Darmanović u Briselu: Ojačati kapacitete NATO saveznica u vezi sa hibridnim prijetnjama

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas u Briselu na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO.
Objavljeno: 20. 11. 2019 - 19:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tom prilikom, kako je saopšteno, ministri su razmijenili mišljenja o najvažnijim pitanjima za evroatlantsku bezbjednost, u sklopu priprema za NATO samit koji se održava 3-4. decembra u Londonu. Tokom radne sesije, bilo je riječi o politici projektovanja stabilnosti, situaciji na Crnom moru, Mediteranu i Baltičkom moru, kao i borbi protiv terorizma.

Darmanović je predstavio poziciju Crne Gore u vezi s aktuelnim pitanjima od značaja za funkcionisanje NATO i bezbjednost sjevernoatlantskog prostora i šire.

Kako je navedeno u saopštenju, on je potvrdio je punu podršku ključnim politikama NATO - odvraćanja i odbrane, kao i projektovanja stabilnosti kroz ucesce crnogorskih vojnika u misijama i operacijama Alijanse.

Šef crnogorske diplomatije je ukazao i na značaj podizanja svijesti u vezi sa hibridnim prijetnjama i potrebu jačanja kapaciteta saveznica i partnera.

''Ministar Darmanović je istakao i posvećenost Crne Gore politici projektovanja stabilnosti južnih partnera i suprotstavljanju izazovima koji dolaze s juga. Na toj liniji, ukazao je na doprinos koji Crna Gora daje kroz povjerilačke fondove za izgradnju njihovih odbrambenih kapaciteta, ali i kroz privrženost projektovanju stabilnosti Alijanse van sopstvenih granica, kao i na porast broja naših predstavnika u misijama NATO-a''- navedeno je u saopštenju.

Na marginama sastanka, Darmanović je razgovarao sa šeficom diplomatije Norveške Ine Eriksen Soreide i ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Komentari: 0

Novi komentar