Pogledajte gdje je Crna Gora

Na mapi rizičnih destinacija za putovanja tokom 2020. i jedna sa Balkana

Zahvaljujući povećanoj dostupnosti putovanja, svijet nikada nije bio manji, ali gdje god da odete postoje određeni rizici. Međunarodni SOS, servis za medicinske i putne bezbjednosne rizike, objavio je godišnju Mapu rizičnih putovanja, koja procjenjuje najopasnija mjesta za posjetu u 2020. godini, kao i najveće probleme sa kojima se putnici mogu suočiti.
Objavljeno: 20. 11. 2019 - 22:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na mapi svijeta Međunarodni SOS je razvrstao zemlje u pet kategorija rizika – beznačajan, nizak, srednji, visok i ekstreman. Te procjene su, kako kažu, zasnovane na trenutnim prijetnjama koje po putnike predstavljaju političko nasilje (uključujući terorizam, pobune, nemire i ratove), društvene nemire (sektaško, komunalno i etničko nasilje), kao i nasilne i manje zločine.

“Građanski nemiri su generisani uslijed nejednakosti, jer ljudi žele drugačiju situaciju od one koje su imali u svojoj prošlosti”, kaže Metju Bredli, regionalni bezbjednosni direktor Međunarodnog SOS-a. “To je najuočljivije u Hong Kongu i zemljama niskog rizika poput Čilea, te u nekim sa povećanim rizikom tipa Bolivija, Ekvador i Liban”.

Drugi faktori prema kojima je lista sačinjena uključuju transportnu infrastrukturu, industriju, efikasnost bezbjednosnih i službi za vanredne situacije, kao i podložnosti prirodnim katastrofama.

“Posmatrajući 2020, Sjedinjene Američke Države su zemlja sa niskim bezbjednosnim rizikom za putovanje, međutim postoje zabrinutosti vezane za predstojeće predsjedničke izbore. Ono što možemo da očekujemo – prije ili poslije izbora – su protesti. Možemo vidjeti šta se događa u Hong Kongu ili Čileu”, ističe Bredli.

U 2020. najopasnije zemlje, sa ekstremnim bezbjednosnim rizikom, su uglavnom u Africi i na Bliskom istoku, uključujući Libiju, Siriju, Irak, Jemen i Avganistan. Meksiko, u kojem je rašireno nasilje narko kartela – ima niz ocjena, od umjerenog do visokog rizika, kao i Indija i Egipat.

Medicinski rizici takođe su faktor kod putovanja, pa su u sastavljanje liste uključene i procjena dostupnosti zdravstvene brige, prijetnja od infektivnih bolesti i drugo.

Vrijeme je još jedna stavka, a prema Međunarodnom SOS-u klimatske promjene će u 2020. pojačati pojavu ometanja u okolini. Među najgorim prijetnjama tu su uragani i požari u SAD, poplave u Evropi i zemljotresi od Turske do Japana.

Među drugim faktorima problematičnim za putovanje u narednoj godini našli su se i sajber kriminal – koji će vjerovatno rasti i postati povećani rizik po bezbjednost – otmice (koje će se vjerovatno takođe povećati) i ekonomija dijeljenja. Takođe je ukazano na povećane rizike sa kojima su suočene žene na putovanju, poput seksualnog uznemiravanja i napada.

“Žene su generalno uvijek u većem riziku kad putuju”, kaže Erika Vajzbrod, direktorka bezbjednosnih rješenja u Međunarodnom SOS-u.

Pripreme za put i proučavanje rizika najbolje su alatke svakog putnika, stoga evo liste nekih od najopasnijih zemalja u svijetu za 2020, ali i onih koje su najbezbjednije. Poredak nije napravljen po stepenu opasnosti.

NEKE OD NAJOPASNIJIH ZEMALJA

Libija

Sirija

Jemen

Somalija

Južni Sudan

Centralna Afrička Republika

Dio Konga

Dio istočne Ukrajine

Mali

Djelovi Pakistana

Avganistan

Dio Egipta

NEKE OD NAJBEZBJEDNIJIH ZEMALJA

Island

Grenland

Norveška

Danska

San Marino

Slovenija

Švajcarska

Ostrva Terks i Kejkos

Kajmanska ostrva

Angvila

Sejšeli

Zelenortska ostrva

Palau

Maršalova ostrva

ZEMLJE IZ REGIONA

Što se tiče zemalja iz regiona, prema medicinskim rizicima po putovanje Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina su u srednjoj kategoriji, Hrvatska i Slovenija su niskog rizika, dok je Kosovo u zoni visokog rizika.

Putna bezbjednost je u Sloveniji u kategoriji beznačajnog rizika, na Kosovu je visokorizična, dok je u ostalim bivšim SFRJ republikama niska.

Bezbjednost na putevima – gledano po stopi smrtnosti na 100.000 stanovnika – je faktor koji je Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru smjestio u srednju kategoriju od 10-19,9, dok su Srbija, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Kosovo u kategoriji niskog rizika, kod kojih je stopa smrtnosti 10 i manje.

Rumunija, Bugarska, Albanija, Mađarska, Grčka prate te trendove niskog i srednjeg rizika, kao što je prikazano na mapi Međunarodnog SOS-a.

https://www.travelriskmap.com/#/planner/map

Komentari: 0

Novi komentar