pa sve ostalo.
milo

20. 11. 2019 - 22:30

ma ovo se ranije zvala iredenta.... zatvor a ako ne pomaze napolje
Iskrenuto

20. 11. 2019 - 23:11

Postupci prema zastavi - valjda postupci prema Albancu iz Albanije koji je zavijorio albansku zastavu. Na to po zakonu nema pravo. Sama zastava nije ništa kriva.
Novi komentar