Svjetski rekorder letio iznad 65 zemalja, ali jedan je Durmitor

Petru Lončaru divimo se jer je jedna od rijetkih osoba koja je letjela iznad Durmitora.
Objavljeno: 20. 11. 2019 - 23:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sagovornik portala Share Montenegro napravio je i mnogo veće podvige zbog kojih mu se divi cijeli svijet, posebno svijet paraglajdinga.

Dolazi iz Srbije i sa svojih 33 godine i 12 godina letačkog iskustva, letio je u čak 65 zemalja na svih 7 kontinenata. Na početku razgovora kaže da nikada nije o svojim uspjesima razmišljao kao o davno zacrtanim snovima. Dopustio je da ih živi iz dana u dan.

“Najbolje je raditi nešto bez prevelikih očekivanja, skromno i sa više ljubavi i uspjeh mora doći na kraju. Poslije odsluženog vojnog roka u 63. Padobranskoj brigadi gdje sam i napravio svoje prve skokove, postao sam zaljubljenik u visine. Taj osjećaj me je ispunjavao i zadržavao osmijeh na mom licu tokom cijelog života. Znao sam da je to sto želim da radim, jednostavno i bez ikakvih očekivanja. Sve ostalo je došlo sa velikom posvećenošću i trudom. Danas iza sebe imam nekoliko rekorda, prvi sam čovjek na svijetu koji je letio na svim kontinentima, imam nacionalni rekord u visinskom letjenju i svjetski u akrobatskom”, kaže Petar za Share Montenegro.

petar-loncar-2-3-768x1024

 

Pitanje – koji su najbolji letovi u karijeri, nije zaobišlo ni Petra.

“Budući da sam letio i obišao preko 65 država, upoznao mnogo različitih kultura i predivnih terena za letjenje teško je odlučiti se za individualan odgovor. Pakistan bi izdvojio za najljepše mjesto za letjenje i moj let na 7000m blizu K2 (8611m) druge najviše planine na svijetu. Let na Havajima ne zaostaje mnogo kao i let u Namibiji nad najstarijim pješčanim dinama koje su stare više od 70 miliona godina. Letovi iznad Sjeverne Amerike i Kanadi nisu ispunili očekivanja, kada bi morao svrstao bih taj kontinent kao najmanje impresivan”, otkriva naš sagovornik.

Priča nam i o letovima koji su mu bili najveći izazov.

“Tokom letačke karijere dešavale su mi se samo lijepe stvari, rizik postoji svuda, ali ne vidim nikakav razlog da bi paraglajding bio sport sa povećanim rizikom. Jedino ako se ne pridržavate pravila, ali oprema je dosta napredovala i danas su uzroci nesreća greške pilota i nepoštovanje vremenskih uslova. Dosad na paraglajdingu nisam imao nezgoda, a izazova je bilo dosta jer sam pomjerao granice u ovom sportu. Jedan od većih izazova bio je skok paraglajderom sa mosta na Đurđevića Tari”, kaže svjetski rekorder.

 I razriješio nam je dilemu – je li Crna Gora ljepša iz vazduha ili sa kopna?

petar-loncar2018-01303-819x1024

 

“Definitivno je ljepša iz ptičije perspektive, i svakome preporučujem da to doživi i vidi njene pejzaže iz drugog ugla, osjeti slobodu letjenja pa se možda i opredijeli za ovaj sport. Durmitoradventure.com organizuje tandem letove od juna do oktobra na Savinom kuku i eto preporučujem svima da dođu i vide kako to izgleda. Ako neko više voli primorje od planinskog predjela, paraglajding može probati i tamo na više lokacija, a svakako nezaobilazan je let sa Brajića”, preporučuje Petar.

O Durmitoru ipak priča sa posebnom emocijom.

“Ja sam više ljubitelj planinskog predjela nego primorja, tako da jedan od najljepših djelova je svakako nacionalni park Durmitor. Kada se dignete na tri hiljade metara nadmorske visine i gledate cio Durmitor kao na dlanu osjećaj je neopisiv. Jednako moćan je i let iznad Crnog jezera jer svakako ta ptičija perspektiva daje nezaboravan doživljaj i pogled na blago Durmitora. Prošao sam više od 65 zemalja, ali takva ljepota i priroda rijetko se sreću”, tvrdi Petar.

 

Komentari: 0

Novi komentar